• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

04.12.2019

08:42

MIROSLAV LAZANSKI, AMBASADOR SRBIJE U MOSKVI, ZVANIČNO POTVRDIO:  Srbija kupila "pancir", HOĆEMO I S-400!

Politika

MIROSLAV LAZANSKI, AMBASADOR SRBIJE U MOSKVI, ZVANIČNO POTVRDIO: Srbija kupila "pancir", HOĆEMO I S-400!

Podeli vest

Kao vojno neutralna država Srbija mora da maksimalno moguće ojača svoje odbrambene kapacitete, rekao je Lazanski za ruske medije

Srpski ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski potvrdio je da je Srbija kupila od Rusije sistem protivvazdušne odbrane (PVO) "pancir", kao i da je veoma zainteresovana za nabavku moćnog raketnog sistema S-400!

Lazanski kaže da je Beograd već isplatio "pancir", koji bi trebalo da bude isporučen krajem ove ili početkom sledeće godine. Prema njegovim rečima, Srbija bi rado kupila i S-400, ali je pitanje da li naša država ima dovoljno novca da ga nabavi, jer taj sistem nije nimalo jeftin. Lazanski ističe da Srbija kao vojno neutralna zemlja mora maksimalno moguće da ojača svoje odbrambene kapacitete.

Foto: Rojters

Savršeno oružje

Koja još država ne bi želela da ima savršeni PVO sistem poput S-400?
Miroslav Lazanski, ambasador u Rusiji

Bratske cene

Ambasador Srbije je rekao da teško da ima država na svetu koje ne bi želele da u svojoj vojsci poseduju S-400.

- Beograd bi rado kupio ruski S-400, ali pitanje je ima li Srbija dovoljno sredstava da ga kupi, jer sistem S-400 nije jeftin. Koja još država ne bi želela da ima savršeni PVO sistem poput S-400? - rekao je Lazanski, a prenosi ruska agencija Interfaks. Srpski ambasador dodao je da je Beograd veoma zainteresovan za dalju vojno-tehničku saradnju sa Rusijom.

Foto: Rojters

- Srbija je već platila za "pancir". Isporuka tog ruskog sistema očekuje se do kraja ove godine ili u prvim mesecima 2020. godine - rekao je Lazanski, koji nije mogao da otkrije koliko je iznosila cena PVO sistema.

Vulin: Nećemo u NATO, niti u bilo koji drugi savez

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je Srbija vojno neutralna zemlja i da neće ulaziti u NATO pakt, niti bilo koji drugi vojni savez. Prema njegovim rečima, za Srbiju je i apsolutno neprihvatljiva transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova, jer to predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 UN.
- Jednostrane odluke prištinskih vlasti komplikuju osetljivu bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i u regionu. Kfor je najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije - ističe Vulin.

Naši izvori, na drugoj strani, tvrde da je sistem "pancir" nabavljen po ceni koja je daleko niža od tržišne.

- Za ovu nabavku važili su uslovi koje je Srbija imala i prilikom nabavke "migova 29", oklopnih vozila, tenkova i helikoptera Mi-35. Ne mogu da otkrijem konkretnu cifru jer je to strogo poverljivo, ali mogu da kažem da je cena "pancira" za Srbiju bila daleko niža od tržišnih - prenosi Informerov izvor.

Komentarišući ove navode, bivši operativac DB Božidar Spasić kaže da je jačanje naše vojske odlična vest.

Foto: Tanjug

Zaokružujemo sistem odbrane

Zaokružujemo kompletan sistem naše odbrane. Pomoć Rusije je u tom smislu nemerljiva
Božidar Spasić, bivši operativac DB

- Informacija o "panciru" utoliko je značajnija što se polako, ali sigurno, zaokružuje kompletan sistem naše odbrane. Pomoć Rusije je u tom smislu nemerljiva. Nedavno pojavljivanje na tlu Srbije sistema "pancir S" jeste, takođe, znak da se ozbiljno računa i na taj sistem kojim bismo u celosti zaokružili odbranu zemlje. Svakako da ove vesti uznemiravaju one koji bi želeli da Srbija bude zavisna i slaba. Ovo je sasvim ispravna politika predsednika Vučića, koji je svestan da bez jake armije ne može da postoji jaka ni stabilna pozicija Srbije ne samo u regionu, nego i šire - ističe Spasić.

Zaštita od pretnji

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da srpska vojska i odbrana iz godine u godinu sve više jačaju.

Činjenice

"pancir"
* sistem za odbranu od aviona i krstarećih raketa
* poseduje 12 projektila i dva automatska topa
* gađa mete na daljini od 1,2 do 20 kilometara
* može da napadne do četiri cilja istovremeno

S-400
* najmoćniji sistem za protivvazdušnu borbu na svetu
* služi za borbu protiv borbenih, izviđačkih aviona i bombardera, letećih radarskih sistema, krstarećih i balističkih raketa
* koristi rakete malog, srednjeg i velikog dometa
* maksimalni domet rada je do 600 kilometara, a može istovremeno da prati do 300 ciljeva

- To je važno kako bi Srbija mogla da se zaštiti od bilo kakve provokacije ili pretnje spolja. Voleo bih da ne postoji nijedna vojska na svetu, ali nažalost to nije slučaj. Pošto to nije slučaj sa drugim armijama, pogotovo ne s onim u okruženju, onda ni Srbija ne može biti prva koja će verovati drugima, naročito ne s obzirom na neka gorka iskustva iz prošlosti sa svojim susedima. Baš zato Srbija iz godine u godinu ima sve više ozbiljnog naoružanja i poštovanja - zaključuje Rajić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
del

pre 4 godine

Divna vest, mora i moj sin da procita ovo, mozda se onda predomisli od odlaska iz drzave i ostane da zajedno docekamo s400.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija