• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.01.2020

10:04

MAŠALA! Palma u Egiptu dogovorio osnivanje Srpsko - egipatskog privrednog konzorcijuma

Politika

MAŠALA! Palma u Egiptu dogovorio osnivanje Srpsko - egipatskog privrednog konzorcijuma

Podeli vest

Prvog dana 2020. godine predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma sastao se u Hurgadi, glavnom gradu egipatske regije Crveno more, sa novoizabranim guvernerom te regije Amr Hanafijem.

- Njegova ekselencija guverner Amr Hanafi i ja smo danas razgovorali o više tema, političkih i ekonomskih i sve smo se dogovovorili za 15 minuta. Ono što je najvažnije za dve države jesu odlični politički odnosi i ekonomska saradnja. Naš predlog je da se osnuje srpsko- egipatski privredni konzoricijum sa sedištem u Srbiji, a u čijem sastavu će biti privrednici iz Srbije i Egipta, sa ciljem da za ono što 100 - milionski Egipat uvozi prioritet imaju proizvodi iz Srbije, pre svega kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi. Takođe da vidimo koji su to proizvodi koji se iz Egipta mogu plasirati na srpsko tržište. Dogovorili smo da već ovog februara političko- privredna delegacija Egipta, na čelu sa guvernerom Hanafijem dođe u Srbiju. Egipat i Srbija imaju tradicionalno odlične političke odnose još iz vremena Tita i Nasera, a danas te odnose na najvišem nivou su nastavili i predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i El Sisi. Mi smo zahvalni Egiptu što nije podržao jednostrano proglašeno takozvano nezavisno Kosovo da uđe u INTERPOL i očekujemo da Egipat nastavi da u međunarodnim institucijama podržava pravdu, a samim tim i Srbiju - izjavio je Marković, u zajedničkom obraćanju novinarima sa svojim domaćinom guvernerom Amr Hanafijem posle sastanka u Hurgadi.

Foto: Informer

Amr Hanafi reako je da mu je veliko mi je zadovoljstvo što je danas njihov gost Dragan Marković Palma.

- Za sve ono što radi na poboljšanju odnosa između Srbije i Egipta, mi u našem jeziku imamo jedna izraz a to je "Mašala" (ovaj izraz u arapskom svetu, kao i na Balkanu, izražava divljenje i odobravanje). I kao što je rekao gospodin Marković mi smo se sve dogovorili za 15 minuta, a to je pre svega jačanje ekonomske saradnje između Srbije i Egipta, kao i regije Crveno more sa Jagodinom i drugim gradovima u Srbiji. Siguran sam da će i osnivanje srpsko – egipatskog konzorcijuma biti velika šansa za privrede obe zemlje. Naša delegacija biće u februaru u Srbiji, a tom prilikom doći ćemo i u Jagodinu - rekao je Hanafi.

U srpskoj delegaciji bili su i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović, savetnik ministra energetike Srbije Životije Jovanović, gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i načelnik za prosvetu Pomoravskog okruga Života Starčević.  


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija