• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.12.2019

16:19

POPOVIĆ I PISANO: Veliki potencijal za saradnju Srbije i Italije u oblasti inovacija

Politika

POPOVIĆ I PISANO: Veliki potencijal za saradnju Srbije i Italije u oblasti inovacija

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas u Rimu sa italijanskom ministarkom za inovacione tehnologije i digitalizaciju Paolom Pisano i tom prilikom ocenio da oblast inovacija predstavlja perspektivno područje za saradnju srpskih i italijanskih kompanija


- Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom. Ovi
bescarinski sporazumi predstavljaju šansu za italijanske kompanije da preko Srbije ostvare prisustvo na ovim tržištima. To je takođe i dobra platforma za saradnju srpskih i italijanskih firmi za izlazak na treća tržišta - izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je rekao da Srbija i Italija imaju izuzetno razvijene ekonomske i privredne odnose i da spoljno – trgovinska razmena u ovoj godini iznosi preko tri milijarde i 200 miliona evra. Ministar je ukazao da u Srbiji posluje blizu dve hiljade kompanija koje zapošljavaju preko 26.000 radnika.

- Italija je drugo najvažnije izvozno tržište za Srbiju. Ovakvi ohrabrujući podaci govore da imamo
uslove da dobru privrednu saradnju sa Italijom unapređujemo kroz saradnju u oblasti inovacija i
inovacionih tehnologija - kazao je Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj je podsetio da je Srbija prema podacima Fajnenšel Tajmsa
proglašena za zemlju sa najviše stranih direktnih investicija po glavi stanovnika.

- Razlog zbog koga investitori Srbiju odabiraju kao investicionu destinaciju jeste snažan inženjerski kadar koji naša zemlja poseduje. Zbog toga želimo da srpski i italijanski inženjeri još bliže sarađuju na razvoju inovacija koje će stvoriti nove vrednosti u privredi i ekonomiji - rekao je on.

Popović je posebno istakao značaj novih tehnologija, koje osim ekonomskog aspekta, za cilj imaju i da poboljšaju i unaprede živote svih građana.

- Srbija intezivno razvija strategije u oblasti veštačke inteligencije, robotike, blokčejna, big dejta
analize i pametnih gradova, čime unapređuje ekonomski i privredni rast - kazao je Popović.

Ministarka Pisano je izjavila da Italija bazira svoju inovacionu politiku na razvoju veštačke
inteligencije, robotike, sajber bezbednosti i pametnih gradova, kao i na unapređenju ambijenta za startap kompanije i fondove.

- Oblast inovacija i novih tehnologija je prostor u kome vidimo velike potencijale za saradnju Srbije i Italije, a u narednom periodu radićemo na unapređivanju zajedničkih aranžmana za podizanje
inovacionih kapaciteta naše dve zemlje - izjavila je Pisano.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija