• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer

14.12.2019

16:54

SRBIJI VRATA EU ZATVORENA DO 2030, A MOŽDA I... Beograd je bio mudar pa je ranije PRISTUPIO PUTINOVOJ EVROAZIJSKOJ UNIJI!

Politika

SRBIJI VRATA EU ZATVORENA DO 2030, A MOŽDA I... Beograd je bio mudar pa je ranije PRISTUPIO PUTINOVOJ EVROAZIJSKOJ UNIJI!

Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makron ponovo je pomerio rokove proširenja EU, a prema "voznom redu" koji je izneo na samitu evropskih lidera u Briselu, vrata za nove članice teško da će se otvoriti pre 2030. godine. Sad se tek vidi koliko je Beograd bio mudar kada je potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije

On insistira na tome da se pre prijema novih država, sprovede reforma EU, za koju će, naveo je, biti potrebno bar deset godina, što znači da se Srbije ne može nadati članstvi pre 2030. godine!

Ove procene nisu "naduvane", jer će, prema ranije iznetom francuskom planu sa kojim se složila i Nemačka, opsežna debata o promenama u EU početi februara sledeće godine i trajaće, u dve faze, do 2022. Tek tada, kada se utanače svi detalji i slože sve članice EU, krenulo bi se u reforme. Makron je u petak ponovio da principijelno nije protiv proširenja, ali ne odustaje od toga da uslov za to budu reforme EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveren je, međutim, da Makron neće Srbiju ni zaboraviti, ni ostaviti usamljenu:

- Pored francuskog, stigao je još jedan predlog o promeni metodologije, Italijana, Poljaka, Austrije... Neću da nagađam šta će da bude za pola godine, godinu. Fokus EU sada će biti na "bregzitu" i nema teorije da se Unija bavi bilo čim drugim dok se to ne završi - rekao je Vučić posle susreta sa francuskom ministarkom odbrane Florans Parli, koja je naglasila da Pariz nije protiv proširenja, ali da prvo moraju da budu sprovedene reforme EU.

Šefovi država ili vlada EU saopštili su da će o politici prijema novih članica ponovo razgovarati pre samita EU - Zapadni Balkan, u maju 2020. u Zagrebu. To je navedeno i u zaključcima sastanka Evropskog saveta, na kojem proširivanje nije bilo na dnevnom redu.

JOŠ DEVET DRŽAVA EU STALO UZ MAKRONOV PLAN ZA SRBIJU ZAPADNI BALKAN: Aman, ostavite nas na miru, SRBIJA ĆE ODLUČITI HOĆE LI SA VAMA ILI NE!

S druge strane, tek sada na snazi dobija Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica - Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana, koji je nedavno potpisala premijerka Ana Brnabić u Moskvi.

Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi, a naša zemlja će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina.

Podsetimo, Evroazijska ekonomska unija je osnovana 1. januara 2015. godine na ideju ruskog predsednika Vladimira Putina. Bruto društveni proizvod u EEU je 1,9 triliona dolara, odnosno 3,2 odsto svetskog BDP-a, dok je nezaposlenost 5,4 procenta.

NATO SRBIJI NUDI "KULE I GRADOVE"! BEOGRAD IMA IZBOR "A LA KARTE", samo da otkačimo Ruse i Putina! E, OVO SE ZOVE "MANITE SE ĆORAVA POSLA"!

Što se tiče političkih odnosa, za razliku od Evropske unije, svaka članica vodi svoju spoljnu politiku, koje su nekad u raskoraku - pre svega u odnosu prema Briselu i Pekingu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cune

pre 4 godine

Moj komšija Lala još pre petnaest godina, dok je Makaron u gimnaziju išao, to znao i govoreo. Moram da idem da ga pitam, jelo to tako pametan od vode, vazduha , rakijice, slaninice ili slatko od bostana.

Vlado

pre 4 godine

Hajde bre ne lupetajte o toj Evroazijskoj uniji, kad nam je tamo izvoz samo nekoliko procenata i nema šanse da se poveća, jer su troškovi transporta veliki.

Petar

pre 4 godine

Raspadaju se lagano !!! Posle "bregzita", proces raspada EU ce ubrzti "truljenje" !!! Hvala Bogu pa mi Srbi, posle dugo, dugo godina, imamo PAMETNO I PROMISLJENO RUKOVODSTVO !!!!

filip

pre 4 godine

zivim u francuskoj ovde makron prica da svi ostali nece uci u evropsku uniju nego ce se napraviti druga grupa evropska unija 2 gde ce se slivati migranti nikad nece biti uveden evro i slace se otpad sa zapada umesto da ga kao sad salje u indiju kinu i madagaskar kao sto je bilo dosad za to ce naravno dobiti nekoliko miliona evra l

Miroslav

pre 4 godine

Beše samo da srušimo Slobu i ulazimo... pa onda samo da isporučimo heroje hagu... pa da uvozimo njihov otpad bez carine... pa da priznamo lažnu državu Kosovo... pa da uvedemo sankcije Rusiji... More MRŠ! Ne može mi biti prijatelj onaj ko mi je zatrovao zemlju, zatrovao moju decu i decu njihove dece, stotine generacija unapred! Mora da se pamti ko su oni i šta su uradili!

Marcco

pre 4 godine

... inače, jasno je šta se želi sa reformom EU koja će da traje jedno 10/15 ili 20 godina. Planirana je podela na istočnu i zapadnu EU a granica bi išla Drinom, Savom i Dunavom... Ne znam šta će nam to. Sužena terotorija sa muslimanskim natalitetom koji će da pregazi i Grke i Bugare i Srbije budemo li u režimu otvorenih granica.

RINGISPIL

pre 4 godine

Ne raspada se EU zato sto Srbija nije clanica nego sto su Hrvati usli. Gde se oni stvore propast je zagarantovana.

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

mi smo zakasnili sa ulaskom u EAEU(a ne na vreme pristupili) ,kao sto kasnimo sa ulaskom u ODKB(njihove clanice kupuju najnovije Rusko naoruzanje za 25% od vrednosti),jer bi bili zasticeni od svih faktora sa zapada koji nas ugrozavaju,kasnimo sa davanje vojnih baza braci Rusima (aerodrom Sombor,idealno za pocetak,onda Kopaonik,a Nis samo vojno ojacati i opremiti) , neotvaraju dzabe zapadnjaci svoje fabrike kod nas,vide oni sta je dobro(od SRBIJE dobiju sve sta traze,a izvoze u Rusiju sve sto naprave bez carina)to sve moramo sto pre i sto vise da koristimo

Branko

pre 4 godine

Mali Šengen - Velika Šega. Lepo je govorio drug Stari: ”Čuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, i bio je u pravu. Da smo sledili put izlaska iz Jugoslavije braće Hrvata i Slovenaca, jedinstveno smo mogli biti još 2004. godine u EU. Elem, danas neko u Mali Šengen, a neko presedavanje Evropskom Unijom.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Navijači Zvezde i Partizana osuđeni na uslovne kazne! Jednom određen pritvor, a evo ko je sklopio nagodbu!
Hronika

Navijači Zvezde i Partizana osuđeni na uslovne kazne! Jednom određen pritvor, a evo ko je sklopio nagodbu!

Povodom događaja od 20. aprila 2024. godine kada je kod Vukovog spomenika došlo do tuče između navijača FK „Crvena Zvezda“ i FK „Partizan“, po nalogu dežurng javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu određeno je zadržavanje u trajanju od 48 sati prema 46 lica za koje postoji osnov sumnje da su učinila krivično delo Nasilničko ponašanje iz člana 344 Krivičnog zakonika.

22.04.2024

18:34

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20