• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/N1

09.12.2019

21:51

OGLASILO SE AMERIČKO MINISTARSTVO FINANSIJA! Objavljeno saopštenje o državljanima Srbije i kompanijama koje se bave trgovinom oružjem!

Politika

OGLASILO SE AMERIČKO MINISTARSTVO FINANSIJA! Objavljeno saopštenje o državljanima Srbije i kompanijama koje se bave trgovinom oružjem!

Podeli vest

Američko Ministarstvo finansija je u ponedeljak na svom sajtu obavilo saopštenje za medije pod naslovom "Kaznene sankcije za korupciju i mreže materijalne podrške" u kojem se navodi više imena državljana Srbije i kompanija, umešanih u trgovinu oružjem i korupciji koji su stavljeni na "crnu listu".

"Danas, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, američko Odeljenje Kancelarije za kontrolu stranih sredstava Ministarstva finansija (OFAC) ukazuje na aktere korupcije i njihove mreže u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi", navodi se se u saopštenju.

U saopštenju se, između ostalih, pominje i Slobodan Tešić.

"Slobodan Tešić naveden je u Izvršnom nalogu za sankcije zbog umešanosti u ozbiljna narušavanja ljudskih prava i korupcije, iz decembra 2017. U to vreme, Tešić je bio među najvećim dilerima oružja i municije na Balkanu i bio je gotovo deceniju na UN listi zabrane putovanja zbog kršenja UN sankcija na izvoz oružja u Libiju. Tešić je potencijalnim klijentima plaćao skupe odmore, školovanje njihovoj deci u zapadnim školama ili univerzitetima i davao veliki mito kako bi osigurao kontakte. Četiri kompanije su istovremeno bile ili u Tešićevom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom: Preduzeće za trgovinu na veliko i malo Partizan Tech DOO Beograd - Savski Venac (Partizan Tech), Technoglobal Systems DOO Beograd (Technoglobal), Charso Limited i Grawit Limited", navodi se.

Nakon što je označen na toj listi, dodaje se, Tešić je nastavio da se bavi trgovinom oružjem i da radi kao tihi partner u kompanijama koje je posedovao ili kojima je rukovodio. "I sada kontroliše mnoge, ako ne i sve aspekte dnevnih operacija tih kompanija, uključujući posredovanje i nalaženje novih poslovnih mogućnosti, mada se oslanja na svoje saradnike od poverenja da potpisuju ugovore i njihova imena se nalaze na svim javno dostupnim dokumentima", piše na sajtu američkog ministarstva.

U saopštenju se zatim navode imena devet ljudi koji su delovali, ili su se pretvarali da deluju, direktno ili indirektno u Tešićevo ime.

Prvi je naveden Goran Andrić, kao jedan od najbližih Tešićevih saradnika, koji ga je, kako piše, predstavljao u raznim međunarodnim prodajama, uključujući i vođenje pregovora dok je Tešić bio na listi zabrane putovanja UN. "Radeći za Tešića, Andrić je bio uključen u omogućavanju prodaje oružja, između ostalog, kada je potpisao ugovor u ime označene kompanije Partizan Tech. OFAC je označio i Velcom Trade D.O.O. Beograd, čije je sedište u Srbiji, kao Andrićevo vlasništvo ili firmu pod njegovom kontrolom, ili onu u čije ime deluje, ili se direktno ili indirektno pretvara da deluje".

Naveden je i Nebojsa Šarenac, kao generalni direktor kompanija Technoglobal i Partizan Tech. "Šarenac je Tešićev nećak, i jedan od njegovih najbližih saradnika. Melvale Corporation D.O.O. Beograd (Melvale) sa sedištem u Srbiji je takođe označena kao vlasništvo ili pod kontrolom Šarenca ili je on radio ili se direkno ili indirektno predstavljao da radi za kompaniju. Šarenac je i vlasnik i predstavnik Melvale".

Zoran Petrović je generalni direktor i glavni čovek u Partizan Techu, kompaniji označenoj decembra 2017. Petrović je u Tešićevo ime pregovarao sa stranim entitetima, navodi američko ministarstvo.

Nikola Brkić je glavni čovek i pravni zastupnik Partizan Techa.

Milan Subotić je vlasnik, generalni direktor i predstavnik firme Vectura Trans DOO (Vectura Trans) sa sedištem u Srbiji, koja je istovremeno označena kao Tešićevo vlasništvo ili pod njegovom kontrolom, ili koja direktno ili indirektno radi ili se pretvara da radi za Tešića.

Tešić je Vectura Trans koristio za primanje odobrenih dozvola za izvoz, za kompletiranje ugovora o oružju i da zatvori ugovore o oružju sa stranim vladama. Subotić je takođe na spisku kao kontakt za izvozne dozvole za Partizan Tech.

Želimir Petrović je vlasnik, generalni direktor i predstavnik firme Araneks DOO (Araneks) iz Srbije, kompanije koja je istovremeno sada označena kao Tešićevo vlasništvo ili pod njegovom kontrolom, ili koja je direktno ili indirektno radila ili se pravila da radi u Tešićevo ime. Tešić je koristio Araneks za zaključivanje ugovora o oružju sa stranim vladama u Africi i poslovima sa drugim starnim vladama, navodi se.

Pominje se i Sreten Cvjetković kao vlasnik 50 odsto firme Falcon Strategic i njen predstavnik, kao i Ljubo Maričić, direktor Technoglobala i bivši predstavnik Partizan Armsa.

Uz šest pomenutih firmi, OFAC je označio i još tri kompanije koje su ili u Tešićevom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom, ili koje rade ili se direktno ili indirektno pretvaraju da rade u njegovo ime: Moonstorm Enterprises LTD, sa Kipra, Tardigrade Limited (Tardigrade) sa Kipra za poslove u trećim zemljama (posebno u arapskim i afričkim zemljama. Tešić je takođe koristio svoje kompanije u Srbiji da sa Tardigradeom potpisuju ugovore pre prodaje robe krajnjem kupcu), kao i Business Diversity Limited, koju je Tešić osnovao sa sedištem u Hongkongu kako bi poslovao sa evropskim zemljama.

"On je koristio Business Diversity Limited za ugovore u evrima kako bi izbegao američke sankcije", kaže se u saopštenju za medije američkog Ministarstva finansija, objavljenom u ponedeljak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija