• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

10.12.2019

10:05 >> 10:04

(VIDEO) VUČIĆU SVEČANO URUČENA Zlatna medalja za zasluge grada Atine: Ovo je velika časta za Srbiju i mene, ali i podstrek za unapređenje naših bratskih odnosa

Politika

(VIDEO) VUČIĆU SVEČANO URUČENA Zlatna medalja za zasluge grada Atine: Ovo je velika časta za Srbiju i mene, ali i podstrek za unapređenje naših bratskih odnosa

Podeli vest

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos priredio je danas, ispred predsedničke palate u Atini, svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti toj zemlji. Vučić je odlikovan i zlatnom medaljom za zasluge grada Atine, a odlikovanje mu je uručio gradonačelnik Atine Kostas Bakojanis

 

 

13.00 - Zlatna medalja za zasluge Grada Atine velika je čast za Srbiju, i mene lično, ali i obaveza i podstrek da radimo na unapredenju ne samo dobrih, već i bratskih odnosa, poručio je danas u Atini predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučic je rekao da ta nagrada govori o iskrenom bratstvu srpskog i grčkog naroda i da mu je posebno drago što ju je dobio od gradonačelnika Atine i Gradskog veća.

- Naši narodi su bliski još od srednjeg veka i Sveta gora je bila mesto susreta naših kultura - naglasio je Vučić i dodao da to što u Srbiji i Grčkoj postoje ulice nazvane po velikanima dva naroda govore o našoj bliskosti i iskrenom prijateljstvu.



Podsetio je da je srpski kralj Aleksandar Obrenović 1896. bio prvi suveren koji je prisustvovao otvaranju modernih olimpisjkih igara u Atini, kao i da su u oba balkanska rata, 1912. i 1913. godine, dva naroda bila najbliži saveznici.

- U Prvom svetskom ratu da nije bilo Grčke i Grka, nestala bi srpska država. A, kada su Venizelosu ponuđeni teritorijani ustupci na račun Srbije, on je izgovorio čuvenu rečenicu: Grčka je suviše mala da bi mogla da bude tako podla. I zato je to jedan od junaka i Srbije, a ne samo Grčke - naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije kaže i da su Srbi i Grci jednako stradali tokom Drugog svetskog rata boreći se porotiv fašizma i da je većina okolnih naroda pripadala Centralnim silama, dok su se srpski i grčki narod junački i hrabro borili za slobodu.

 

Foto: printscreen

Takođe, ukazao je da je grčki narod 1999. godine, iako je Grčka članica NATO, bio uz srpski narod i pružao pomoć i podršku kao je znao i umeo, onda kada je Srbiji bilo teško.

Predsednik je istakao da je Grčka jedna od pet zemalja EU koja nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, na čemu smo zahvalni, kao i da je danas, kada Grčka oseća neku vrstu ugroženosti na Mediteranu, bez ozbira na dobre odnose Srbije i Turske, dužnost Srbije da kaže da će uvek čuvati, štititi i zalagati se za očuvanje teritorijalnog integriteta Grčke, na kopnu i na moru.

- Srbija i Grčka i u dobru i u zlu biće zajedno, a ovu medalju shvatam kao dodatnu obavezu za Srbiju, i za sebe, da učunimo sve što možemo da naše ekonomske, kulturne i sveukupne odnose i dalje unapređujemo - rekao je Vučić.

Kako je kazao, Srbija i Grčka, Srbi i Grci, kada su zajedno, ma koliko da nisu veliki kao neki drugi imaju "nepobedivu snagu".

12.45 - Gradonačelnik Atine Kostas Bakojani, koji je uručio Zlatnu medalju za zasluge Atine, predsedniku Srbije, istakao je da je medalja priznanje za doprinos velikom prijateljstvu koji povezuje srpski i grčki narod, kao i znak iskrenog poštovanja prema njegovoj ličnosti.

Istakao je da je Vučić iskusan političar koji je više puta pokazao hrabrost i promenio budućnost svoje zemlje.
 

 

Bakojani je naglasio da je to dva naroda povezuje geografska blizina, kao i zajednička burna istorija kroz vekove.

Mnogo je toga, kako kaže, što povezuje i spaja Grke sa srpskim narodom i zato dva naroda žele da dele zajedničku budućnost, u miru i slozi.

- Inače, više puta u prošlosti ste pokazali da ste za konstruktivne odnose i da podržavate nastojanje za saradnju poštujući naše zajedničke vrednosti - rekao je on.
 

Foto: printscreen

Podsetio je da Atina i Beograd imaju sporazum o prijateljstvu i saradnji koji traje više od 50 godina.

- Beograd je prestonica koju Grci posebno vole ne samo zbog istorije već i savremenog doprinosa civilizaciji - dodao je gradonačelnik.
 

Foto: printscreen

Gradonoačelnik Atine, Kostas Bakojani

 

Foto: printscreen

11.45 - Predsednik Vučić se posle razgovora u četiri oka sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom obratio novinarima.

- Sa predsednikom Grčke razgovarao sam otvoreno o svim pitanjima. Ono što je važno je da smo svi videli da imamo mnogo više prostora za saradnju. Bilateralno naši odnosi su odlični - istakao je Vučić.

Predsednik Vučić kaže da će Srbija imati značajnu podršku Grčke na svom evropskom putu.

- Bez podrške Grčke i zemalja u neposrednom i nešto daljem okruženju ne možemo da postignemo uspeh na svom evropskom putu - kazao je Vučić.

Foto: printscreen

10.00 -Pavlopulos je Vučića dočekao uz najviše državne počasti, crveni tepih, gardu i himne Srbije i Grčke, pred razgovore u užem formatu, koji će biti nastavljeni plenarnim sastankom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Grčke predvođeni dvojicom predsednika.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана 10. Дец 2019. у 2:36 PST

 

Predsednik Vučić je rekao da su Srbija i Grčka bili prijatelju, da su i danas, a da je na njima posao da budu još bolji u budućnosti.

 

Foto: printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu na podršci te zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i evropskom putu naše zemlje, te poručio da će Srbija podržavati teritorijalni integritet Grčke i neće menjati svoju poziciju po pitanju Kipra.

 

 


Vučić je istakao da se Srbija i Grčka na političkom planu podržavaju i u svim međunarodnim organizacijama i institucijama i dodao da su dva naroda bili jedni uz druge uvek kada je bilo najteže.

 

 

Foto: printscreen TVERT

Predsednik Srbije se, na početku razgovora u užem formatu, Pavlopulosu obratio sa "dragi prijatelju", te istakao da su Srbija i Grčka bili i danas su prijatelji, a da je na njima da odnose dalje razvijaju kako bi dve zemlje i dva naroda bili još bolji prijatelji i još bliži u budućnosti.

 

Foto: printscreen

- Srpski i grčki narod su vekovima delili zajedničku sudbinu i bili jedni uz druge kad je bilo najteže - rekao je Vučić.

On je istakao da su veoma dobri bilateralni odnosi dve zemlje, te da je ponovo pokrenuto povećanje trgovinske razmene, da razmena usluga raste iz god u godinu, dok je sve vise srpskih turista u Grškoj, ali i Grka u Srbiji.

Vučić je zahvalio Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koja će, ističe, uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke.

Foto: printscreen TVERT

- Potpisnici smo Koncevncije o pravu mora i u skladu sa tim podržvaćemo integritet Grčke svuda, kao što smo to učinili i sa Kiprom, i ta pozicija je nepromenjena - rekao je Vučić.

Izarazio je zahvalnost Grčkoj na podršci evropskom putu Srbije, te dodao da mi znamo da imamo određene uslove koje drugi nisu imali, što je, u slučaju Srbije, između ostalog, i pitanje Kosova i Metohije.

- Ponovo smo pokrenuli povećanje robne razmene. Srba je sve više kao turista u Grčkoj i Grka u Srbiji. Zahvaljujemo se na podršci Grkoj na teritorijalnom integritetu Srbije. Mi ćemo podržavati integritet Grčke - rekao je Vučić da to nikada nije menjano i da neće ni u budućnosti.

 

Foto: printscreen

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos je u svom obraćanju rekao:

- Mi, Grci, razmišljamo šta su bili ideali onih koji su Evropsku uniju osnovali. Mi imamo viziju da najbolji način jeste da svi zajedno izgradimo jedan jugoistočni stub EU i ostavimo iza sebe balkanske ratove i sukobe.

- Mi smo tu da vam pomognemo gde možemo na vašem putu ka EU. Grčka je posvećena sprovođenju evropskom i međunarodnog prava, čak i nacionalna pitanja uključujemo u sprovođenje međunarodnog prava - rekao je on.

Pavlopulos je istakao da će Grčka braniti svoje granice i zahvalio se na podršci oko Kipra, što je grčko nacionalno pitanje.

- Želimo što brže mirno rešenje tog problema. Mi smo spremni za jedno rešenje i želim još jednom da se zahvalim, mi podržavamo međunarodno pravo. Želim vam dobrodošlicu i verujem da će vaša poseta doprineti zbližavanju naših odnosa i da se ubrza procedura vašeg prijema u EU- istakao je Pavlopulos.

Foto: printscreen TV ERT

Kako je prenela grčka televizija ERT, veliki broj građana se okupio kod trga Sintagma da pozdravi srpskog predsednika.

Atina je okićena grčkim i srpskim zastavama.

Prethodno, predsednik Srbije položio je venac na Spomenik neznanom junaku u glavnom gradu Grčke.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Vučić položio je venac na spomenik Neznanom junaku.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана 10. Дец 2019. у 2:06 PST

 

Atinski gradonačelnik Kostas Bakojani uručiće Vučiću Zlatnu medalju za zasluge grada Atine, nakon čega će predsednik Srbije imati sastanak s brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

Drugog dana posete, u sredu, predsednik će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, s kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi, jer je on vođa konzervativne Nove demokratije, sestrinske partije Srpske napredne stranke u okviru Evropske narodne partije.

Foto: Tanjug

Vučić i Micotakis će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, a zatim će potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke.

Nakon toga, biće potpisani i sporazumi značajni za saradnju dveju zemalja.

 

 


Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II.

VUČIĆ U ATINI: Neki jesu 50 godina ispred nas, ali se ta razlika sve više smanjuje! (VIDEO)

U delegaciji koju predvodi predsednik Vučić su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана 9. Дец 2019. у 7:41 PST

 


Očekuje se da će glavne teme razgovora u Atini biti bilateralna saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno kosovski problem.

Grčka je prijateljska zemlja, koja podržava evropski put Srbije i koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Foto: Tanjug

Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, poručio je, polovinom novembra, predsednik Vučić kada se sastao sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom.

Srbija visoko ceni dosledan i principijelan stav Grčke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 4 godine

Srbija i Grčka zauvek bratske zemlje kao i njihovi pravoslavni narodi.

Krsto

pre 4 godine

Veoma vazni sastanci za Srbiju, jacanje odnosa sa Grckom nam je od posebne vaznosti ne samo u procesu evropske integracije, nego i zbog njihivom stava u vezi Kosova.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Крф је наш...Баш као и "Плава Гробница"...Хвала Грцима што су припомогли Србији да преживи када јој је било најтеже у историји...Живела Грчка...! Слава ратницима покопаним на ЗЕЈТИНЛИКУ ! Они су гаранција... - свега!

slađa

pre 4 godine

Velika čast i da večno živi srpsko- grčko prijateljstvo!

Kosovo Srce Rvatsko

pre 4 godine

Šešelj je proslavio hrvatske Hrtkovce ali koliko vas zna za hrvatsko selo Rvati tu blizu(nekih 40km jugozapadno od Beograda) ali na severu Kosova baš na granici sa Srbijom vam je hrvatsko selo koje se zove Rvatska odmah blizu hrvatskog sela koje se zove Rvati a tu je i slavni Srb u RH ali i grad Kosovo u BiH.... svi smo mi BRAĆA HRVATI! Hrvatska da ODMAH povuče priznanje Koosva!? Ako Srbi priznaju da su i oni CRO-HOR-HRV-Rvati...Srbi kao otkinuti dio hrvatskog katoličkog stabla...Dnevno.hr VELIKA SRPSKA TAJNA: SRBIN TVRDI: ‘Srbi taje da potječu od Hrvata, vrijeme je da prihvate svoje hrvatsko podrijetlo’.

Lane

pre 4 godine

Bratstvo izmedju Grcke i Srbije ns može niko prekinuti!

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija