• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

10.12.2019

13:14

POLITIČKA KRIZA U PRIŠTINI! Na KIM mogući novi izbori

Politika

POLITIČKA KRIZA U PRIŠTINI! Na KIM mogući novi izbori

Podeli vest

U Prištini je na pomolu velika politička kriza koja bi mogla da dovede do opštih izbora. Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i DSK Ise Mustafe još uvek nisu ni blizu formiranja nove vlade, a kamen spoticanja je funkcija predsednika tzv države Kosovo. Hašim Tači, koji se nalazi na toj funkciji, ne planira da podnese ostavku, a novi predsednički izbori, redovni, održaće se za dve godine

Isa Mustafa sebe vidi na toj poziciji, dok Kurti smatra da ta funkcija treba da pripadne Samoopredeljenju. 

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Haki Rugova rekao je da ta stranka neće odustati od funkcije predsednika tzv Kosova.

On je u intervjuu za  “Epoka e re” precizirao da bi sporazumom PS-DSK trebalo da budu  obuhvaćene sve pozicije za koje glasaju poslanici u tzv Skupštini Kosova.

Uprkos neslaganjima  ova dva politička subjekta, Rugova je izrazio optimizam da će biti postignut dogovor.

Foto: A. Grbović

-Čak i ako se to ne dogodi, to neće biti kraj sveta - rekao je Rugova.

Nove izbore na KIM najavio je i Aljbin Kurti, koji je rekao da će građani imati pravo još jednom da odlučuju ukoliko dve najjače stranke ne postignu dogovor.

- Vodim se opštim, državnim, interesom koji zahteva da što preformiramo vladu. Ako se to ne dogodi, idemo na nove izbore. Od izbora ne bežimo, nama čak i odgovaraju - kazao je Kurti.

Pregovori Samoopredeljenja i DSK ušli su u treći mesec, a sporazum nije ni na vidiku. Međunarodna zajednica pozvala je Kurtija i Mustafu da što pre naprave dogovor, a isto je učinio i tzv premijer u ostavci Ramuš Haradinaj koji smatra da novi izbori nisu potrebni. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija