• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kosovoonline

06.12.2019

17:42

(VIDEO) KOSOVSKO TUŽILAŠTVO TALAC ZLOČINA OVK! Odalović: Račak je prevara, presuda Todosijeviću mora da padne

Politika

(VIDEO) KOSOVSKO TUŽILAŠTVO TALAC ZLOČINA OVK! Odalović: Račak je prevara, presuda Todosijeviću mora da padne

Podeli vest

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović kaže da je zatečen odlukom Osnovnog suda u Prištini da na dve godine zatvora osudi Ivana Todosijevića zbog negiranja zločina u Račku. Odalović je u intervjuu za Kosovo Onlajn istakao da to nije nešto što može da opstane, zato što je opšte poznato da je Račak velika prevara, farsa i cirkus koji je napravio Vilijem Voker

Šta poručuje Priština kada na ovaj način presuđuje Ivanu Todosijeviću u vezi sa izjavama o Račku?

- Račak je demaskiran i nema nijedne presude nigde o tom slučaju. Sud se bavi jednom izjavom i donosi drakonsku kaznu, koja je ozbiljno uzmenirila sve. Ako je Todosijević, koji živi na prostoru Kosova, imao hrabrost da kaže da je Račak bio prevara, i da tako bude osuđen, to predstavlja lošu poruku svim Srbima na Kosovu. Ukoliko ovo predstavlja disciplinovanje ljudi koji imaju pravo na svoje mišljenje, to govori o ozbiljnom problemu u kojem se nalaze kosovske institucije i kosovsko društvo.

Hoće li ta presuda biti pravosnažna?

- Sa ovakvim odlukama Priština se vraća nazad. Duboko verujem da će biti dovoljno pameti i političke osetljivosti i fleksibilnosti da se ovakva presuda poništi i da se kaže da je bila greška.

Možemo li očekivati da Srpska lista posle svega što se dešavalo u prethodnom periodu dobije mesto u budućoj vladi Kosova, koje joj pripada nakon izbora?

“Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu imali su nekoliko faza, a prva faza je bila pokušaj da srpsku populaciju svedu na što manji broj. To su bile mere koje na prethodnim izborima nisu korišćene, poput dokumenta i načina glasanja, a kasnije su u drugoj fazi proglasili nevažećim više od 3.000 glasova iz Srbije. Izbori su pokazali da je Srpska lista dobila nikad veću podršku i da Srbi očekuju da se ta stranka bori u ime njih. Prištini to ne odgovara, oni su pokušali da se mešaju u izbore među Srbima, dok se Srbi nisu mešali u izbore Albancima. Srpska lista treba da bude deo organa buduće vlade, a Aljbin Kurti i Isa Mustafa moraju da daju odgovor na pitanje kako će da izaberu srpskog ministra.

Hoće li se dogovoriti Kurti i Mustafa, čini se da njihova vladajuća koalicija nije sigurna?

“Unutrašnja borba među Albancima odložila je najmanje mesec dana utvrđivanje konačnih rezultata izbora, a na konto obrisanih srpskih glasova ušla je još jedna lista u parlament, što je loš scenario. Samoopredeljenje i DSK više ne mogu same da naprave koaliciju, moraju da nađu još pet poslanika da bi imali većinu. Dodatni problem je nastao kada se došlo do kadrovske kombinatorike, jer nisu pronašli zajednički jezik. Nije u pitanju samo broj mandata, već i resori. Naravno stoji da tu mora biti i Srpska lista”.

Kad možemo očekivati nastavak dijaloga Beograda i Prištine?

“Pokušaj nove većine u Prištini da nađu Srbe koji nisu dobili podršku na izborima i da sa njima grade neku priču je opasna avantura. To nas udaljava od dijaloga, kroz koji treba da se sva otvorena pitanja rešavaju. Ali teba prvo realizovati nerealizovano. Ne možete ići dalje ako niste uradili ono što je obaveza, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, zbog toga je Srbija ušla u dijalog sa Kosovom. Takođe, uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije bilo je direktno u suprotnosti sa Briselskim sporazumom”.

Hoće li međunarodna zajednica uspeti da izdejstvuje uslove za nastavak dijaloga?

“Slabost međunarodne zajednice je što nema mehanizam da natera kosovsku vlast da preuzete obaveze sprovede u delo. To govori o njihovoj neodgovornosti i neodgovornost onih koji su bili garant da će dogovori biti implementirani”.

Specijalno tužilaštvo za bivše pripadnike OVK najavljuje skoro podizanje prvih optužnica. Možemo li očekivati čelne ljude OVK na optuženičkoj klupi?

“Postoji realna nada da će se najzad podići prve optužnice za zločine izvršene nad Srbima i drugim nealbancima. To je civilizacijsko i humanitarno pitanje, ali i značajno pravno i političko pitanje. Činjenica je da je više od 100 predstavnika OVK, koji su bili komandanti zona odgovornosti, pozvano u Hag i da su saslušani u različitim svojstvima, neki kao osumnjičeni, neki kao svedoci. Zločina je bilo i oni se ne mogu negirati. Neko mora da odgovara. Očekujem da će biti podignute prve optužnice i verujem u to specijalizovano tužilaštvo. Važno je da oni koji su počinili zločine ne budu na čelnim funkcijama, jer je njima mesto pred sudovima i u zatvorima.

Koliko je to važno i za kosovsko društvo?

Ovo je prilika da se ispravi nepravda, ali je dobro i zbog kosovskog društva, jer to društvo je talac tih zločina.

Vi ste na čelu Komisije za nestala lica. Prethodnih dana u Prištini i Severnoj Mitrovici obavljena su nova iskopavanja u traganju za eventualnim masovnim grobnicama. Šta znate o tome?

“Važno je da aktivnosti na traženju nestalih lica nisu prestale, pored svih izazova sa kojima se susrećemo u poslednje vreme. Iskopavanja koja se poslednjih dana izvode kod hrama Hrista Spasa u Prištini deo su aktivnosti koje se rade po proceduri koja je poznata i dogovorena, ali  ono što nas je iznenadilo je činjenica da nismo obavešteni i pozvani kada je počelo iskopavanje u Prištini. Radna grupa za nestala lica je kao mehanizam nezamenjljiva, jer se u okviru dijaloga Beograda i Prištine pokazala kao efikasna".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sudija

pre 4 godine

hahahahaha. Ono sto svi znaju da su Racak,Srebrenica,Merkale i Tuzlanska kapija obicne farse ,lopovluci i obmane smisljene od strane zapada i sprovedene od strane muslimanskih terorista na Kosovu i Bosni i Hercegovini osnov za cirkus od sudova.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija