• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

11.12.2019

11:21

BLAGO U TREZORIMA! Evo koliko TONA ZLATNIH POLUGA IMA SRBIJA

Politika

BLAGO U TREZORIMA! Evo koliko TONA ZLATNIH POLUGA IMA SRBIJA

Podeli vest

Naša NBS ima rezerve od 30,5 tona zlatnih poluga, dok Hrvatska, Makedonija, Slovenija, BiH, Albanija i Crna Gora zajedno imaju 16 tona

Država Srbija u svojim trezorima ima skoro duplo veće rezerve zlata od svih zemalja regiona zajedno! Tako Severna Makedonija, Slovenija, BiH, Albanija, Crna Gora i Hrvatska sveukupno imaju 16,3 tona zlata, dok Srbija sama čuva čak 30,5 tona ovog plemenitog metala.

OTKRILI 720 MILIONA $ U OTPADU KOD BORA! JAPANSKI SATELITI SNIMILI SVE! Godinama je bilo skriveno, evo šta se sad desiti!


Posle Srbije, najveće zalihe ima Makedonija, oko sedam tona, Slovenija ima svega 3,2 tone, dok Hrvatska uopšte nema zlata u svojim rezervama, s obzirom na to da je još 2001. godine prodala sve zalihe! Sa druge strane, naša država u poslednje vreme značajno uvećava rezerve.

Trećina u inostranstvu

Kako za Informer ističu u Narodnoj banci Srbije, krajem novembra ove godine raspolagali smo sa 30,52 tone zlata.
- Njihova vrednost je oko 1,3 milijarde evra. Zlato kojim raspolaže NBS nalazi se na računima u inostranstvu i u trezoru NBS u obliku zlatnih poluga, kao i kovanog novca. Najveći deo zlata čuva se u Srbiji, dve trećine, dok je manji deo u inostranstvu - navode u Centralnoj banci.

Foto: Informer

Od ukupne količine zlata, oko 21 tona je u proteklom periodu kupljena od Rudnika Bor po važećim berzanskim cenama, a kako ističu u NBS, tokom prve polovine oktobra prvi put su na međunarodnom tržištu kupili poluge zlata, i to u količini od oko devet tona:
- To je ukupno 709 poluga zlata visokog stepena finoće. NBS otad na računima u inostranstvu čuva oko 10 tona zlata, s obzirom na to da je prethodno već u inostranstvu bila položena jedna tona - objašnjavaju u ovoj instituciji.

GUVERNERKA SAOPŠTILA Evo KOLIKO TONA ZLATA IMA SRBIJA

U NBS navode da je cilj kupovine poluga zlata na međunarodnom tržištu bio dodatno jačanje stabilnosti finansijskog sistema.
- Odlučili smo da deo zlatnih rezervi Srbije koji je kupljen na međunarodnom tržištu bude na računima u inostranstvu, kod jedne od najsigurnijih svetskih institucija, pri čemu se tačno zna oznaka svake poluge koja pripada Narodnoj banci Srbije, odnosno Srbiji - kažu u NBS.

Više od 2.000 poluga

Inače, prema međunarodnom standardu, težina jedne poluge zlata u proseku iznosi oko 12,5 kilograma, a u trezoru NBS trenutno se nalaze ukupno oko 20,54 tone zlata. U kategoriji poluge zlata nalazi se ukupno 1.537 zlatnih poluga, što sa onima u inostranstvu čini zajedno 2.246 zlatnih poluga.
- Svi trezori u NBS u kojima se čuvaju vrednosti, uključujući i plemenite metale, zadovoljavaju sve kriterijume definisane posebnim bezbednosnim standardima, što podrazumeva kako fizičke, tako i tehničke elemente. U trezorima u kojima se čuvaju plemeniti metali, osim zlata, čuvaju se i srebro i platina u obliku poluga i oblica, što čini ukupno oko 12 tona srebra i 66 kg platine. Takođe, osim plemenitih metala u obliku poluga, u trezorima se čuva i razni numizmatički kovani novac izrađen od zlata i srebra, kao i kovani novac namenjen za opticaj, odnosno obavljanje platnog prometa - objašnjavaju u Centralnoj banci.

Zašto je zlato važno

 

Postavlja se pitanje zašto je važno da jedna država ima zalihe zlata, a stručnjaci navode da ovaj plemeniti metal služi kao garancija poverenja u centralnu banku, naročito u kriznim vremenima. Ekonomista Mlađen Kovačević navodi da je trenutno jako dobro imati veće količine ovog metala u deviznim rezervama.
- Zlato je sastavni deo strukture deviznih rezervi i trenutna je procena da je bolje da, ako imamo dolare i evre, za taj novac kupimo zlato, jer će njegova vrednost dugoročno rasti, dok za strane valute nisam tako siguran. Centralna banka može i da proda to zlato kada im njegova cena odgovara i na taj način mogu da zarade - ocenjuje Kovačević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 4 godine

Koliko bismo tek zlata imali da nije bilo krađe u Boru?

DEDA RAKA

pre 4 godine

Pa pitaj to pedjašnju vlast i "eksperta" M. Dinkića .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija