• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.01.2020

20:04

SA PUTINOM DUŽI SASTANAK, ISKRENO PRIJATELJSKI ODNOSI! Vučić za RTS: Gradimo arterije i vene naše energetske bezbednosti i budućnosti!

Politika

SA PUTINOM DUŽI SASTANAK, ISKRENO PRIJATELJSKI ODNOSI! Vučić za RTS: Gradimo arterije i vene naše energetske bezbednosti i budućnosti!

Podeli vest

Otvaranje "Turskog toka" je od ogromnog značaja za Srbiju, a građani Srbije treba da budu ponosni i zadovoljni, poručuje za RTS predsednik Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić je u Istanbulu, gde je prisustvovao svečanosti otvaranja deonice "Turskog toka", rekao da se na tom projektu radilo mnogo godina, a od 2014. i formalno.

- Za Srbiju je ovo od ogromnog značaja. Bukvalno time gradimo arterije i vene naše energetske bezbednosti i naše energetske budućnosti. Imamo 403 kilometra gasovoda kroz Srbiju, četiri merne stanice, jednu kompresorsku. Imaćemo važan objekat u opštini Žabari - rekao je predsednik govoreći za Dnevnik RTS-a.

Očekuje da Bugarska svoju deo posla završi do kraja maja, te da dva-tri-četiri meseca nakon toga potekne gas.

- Posle toga ćemo razvijati sekundarnu mrežu. Južno od Leskovca nemamo gas, a za nova postrojenja nam treba. Moramo da radimo i za Toplički, Rasinski, Zlatiborski okrug da bismo mogli da dovodimo važne investitore - napominje Vučić.

NAKON POSETE TURSKOJ PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO: Srećan sam i ponosan što sam predstavljao Srbiju! (FOTO)

 

 

Srbija, kako kaže, ne sme da ostane bez gasa.

- Bez gasa je Srbija propala zemlja, staje naša industrija. Trošimo po 300, 400 miliona kubika gasa više nego prošle godine. Tom brzinom raste proizvodnja u našoj zemlji. Mi ne smemo to sebi da dozvolimo - rekao je Vučić.

Iskreno prijateljski odnosi sa Rusijom

Kada je reč o bilateralnim sastancima, Vučić je ukazao da je razgovarao sa predsednicima Rusije i Turske, Vladimirom Putinom i Redžepom Tajipom Erdoganom.

Sastanak sa Putinom je, kaže, trajao nešto duže.

- Srpsko-ruski odnosi idu u vrlo dobrom smeru, iskreno prijateljski odnosi - rekao je Vučić dodajući da su Rusi i Turci imali više tema za razgovor – Libija, Sirija, Irak.

Iz tih tema se, kaže, Srbija sklanja.

- Veliki neka se time bave, mi poštujemo sve zemlje, a dajte da uradimo šta možemo za svoje građane. Moji dometi veći od toga nisu, oni koji se prave da su im dometi mnogo veliki, obično ne bi mogli da budu ni predsednici kućnog saveta - naveo je Vučić.

 

U ovom trenutku ruski gas najpovoljniji 

Ukoliko Srbija popuni svoje gasne kapacitete, oko 13 milijardi kubika gasa, za sedam-osam godina moći će da kroz naplatu tranzita gasa povrati novac sav uloženi u gasnu infrastrukturu, kaže predsednik.

Odgovarajući na pitanje da li se može odoleti političkim pritiscima zbog izgradnje gasovoda, Vučić je ukazao da su gas i nafta oduvek bili sredstvo političke borbe.

- Mi moramo da se borimo za svoju zemlju, mi nismo Rusi ili Kinezi pa da se suprotstavljamo bilo kome na svetu. Mi smo mali, zato smo tražili način kako da se provučemo kroz iglene uši a da napravimo najbolje moguće za Srbiju - napominje Vučić.

SA PUTINOM KAO SA BRATOM! ČVRST STISAK RUKE I SRDAČAN POZDRAV! Predsednik Vučić završio posetu Turskoj! (FOTO)

 

 

Ukazujući da nema ništa protiv diverzifikacije gasnih izvora, Vučić je rekao da je  u ovom trenutku ruski gas najpovoljniji.

-Nikakvih problema u trgovini nismo imali - navodi predsednik.

Srbiji je, kaže, u Istanbulu ukazano poštovanje i zbog toga, dodaje, građani treba da budu ponosni.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija