• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Avaz.ba

15.12.2019

09:22

KO JE NAJJAČA VOJNA SILA NA BALKANU? Šta sve ima Srbija, a šta Hrvati, i gde su danas Bosna, Crna Gora i Severna Makedonija?

Politika

KO JE NAJJAČA VOJNA SILA NA BALKANU? Šta sve ima Srbija, a šta Hrvati, i gde su danas Bosna, Crna Gora i Severna Makedonija?

Podeli vest

Prema godišnjem istraživanju "Global Firepower-a" koje u obzir uzima 55 različitih faktora, BiH je rangirana kao 123. vojna sila na planeti, u odnosu na zemlje u regionu to BiH stavlja na poslednje mesto. Zanimljivo je da je Srbija pozicionirana na 79. mesto, dok je Hrvatska rangirana čak devet mesta ispred, iako se u stvarnosti stiče drugačiji utisak


Slovenija je, prema tom istraživanju, na 88. mestu, Crna Gora na 119., Makedonija na 121. mestu. Poređenja radi, Grčka je zauzela 28. poziciju, Bugarska 49., a Mađarska 55. mesto.

Vojska Srbije pre sedam dana predstavila je nove helikoptere kupljene u Rusiji. Radi se o tri helikoptera, Mi-35, H145M i Mi-17, za koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da su nabavljeni jer je to omogućila i "značajno bolja situacija u državnom budžetu", a kupljeni su "uz znatan popust i olakšice koje je Srbiji dala ruska strana".

Skoro istovremeno objavljeno je kako u Hrvatskoj očekuju naredne godine donaciju SAD od 60 oklopnih vozila Bredli i 24 vozila za delove. Hrvatska će u njihovo osvežavanje i kasniju modernizaciju uložiti između dva i pet miliona dolara po vozilu. Takođe, u okviru modernizacije i opremanja Hrvatske vojske planiraju nabavke aviona i četiri helikoptera.

Dok se Srbija i Hrvatska naoružavaju, BiH po tom pitanju evidentno stagnira. Tako je budžet OSBiH godinama oko 200 miliona evra. Poređenja radi, Srbija za tu namenu izdvaja 780 miliona evra, a Hrvatska više od 900 miliona evra.

Tako je BiH juče zabeležila najveći investicijski projekat od osnivanja OSBiH, nabavku dva helikoptera donirana od SAD. Nijedan helikopter koji koriste OSBiH od ukupno 38 nije mlađi od 25 godina, a neki su proizvedeni i pre čak pet decenija.

Prof. Berko Zečević, vojni ekspert, kaže da BiH ne vrši modernizaciju svojih Oružanih snaga. Formalno, pak, imaju veliki broj artiljerijskog oružja, tenkova.

- To oružje, generalno, ne održava se na način kako bi to trebalo, jer ne postoje finansijski resursi. Kada je reč o helikopterima, tu smo stvarno u veoma lošem stanju, posebno u odnosu na Srbiju, a i Hrvatska nije baš nešto previše dobra po tom pitanju, ali je u svakom slučaju bolja nego BiH - kaže on.

Kada se radi o avionima, BiH ih nema. U najboljem slučaju tu stoji Srbija, dok i Hrvatska po tom pitanju veoma loše stoji jer, kako objašnjava, njihovi MIG-ovi su na kraju svojih resursa i ono što su pokušali modernizovati nije urađeno.

- Znači, kada globalno govorimo o efektivnom balansu snaga, trenutna situacija je vrlo jasna. Srbija ima izvanrednu prednost u odnosu na sve druge zemlje u regionu, zatim sledi Hrvatska, koja je modernizovala svoje oklopne transportere, a sada nabavljaju četiri nova helikoptera. Crna Gora je dobila 40 ili 50 novih oklopnih vozila i do sada su ostvarili napredak. BiH, jednostavno, stoji zbog unutrašnjih protivrečnosti, prvo entitetskih, a onda i političkih struktura unutar dva entiteta - ocenjuje Zečević.

Jasmin Ahić, profesor s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, ističe kako je nedvosmisleno da je jedino put u NATO, kao realna opcija za celi zapadni Balkan, jedini kvalitetan način na koji se može doći do efikasnih i dobro naoružanih i opremljenih vojnih snaga bez obzira na to koliki je njihov kapacitet.

- To nam govori nedavni primer naše susedne Crne Gore, koja je na jednoj mikroekonomiji vrlo malu i ograničenu vojnu silu koju ima za dve godine uspela da rekupira što donacijama, što svojim, što sredstvima u NATO-u. Dakle, sve one jedinice koje su specijalističkog karaktera u kojima ona učestvuje. Znači, jedino rešenje u tom smislu jeste NATO, u kojem bi onda i naša namenska vojna industrija imala puno lakši pristup međunarodnom vojnom tržištu oružja, iako danas i u ovakvoj poziciji, kao članica MAP-a, imamo zaista kvalitetnu namensku industriju i realizaciju višemilionskih ugovora. Uglavnom, to je rešenje - podvlači on.

Nedžad Ahatović, vojni analitičar, iznosi da je kolektivni sistem sigurnosti uvek bolje rešenje u odnosu na ono što radi Srbija.

- Srbija zagovara politiku nesvrstavanja u vojne blokove, tzv. politiku vojne neutralnosti, dok Hrvatska stalno dopunjava opremu koja joj je neophodna da bude interoperabilna s ostalim zemljama članicama NATO-a. BiH u tom kontekstu kada se gleda, faktički se ne nalazi nigde - kaže Ahatović.

Zečević napominje kako još zadugo neće doći do poremećaja u balansu snaga prema Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja, potpisanom u Firenci 1996. godine.

- U diskusiji ne treba govoriti o naoružavanju, već o modernizaciji, jer ono što je sada uobičajeno u dnevnom prepucavanju je da se igramo brojkama, a ne stvarnom sposobljenošću tog naoružanja za bilo kakav efektivan rad - govori on.

Ahatović napominje da BiH jeste donela dokument pregleda odbrane gde su namenjena sredstva za nabavku određene nove opreme, ali, kako kaže, to je pitanje koje je još otvoreno.

- U prioritet su stavili zbrinjavanja pripadnika OSBiH koji su, ustvari, već otpušteni, a drugo je obnavljanje voznog parka, dok je treća stavka nabavka helikoptera i videćemo šta će tu biti. Sve je još na ledu, a strateški gledano, BiH nema u planu da nabavlja avijaciju fiksnih krila. Takođe, tu je problem s oklopnim sredstvima i jednostavno sva oprema je dosta dotrajala. Bez renoviranja OSBiH neće biti na nivou da ispune ulogu namenjenu u Zakonu o odbrani - iznosi on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milano

pre 4 godine

A šta je sa vojne uniforme čizme ratne rezerve sa hranom PKB je prodat.

Nile

pre 4 godine

Ja i dalje mislim da je najjače oružje u ovom delu sveta hrvatki poklič ZDS i pesma Čavoglave, jer mobilizuju i motivišu CEO NAROD, da ustane i oslobađa i čisti svoju zemlju. A bojim se da Srbi nikada nisu imali, niti će imati takvo oružje. A ovo koje ruši je nebitno, eto Hrvati su od 90ih obnovili pola porušene zemlje i otišli toliko napred da imaju DUPLO veće plate i DUPLO bolji standard i celu obalu za letne radosti i zaradu... Panceri i esovi su odlična ruska medijska propaganda i blef baš kako su dokazali u Siriji ti F16 kad su ih uništili a kkao neće kad Ameri imaju daleko naprdnije radare i rakete i to još od WW2 do dana današnjeg..

Marcco

pre 4 godine

Jeste ali samo u kombinaciji sa predhonim razoružavanjen Krajine i povlaćenjem srpske vojske.

Dragojlo

pre 4 godine

Hrvatska jedino ima vise oklopnih transportera vise i u nicemu nije bolja.Nema remontne zavode a zemlja zaduzena 70 milijardi evra!To dovoljno govori!

SILA

pre 4 godine

Logično da su Hrvati jači ako se gleda SVE a prvo vojni budžet i more preko čijih luka može da dolazi oružje i nafta i gas.....pa sve je bitno a ne samo naoružanje. A najbitnije od svega je to koliko ti je narod spreman i život dati ako treba da brani svoju zemlju a tu su Hrvati najjači na svetu eto pitajte Srbe na Kosovo.

Dragojlo

pre 4 godine

To su prazne price jer danas niko nista ne da dzaba!!!Dajte za nekoliko godina 6 milijardi dolara da vas brane!Odakle????Sta se radi u hrvatskoj od Zagreba do Zupanje????Sta se radi od Zagreba do Splita i Rijeke???Gdje se novac zaradjuje za to???Danas je sve interes i novac!

Srdjan

pre 4 godine

Srbija je najjaca vojna sila u bivsoj Jugoslaviji tu nema nikakve dileme,nedostaju sistem s-400 i jos 20-setak Migova 29 ali kada procitam da pokusavaju od Aviona Orao koji je preko 50 godina star da naprave cudo od Aviona od kante Avion.Smejurija.

Perica

pre 4 godine

Ne znaš ti brajko moj šta je avion Orao pa zato tako i pričaš a to da nam treba S 300-400 to stoji mi se branimo a ne napadamo nikog

Osvestite se

pre 4 godine

Sve druge zemlje su u NATO, o kakvom poređenju vi pričate?!

dragojlo

pre 4 godine

Makron rece da ja NAT-o u klinickoj smrti!!!Zar vam Makron lici na Kolindu ili Plenkovica!!!

nomenestomen

pre 4 godine

Zašto uopšte uspoređujete Srbiju i Hrvatsku koja je član EU i NATO-a, jednostavno na HR strani je zajednica zemalja u kojoj je i ona i predsjeda im om 1.1.2020.g koju čini gotovo 600 Mil. ljudi i NATO koji je najjača vojna organizacija u svetu.Poređivati to sa Srbijom nema smisla!

Miro

pre 4 godine

Otiđi pa živi tamo uz prporuku da poneseš kineski štap sa iglom koji će ti omogućiti preživljavanje sakupljajući sekundarni otpad. Jeno od boljih mesta jsu u ljetnom periodu marine, samo treba da naučiš dok visiš na ogradi okružen geriatriom " mister garbidž pliz" i uzivat ćeš u blagodetima koje si naveo. A što se vojne snage tiče to se može izmeriti samo na bojnom polju primer y( Huti- Saudiska Arabija). Da je Nile odabrao Muslimane ili bilo koga drugog al ove Hrvatske, e to već ne sme da ni koncert Tompsonov održi bez Nato pakta

Miro

pre 4 godine

УБИХ СЕ ОД СМЕХА ХРВАТИ ПА ВОЈНА СИЛА КАКАВ ОХИМОРИН , ОНИ СУ САМО ПОБЕДИЛИ ИДУЋИ ЗА КАЈЗЕРОМ, ХИТЛЕРОМ И НАТО ПАКТОМ А У РАТОВИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ИХ НИКО ЗА ОЗБИЉНО СМАТРАО НИКЕ ПРЕДМЕТ ПОДСМЕХА СУ БИЛИ И ЗНАЈУ ТО ДОБРОХОРДА Ми нисмо познали вас по заставама, Ни ваше хероје „од лавова љуће” Све на коленима вукли сте се к нама Носећ мач убице и луч паликуће. Без буктиња иде та војска што ћути, Пожар села светли за маршеве горде… Ваше громке химне не чуше нам пути: Немо убијају децу старе хорде. Поломисте више колевки, о срама! Него херојима отвористе рака, Подависте више њих у постељама, Него што сте у крв срушили јунака. Узели сте очи фрескама са свода, Главе киповима хероја из бајке; Спржили сте семе у страху од плода, И реч убијали убијајућ мајке! Пресити се земља од крвавог вала, Али вам победа не осветли лице; Јер ловор не ниче с буњишта и кала, Он је за хероје, а не за убице!

Miro

pre 4 godine

Војна сила ХА ХА ХА. И ту несретну победу захваљују Милошевићу( пред почетак су биле огромне демонстрације у Солиту, сада то крију ка и све нпр острво Вис 250 породица било православно и у рату били код Драже Михајловића, Цркву Оравославну срушио Тито 1974 године а Храбри Кроати се утркивали у изговору на екавици сачувај ме боже куге и њиховог јунаштва. Ти не знаде мрети крај сломљеног мача, На пољима родним, бранећи их часно Китио си цвећем сваког освајача, Певајућ’ му химне, бестидно и гласно. Слободу си вечно, закржљала раcо, Чек’о да донесу туђи бајонети, По горама својим туђа стада пас’о, Јер достојно не знаш за Слободу мрети. Покажи ми редом Витезе твог рода, Што балчаком с руку сломише ти ланце, Где је Карађорђе твојега народа, Покажи ми твоје термопилске кланце. С туђинском си камом пузио по блату, С крволоштвом звера, погане хијене, Да би мучки удар с леђа дао Брату, И убио пород у утроби жене. Још безбројна гробља затравио ниси, А крваву каму у њедрима скриваш, Са вешала старих нови коноп виси, У сумраку ума новог газду сниваш. Бранио си земљу од нејачи наше, Из колевке пио крв невине деце, Под знамење срама уз име усташе, Ставио си Христа, Слободу и Свеце. У безумљу гледаш ко ће нове каме, Оштрије и љуће опет да ти скује, Чију ли ћеш пушку обесит’ о раме, Ко најбоље уме да ти командује.

Av

pre 4 godine

Ha ha ha pa pokazali smo vam 91-95.gdje vam je mjesto.Gdje je nestala ta hrabra srpska vojska iz Hrvatske???Odnijela ju Oluja,a iz Vukovara ste pobjegli bez metka ispaljenog.Car Napoleon kad je vidjeo hrabrost hrvatskih vojnika je rekao:Dajte mi 100 000 Hrvata i pokorit ću Svijet.Svo oružje ovog svjeta vam nemože pomoči protiv Hrvata jer nemate srce i hrabrost.Svaki vaš pokušaj ponovne agresije na RH biti će slomljen.Mogla bi granica ponovno u Zemunu biti.Poz. iz slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Miro

pre 4 godine

Veliki borci o heroji koji su dva svetska rata izgubili ( Tito ih spasio odstete) a trenutno zaluđenim virtouzom Tompsonom i izjavama Čokolindice ne vide da gube i treći. E taj poraz će ih oterati na smetlište istorije zaslužno

Bane

pre 4 godine

Ovo sto pljuju po Srbiji sta reci nego jadno.Kojim jezikom pisete i pricate.A sto se tice S 400 ko kaze da je otisao iz Srbije...mislite o tome i gkedajte u svoje dvoriste.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija