• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

19.12.2019

21:52

STRAŠNO! AMERIKANCI OD EVROPLJANA TRAŽE DA SAMI SEBI PUCAJU U NOGE! SAD uvode sankcije Nemačkoj i Srbiji!

Politika

STRAŠNO! AMERIKANCI OD EVROPLJANA TRAŽE DA SAMI SEBI PUCAJU U NOGE! SAD uvode sankcije Nemačkoj i Srbiji!

Podeli vest

Vašington zapretio da će kazniti sve zemlje uključene u izgradnju gasovoda Severni i Turski tok!

Sjedinjene Američke Države prete da će uvesti sankcije svim zemljama koje su uključene u izgradnju Severnog i Turskog toka! Na meti tih sankcija našla bi se Srbija, ali i Nemačka, Turska, Bugarska, Grčka, Mađarska, baltičke zemlje...

Američki Senat velikom većinom glasova usvojio je Zakon o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), kojim je predviđeno da se kazne sve firme koje grade ove gasovode, pa čak i pojedinci koji su tim firmama omogućili rad! Kao kazne predviđeni su zamrzavanje imovine i povlačenje viza, a one bi trebalo da stupe na snagu najkasnije u narednih 60 dana. Ove sankcije prete čak i Nemačkoj, do koje bi trebalo da stigne Severni tok 2, ali i Srbiji, kroz koju bi već početkom godine trebalo da prođe Turski tok.

NEŠTO SE SPREMA?! BEOGRAD I PRIŠTINA DA POVUKU GRANICU NA IBRU! Bivši šef CIA ima plan za rešenje kosovoskog čvora!

 

 

Sukob sa Evropom

Kako se navodi u zakonu koji je usvojen u Senatu, državni sekretar SAD će na svakih 90 dana nadležnim institucijama podnositi izveštaj o 'gasnim sankcijama'.

Ne očekujem kazne

Ne očekujem da ova međunarodna dešavanja mogu imati implikacije na realizaciju projekta u Srbiji
Aleksandar Antić, ministar energetike

'Sankcije važe za firme koje postavljaju cevi za Severni tok 2 i Turski tok, naftovod Rusija - Turska. One uključuju zamrzavanje imovine i ukidanje američkih viza za izvođače radova', piše u dokumentu.

Interesantno je da je protiv ovog zakona bio republikanski senator Rend Pol, koji upozorava da će sankcije 'ugroziti odnose SAD sa saveznicima u Evropi, pa čak potencijalno i američke energetske kompanije'.

SAD PONOVO UDARA NA RUSIJU! Ovu su nove sankcije!

- Ti gasovodi će biti završeni, a mi i dalje želimo da ugrozimo odnose sa Evropom - upozorio je Pol.

Komentarišući ove navode, ministar energetike Aleksandar Antić kaže za Informer da Srbija gradi magistralni gasovod od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom kao deo našeg gasno-transportnog sistema.

- Linijski deo tog gasovoda biće završen do kraja godine i nakon izgradnje deonice u Bugarskoj obezbedićemo dodatnu sigurnost snabdevanja gasom Srbije. Naravno, mi pratimo sva dešavanja na međunarodnom planu vezano za velike gasne projekte. Ne očekujem da ta dešavanja mogu imati implikacije na realizaciju projekta u Srbiji - naglašava Antić.

Foto: Informer DN

Karakteristike gasovoda kroz Srbiju

* ulazi kod Zaječara, izlazi kod Horgoša
* dužina 403 km
* kapacitet 13 milijardi kubnih metara godišnje
* vrednost investicije 1,5 milijardi evra
* prihodi od tranzita 75 miliona evra

Ovim povodom oglasila se i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja naglašava da je Berlin odlučno protiv ovih sankcija.

- Protivimo se ekstrateritorijalnim sankcijama, a one nisu počele juče jer smo se suočili sa sličnom situacijom i u pogledu Irana. Ne vidim drugu opciju osim odlučnog odgovora i isticanja da ne prihvatamo ovakve sankcije - podvukla je Merkelova u Bundestagu.

 

Nameću svoje

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, tvrdi da američke sankcije neće obustaviti izgradnju Severnog i Turskog toka.

- Najavljene američke sankcije protiv Severnog toka krše međunarodno pravo. One predstavljaju savršen primer nelojalne konkurencije i širenja njihove veštačke dominacije na evropskim tržištima nametanjem skupljih i nekonkurentnih proizvoda evropskim potrošačima - zaključuje Peskov.

 

ŠIPTARI SE IGRAJU VATROM, HOĆE DA OTKAČE AMERE I ZA TUTORE UZMU NEMCE! Plaše se Trampa, jer on zagovara podelu Kosova!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sumadinac

pre 4 godine

Mislim da su Ameri sad preterali svaku meru ovo se vise ne zove Demokratija nego Diktatura.

Bane

pre 4 godine

Glupava Evropo, otkači pogane, kaubojske lopuže. Taj šljam je u Evropi bespotreban.

Pop

pre 4 godine

Интересантно, дође му исто да због мог конопца који се простире по комшилуку, и они се не буне, да онај који је преко пута каже да ће сносити последице сви они који су ми одобрили да то могу да урадим. Стварно су умислили Амери да су светски полицајци. Свет неће да реагује јер их сматрају за психолошке случајеве и очекју чика психијатра да их лечи.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija