• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

20.12.2019

15:18

UBIJAJU KAPETANA DRAGANA! Ustaše ga muče, A UN TRI GODINE ĆUTI!

Politika

UBIJAJU KAPETANA DRAGANA! Ustaše ga muče, A UN TRI GODINE ĆUTI!

Podeli vest

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji izdržava kaznu u hrvatskom zatvoru 'Lepoglava', podneo je Komitetu UN za ljudska prava žalbu protiv Hrvatske i Australije zbog nelegalnog pritvora i isporučivanja. Međutim, ni posle tri godine odgovora nema!

Vasiljković je 26. jula 2016. godine podneo Komitetu UN žalbu, ali ni Hrvatska ni Australija još se nisu izjasnile iako su bile dužne da to učine u roku od šest meseci. Da bruka bude veća, na ovo nije reagovao niko iz Komiteta UN za ljudska prava!?

Ovo potvrđuje advokat Goran Cvetić, Vasiljkovićev branilac, koji kaže da ga je o svemu ovom obavestio šef diplomatije, Ivica Dačić, na sastanku u ministarstvu.

Pre tri godine podneo žalbu na pritvor Komitetu za ljudska prava, odgovora i dalje nema

- Pozivam UN Komitet za ljudska prava da u najskorije vreme donese usvajajuću odluku u predmetu Vasiljkovića, tako da njegovo višegodišnje maltretiranje po australijskim i hrvatskim zatvorima bude prekinuto - ističe Cvetić.

Advokat Branislav Tapušković, na drugoj strani, ocenjuje da je važnije pitanje zašto Hrvatska ne pušta Vasiljkovića na slobodu.

Foto: informer.rs

 

- Za mene je mnogo bitnije što Kapetana Dragana ni posle dve trećine odslužene kazne ne puštaju na slobodu. On će praktično izdržati celu kaznu, neće mu dati da bude oslobođen dan pre, iako je to po propisima koji vladaju na evropskom prostoru - naglašava Tapušković.

PLENKOVIĆ SE PRAVI TOŠA: Zar SRBIJA da nam bude u FOKUSU kampanje?!

Hronologija

* novembar 2005. Hrvatska optužuje Vasiljkovića za ratne zločine
* januar 2006. Hapse ga u Pertu, posle čega ga 2009. puštaju, da bi 2010. bio vraćen u zatvor
* novembar 2012. Australijska vlada odlučuje da Vasiljkovića izruči Hrvatskoj
* novembar 2013. Sudija Saveznog suda Australije prihvata Kepovu žalbu
* decembar 2014. Savezni sud poništava ovu odluku sudije
* decembar 2014. Vasiljković apeluje na Srbiju da spreči izručenje
* januar 2015. Ministar Selaković traži od Australije da Vasiljkovića ne izruči Hrvatskoj
* maj 2015. Vrhovni sud u Australiji odbacuje još jednu Vasiljkovićevu žalbu
* jul 2015. Australija izručuje Vasiljkovića Hrvatskoj, gde je prebačen u splitski zatvor 'Biliće'
* jul 2015. Vanraspravno veće suda u Splitu odbilo je njegovu žalbu na postupak i određivanje pritvora
* oktobar 2015. Županijski sud u Splitu produžio mu je zatvor za još tri meseca
* septembar 2017. Prvostepeno osuđen na 15 godina zatvora
* jun 2018. Pravosnažno osuđen na 13,5 godina zatvora
* jun 2019. Bio u samici zbog otvorenih pisama objavljenih u Informeru

Podsetimo, Vasiljković u Hrvatskoj izdržava kaznu od 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina, a kazna mu ističe u martu 2020. godine. Prethodno je 11 godina bio u ekstradicionim pritvoru u Australiji, posle čega je izručen Hrvatskoj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bane

pre 4 godine

Neka Srbija odreaguje,Rusija...ustase su to najgori narod na planeti.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija