• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

24.12.2019

18:16

SRBIJI OVO AMERI I ZAPAD NEĆE OPROSTITI?! SEDAM NACIONALNIH INTERESA, nema nezavisnog Kosova, Republika Srpska, ODKB, totalna odbrana, nikad u NATO... NOVA STRATEGIJA NAŠE ZEMLJE!

Politika

SRBIJI OVO AMERI I ZAPAD NEĆE OPROSTITI?! SEDAM NACIONALNIH INTERESA, nema nezavisnog Kosova, Republika Srpska, ODKB, totalna odbrana, nikad u NATO... NOVA STRATEGIJA NAŠE ZEMLJE!

Podeli vest

Na Desetoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin predstavio je dva najvažnija strateška dokumenta u oblasti odbrane - Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbednosti

Obraćajući se poslanicima, ministar Vulin je rekao da mu je velika čast što može da predstavi dva krovna dokumenta koja definišu strategiju, ne samoodbrane, nego i strategiju politike naše zemlje.

Sedam nacionalnih interesa za odbranu Srbije

- Republika Srbija pomno prati promene u okruženju i prilagođava svoju odbrambenu i bezbednosnu politiku tim promenama, kako bi na najbolji način zaštitila svoje nacionalne i odbrambene interese, a to su očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu van granica Srbije, evropske integracije i efikasna pravna država. To su osnovna polazišta za izradu strategijskih dokumenata - istakao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je naglasio da su u dokumentu prvi put utvrđeni nacionalni interesi i osnove sistema nacionalne bezbednosti.

- Posebno se ističe da za Republiku Srbiju nije prihvatljivo protivpravno i jednostrano proglašena nezavisnost teritorije koju administrativno obuhvata Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija. Smatramo to ugrožavanjem nacionalne vrednosti i interesa naše zemlje. Podvlačim još jednom da je po prvi put država Srbija smogla snage i hrabrosti da izađe pred čitav svet i da kaže šta je to šta je naš nacionalni interes", rekao je ministar odbrane i dodao da "Strategija utvrđuje sedam nacionalnih interesa: očuvanje suvereniteta nezavisnosti i teritorijalne celovitosti Republike Srbije, očuvanje unutrašnje stabilnosti i bezbednosti Republike Srbije i njenih građana, očuvanje postojanja i zaštite srpskog naroda gde god on da živi".

- Ta rečenica koju sam sada izgovorio nikada nije našla svoje mesto pod suncem, u istoriji moderne srpske države. Nikada srpska država, nikada država Srbija nije rekla da je njen nacionalni interes očuvanje života Srba bez obzira gde oni žive. I nikada, kao u dokumentu koji je pred vama, nije rečeno da je Republika srpska i njeno  očuvanje prioritet naše spoljne politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti. Pre nas kao da se niko toga nije setio. Prošla strategija je rađena 2009. godine. Sledeći interes je očuvanje nacionalnih manjina, njihovog kulturnog, verskog i istorijskog identiteta, očuvanje mira i stabilnosti u regionu i svetu, evropske integracije i članstvo Republike Srbije u Evropskoj uniji, ekonomski razvoj i ukupni prosperitet, kao i očuvanje životne sredine i resursa Republike Srbije", rekao je ministar odbrane.

Foto: Informer

- Strategijski koncept odbrane izražava osnovne stavove o načinu angažovanja sistema odbrane, a zasniva se na modelu totalne odbrane. Model totalne odbrane je i ranije pominjan, u prethodnim strategijama, ali se na njemu ništa nije uradilo. Mi smo rekli, uvodimo profesionalnu vojsku, ona će biti mala, dobro obučena i organizovana, dobro naoružana i kada dođe do prvog udara, ona će ga zadržati, a onda će doći ko - zapitao se ministar odbrane.

NEŠTO SE SPREMA?! BEOGRAD I PRIŠTINA DA POVUKU GRANICU NA IBRU! Bivši šef CIA ima plan za rešenje kosovoskog čvora!

 - Jer posle toga, posle ovog prvog dela koncepta totalne odbrane, u koji se nije uložio ni jedan dinar, i oko koga se ništa nije radilo, nema ko da dođe. Tragični su podaci onih koji su pozivani u rezervu. Prekinuto je sa obukom našeg stanovništva, a koncept totalne odbrane upravo kaže da svaki građanin Srbije, u skladu sa svojim mogućnostima, zdravstvenim, obrazovnim, ima pravo i obavezu da učestvuje u konceptu odbrane svoje zemlje, onako, dakle, kako može. Neće svi nositi oružje, ali itekako ima prostora za svakoga. E sad, mi smo to uveli, napisali i jednostavno prestali da radimo na tome i ništa nismo uradili. Ništa! Ovo je sad naš način da se ponovo brinemo o sopstvenoj bezbednosti, i to nije nešto zbog čega bilo ko treba da bude zabrinut, jer to je pravo i obaveza, a u čitavom svetu mnogo mirnije zemlje nego što je naša isto tako vode računa o ovakvim elementima i čine sve da njihova zemlja bude sigurna i bezbedna - rekao je ministar Vulin.

Šest odbrambenih interesa 

U funkciji ostvarivanja i zaštite nacionalnih interesa, utvrđeno je šest odbrambenih interesa - zaštita suverenosti, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti i zaštita bezbednosti Republike Srbije i građana; očuvanje mira i bezbednosti u regionu i svetu; unapređenje nacionalne bezbednosti i odbrane kroz procese evropskih integracija; vojna neutralnost Republike Srbije i saradnja i partnerstvo sa državama i međunarodnim organizacijama u oblasti bezbednosti i odbrane.

- U ovom dokumentu istaknut je stav da je za Republiku Srbiju apsolutno neprihvatljiva kosovska nezavisnost. Ovde dolazimo do još jedne od ključnih elemenata strategija koje su pred vama. Naše čvrsto opredeljenje o insistiranju na politici vojne neutralnosti. Vojna neutralnost je stav građana ove zemlje, stav Narodne skupštine, Vlade i stav predsednika Republike i nešto od čega se i ovim dokumentom pojačava naša rešenost da ostanemo vojno neutralni. Upravo zbog toga, primetićete da se po prvi put u ovom dokumentu, osim pominjanja naše saradnje sa NATO paktom, kroz Partnerstvo za mir, što smatramo optimalnim nivoom naše saradnje, dakle isključuje članstvo - govori i o našoj saradnji sa ODKB, dakle Ugovorom o kolektivnoj bezbednosti. Neki ga nazivaju i istočni NATO. To je prvi put, jer nikada do sada nijedan papir u našoj zemlji - iako je imao stavove o vojnoj neutralnosti - nije vodio, i nije predlagao ovako izbalansiranu politiku, dakle, sarađujte sa Istokom sarađujte i sa Zapadom.

NAŠA VOJSKA SVE JAČA I JAČA! POVRATAK NAJBOLJIH VOJNIKA! Elitne 63. padobranska i 72. specijalna brigada vraćene u sastav Vojske Srbije!

Imajte zajedničke aktivnosti sa Zapadom, ali imajte ih i sa Istokom. Ovo je prvi put da jedan zvanični predlog, da zvanična Strategija izlazi pred građane Srbije i kaže da će sarađivati isto sa Istokom, kao i sa Zapadom, i to vrlo jasno i precizno definiše. Navešću vam primer, da smo mi, dragi građani, imali od 2000. pa do 2012. godine sa Ruskom Federacijom zajedničkih aktivnosti - nula, dakle, nismo radili ništa, a reći ću vam da sada imamo 96.

Foto: Reuters/fotomontaža

- Dakle, vidite da postoji razlika, a da nigde nismo ugrozili načelo vojne neutralnosti, jer isto tako sarađujemo i sa zapadnim zemljama, vodeći računa na prvom mestu o građanima Srbije, i šta su naši interesi. Ne, dakle, šta su tuđi interesi, već šta su naši interesi - rekao je ministar odbrane.

- Vojsku Srbije sada organizuju, uređuju i vode oni koji slušaju samo glas građana Srbije i baš nikog drugog - zaključio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 4 godine

Sta ima oni nama das oprastaju neka nam debelo plate ratnu odstetu drzavi i nesrecnim porodicama i gradjanima za sva zla i razaranja koje su pocinili nad Srbima

Milan

pre 4 godine

Једноставно речено, без лоших намера према било коме, баш ме брига шта они хоће или неће. Кина и Русија се питају.

Anarhista

pre 4 godine

Ајде, само седам. Који манијаци. Само је један Српски интерес. На планети земљи има места само за Србе.

zoran

pre 4 godine

Idu godine opasnog zivljenja...Skupstina ce predlog usvojiti..zapad ce oceniti politiku kao upozorenje a istok ce odobriti..nista novo.

grof01

pre 4 godine

Kakve veze ima srbija sa BiH???!!! Granica srbije sa NATO državama je na SAVI,a ubrzo će biti i na DRINI!Jedini dodir srbije sa BiH i sa jednim njenim entitetom je kod Brčkog,a obzirom da je Mile Ronhil potpisao dokument,BiH će i formalno-pravno biti članica NATO u narednih par godina! U NATO savez ulaze države a ne narodi i to Mile uporno izbjegava da kaže pravoslavnim u BiH. Kosovo je nezavisna država,a srbija ima veću saradnju sa NATO-om nego sa baćuškama,što u principu znači da Vučko debelo laže gradjane i baćuške jer je ova tzv.nacionalna strategija cirkus....baš kao i informer ;)

Dragan

pre 4 godine

Izgleda da ce mo se i mi, na kraju, dozvati pameti i zastititi se od onih koji nam rade o glavi.

Mate

pre 4 godine

Tu neutralnost možete zakačiti mačku o rep. Evropa se cijelo vrijeme pravila blesava, kad je Hrvatska upozoravala da je "Evropski put" Srbije samo zamagljivanje očiju javnosti. Sad je i njima jasno, a bit će im i jasnije. Čisto da se ne zanose nekim idejama da bi Srbija mogla u EU ZA 10-taj godina ili slično. Ne može u neće- nikada. Vlast ne želi, i uvjerite će i narod da ne želi. Jedna od rijetkih stvari u kojima podržavam vašu vlast. Pogotovo da što prije to i javno pokažu.

Svetan Imanjic

pre 4 godine

sve je to tako i super , ali ta Nato kruna na glavi i zastavi je isto kao saudijska arabija i Nato sahovnica , a to znaci da je to ista firma u pitanju koja je bombardovala srpsku decu i danas pljacka narode i narodnosti , to vam nece proci , ceo svet se bori protiv oligarhija . Ako se za to naouruzavate , to znaci da cete morati da koristite to oruzje protiv radnicke klase i srpskog naroda koji ne podrzavaju kriminalce i njihove oligarhije , krune , monarhije i sahovnice

MilosObilic1389

pre 4 godine

Нека ми неко објасни: Како то улазак у Европску Унију не угрожава НАЦИОНАЛННИ ИНТЕРЕС СРБИЈЕ...? Сетите се дошли су на Косово..Шта су до сада урадили...? Колико убистава Срба расветлили...? Сетите се резолуције ЕУ о Сребреници...? Да ли се и то можда коси са националним интересом очувања Републике Српске и српског народа у Босни...? Има тога још МНОГО контрадикторног у Вашем излагању господине Министре - "Теткин Сине"...!

đorđe

pre 4 godine

ZAŠTO SRBIJA NIJE PODNELA TUŽBU PROTIV NATO-a ZBOG OKUPACIJE???

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija