• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.01.2020

11:30

DA SMO MI DONELI ZAKON KAO CRNOGORCI, BILA BI FRKA KAO U IRANU! Dačić: Vlast u Podgorici radi sve protiv interesa Srba i Srbije!

Politika

DA SMO MI DONELI ZAKON KAO CRNOGORCI, BILA BI FRKA KAO U IRANU! Dačić: Vlast u Podgorici radi sve protiv interesa Srba i Srbije!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je za vreme predsednika Srbije Borisa Tadića postojala namera da se i u Srbiji donese zakon o verskim zajednicima, ni približno sličan crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti, ali da su se tada tome protivile SPC, ali i katolička i evagelistička crkva i islamska verska zajednica

 

- Oni su bacili anatemu na Božidara Ðelića zbog donošenja tog zakona - rekao je Dačić na TV Hepi i naglasio da se u Srbiji vraća imovina crkvama, dok se u Crnoj Gori odvija nacionalizacija, odnosno podržavljenje crkvene imovine, kao što je bilo posle 1945. godine.

Dačić je rekao se niko iz EU ne oglašava za prava 29 odsto Srba u Crnoj Gori i navodi da bi bila kao kriza oko Irana da Srbija donese zakon o slobodi veroispovesti na način kao što ga je usvojila Crna Gora.

- Zamislite kada bi Srbija sada donela zakon gde bi verske zajednice bile regulišane na način kao u Crnoj Gori, da mi sad možemo da raspolažemo biskupijom ili možda da raspolažemo džamijama ili sinagogama ovde u Srbiji. To bi bila kao kriza oko Irana - rekao je Dačić.

Dačić kaže da je vlast u Crnoj Gori potpisala sve što su mogli da potpišu poslednjih 20, 30 godina protiv interesa Srbije.

Oni, kako navodi, čak i ne pitaju šta potpisuju.

Kaže da je njegova izjava da je zadatak Srbije da razbije agenture crnogorskih službi koje deluju iz Srbije protiv interesa srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, okarakterisana kao fašistička.

- A nije fašizam da se ukinu prava 30 odsto građana Crne Gore? Nije fašizam što neko ne može da se zaposli u državnoj službi - upitao je Dačić.

Podseća da je na poslednjem popisu stanovništva u Crnoj Gori 29 odsto stanovništva se izjasnilo da su Srbi, 42 odsto da im je maternji jezik srpski, više od 70 odsto su pravoslavne vere.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasilije

pre 4 godine

Srbi u Crnoj Gori su jedinstveni po tome sto su manjina bez matične države!Sve dok se Vučić jasnije ne odredi prema svim Srbima (a naročito najobespravljenijim u CG) neće biti Srbi adekvatno zaštićeni! Mora se omoguciti neka rjesenja! Sto se ne da prelazno ili privremeno drzavljanstvo Srbima koji to žele u Srbiji!Zasto se ne omogući zamjena imovine izmedju Srba iz Crne Gore i Beogradjana "milogoraca"?

Dzo

pre 4 godine

Ma ma nemate ništa protiv braće ....negirati crnogorsku naciju jezik crnogorski...ali Njegoša svojatate i kažete da je bio Srbin a imam knigu- rečnik prevod Njegoševih djela sa crnogorskog na srpski izdanje beograsko 1963gd e sad ako je Njegoš Srbin zašto je pisa na nepostojećem po vama crnogorskom jeziku...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija