• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

31.12.2019

17:54

PRIŠTINSKE TAKSE TREBA UKINUTI! Fabrici: EU ohrabruje dijalog!

Politika

PRIŠTINSKE TAKSE TREBA UKINUTI! Fabrici: EU ohrabruje dijalog!

Podeli vest

Evropska unija ohrabruje nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Brisela, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i navodi da prištinske takse treba ukinuti

- EU ohrabruje formiranje nove vlade u Prištini i nastavak dijaloga uz posredovanje EU. Unija će nastaviti da vodi ovaj proces koji su uspostavile UN i podržale zemlje članice EU. Novi visoki predstavnik EU je jasno rekao da je to prioritet i već je najavio skorije putovanje u Prištinu i Beograd. I da, takse treba da se ukinu - rekao je Fabrici u intervjuu za "Blic".

Upitan o tome kako mu se, kada sumira godinu za nama čini, odnos Srbije i EU, Fabtici kaže da je 2019. bila kompleksna, ali generalno pozitivna godina i da se Srbija približila EU.

Naveo je da je infrastruktura, posebno saobraćajna, jedna od najboljih investicija za integrisanje Srbije u EU i naveo primer Koridora 10, koji se proteže od Austrije do Grcke i koji prolazi kroz šest zemalja, uključujući Srbiju.

- EU je za to dala Srbiji 600 miliona evra za puteve i 500 miliona evra za železnicu. Prošlog meseca je otvoren auto-put Niš - Dimitrograd. No, koridor 10 je tek deo našeg šireg saobraćajnog portfelja. Do kraja 2019. ukupne investicije EU u Srbiji su iznosile 2,5 milijardi evra - rekao je Fabrici.

Pored toga, kaže, EU je dala milijardu evra za obnovu lokalne i regionalne mreže i . dodaje da je EU ubedljivo najveći investitor i donator Srbije i u infrastrukturi.

Govoreći o izborima u Srbiji, Fabrici je rekao da je Evropski parlament letos pozvan da pomogne u poboljšanju uslova za naredne izbore u tri oblasti: osnažiti nezavisna regulatorna tela (poput Agencije za borbu protiv korupcije, RIK-a, REM-a) da rade svoj posao, obezbediti jednake uslove za sve ucesnike i rešiti neuravnoteženu zastupljenost u medijima.

- Definisane su brojne obaveze da bi se stvorio nov politički prostor koji treba popuniti. Do sada je preduzet čitav niz koraka i planirane su nove inicijative. Medijska scena treba još da se poboljša, naročito javni medijski servisi moraju da obezbede širok pluralizam stavova - kaže Fabrici.

Ipak, navodi, da bi se izbegao rizik pukog štikliranja spiska, Evropski parlament je, kaže, takode rekao da sve ove reforme treba da se pripreme i sprovedu pravovremeno, inkluzivno i transparentno.

- Izbori su ključni test svake demokratije - kaže šef Delegacije EU u Srbiji.

Upitan o stavu o bojkotu izbora, Fabrici kaže da je Skupština mesto za demokratsku debatu i predstavljanje naroda i da je učešće stranaka u izborima neophodan preduslov koji daje građanima legitimno pravo da iskažu svoju volju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Dok Srbija ne izgradi autoput do Prištine sa TRI TRAKE + ZAUSTAVNA U OBA SMERA i pride obostranog priznanja nema ukidanja taksa?KOJE SREĆE ZA SRBIJU AKO NAS ,,KOSOVO'' PRIZNA!PS.Dve ture po serpentinama Crne Gore i Hrvatske za Evropu ostade Hašiš (čitaj Danilović) Tači bez gaća od albanskih vozača šlepera i autobusa.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Па што их не укинеш...?

MilosObilic1389

pre 4 godine

Ко ти брани...? Укини их...! Стално флоскуле: "Требало би... Морало би"... Досадни сте...

miroljub

pre 4 godine

Već me vređaju ovakve izjave napisane pre 15 godina koje imaju neka načelna, protokolarna značenja. Bolje bi to nazvao "lupetanja". EU nije u stanju da rešava svoje probleme jer se veliki ne odriču ničega , a male teraju da budu poslušnici. Takva EU nama ne treba a izgleda i dobroj polovini zemalja koje su se upecale na tu udicu . Nastavlja se mahanje šargarepom ali se šargarepa usmrdila. Jedino pokriće im je što povremeno odrwše kesu da daju milostinju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija