• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

12.01.2020

12:15

OVO JE PRILIKA DA BUDEMO NORMALNI! Čeda Jovanović o spuštanju izbornog cenzusa: Na ovo gledam kao Vučićevu želju da politiku vrati u Skupštinu! (VIDEO)

Politika

OVO JE PRILIKA DA BUDEMO NORMALNI! Čeda Jovanović o spuštanju izbornog cenzusa: Na ovo gledam kao Vučićevu želju da politiku vrati u Skupštinu! (VIDEO)

Podeli vest

Na ovo gledam kao Vučićevu želju da politiku vrati u Skupštinu i da nam makar pruži šansu da budemo normalni, jer ne možemo pronaći ništa dobro u rovovima iskopanim po ulicama gradova u Srbiji, ocenjuje lider LDP Čedomir Jovanovićkometarišući predlog za smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto

 

- Na ovo gledam kao Vučićevu želju da politiku vrati u Skupštinu i da nam makar pruži šansu da budemo normalni, jer ne možemo pronaći ništa dobro u rovovima iskopanim po ulicama gradova u Srbiji - ocenjuje Jovanović i dodaje da ovu odluku razume i kao potrebu predsednika Srbije da posle izbora u parlamentu ima sa kim da razgovara i koga da čuje. 

Srbiji, kaže, ne treba parlament poput onoga u Severnoj Koreji.

- Vučić na ovaj način pruža šansu mnogima, ali to plaća lično. Vučić će, nesporno, imati najjaču listu, koja će iz izbora izaći sa najjačim rezultatom, a po važećem zakonu njemu bi pripali glasovi onih lista koje nisu prešle cenzus. To znači da bi Vučić imao zaista jaku poslaničku grupu, ali to nije dobro za zemlju – kaže Jovanović za Pink. 

Foto: pink.rs

Kada je reč o najavi bojkota pojedinih opozicionih stranaka, a zbog izbornih uslova, Jovanović podseća da su 2008, mesec dana pred lokalne izbore, promenili izborni zakon i podigli cenzus sa tri na pet odsto, a samo kako bi zaustavili LDP. 

- Jeste demokratsko pravilo da se izborni uslovi ne menjaju u izbornoj godini, ali ja ovu odluku doživljavam kao Vučićevu želju da što više učini normalnijim ovo društvo. U ovom Vučićevom potezu video sam šansu da posle izbora mi ipak budemo u prilici da na neki normalan način rešimo ozbiljne probleme ovog društva – kaže lider LDP.  

Foto: pink.rs

Marko Uljarević, direktor Ipsosa, objasnio je da u Srbiji postoji proporcionalni izborni sistem, koji važi i u 22 od 32 zemlje na našem kontinentu. Proporcionalni izborni sistem podrazumeva cenzuse, a problem sa njima je, kako kaže, mogućnost devijacije izbornog sistema i pretvaranje u njegovu suprotnost, a u slučaju da je cenzus visok. 

- Uzmimo primer 2014. kada smo imali skoro 20 odsto rasutih glasova, odnosno 20 odsto glasača je dalo svoj glas za nekoga, ko nije dobio svoje predstavnike u Parlamentu. Dve godine kasnije, 2016. imali smo paradoksalnu situaciju, kada su četiri izborne liste bile na ivici cenzusa: DS je prešao sa šest, Dosta je bilo oko šest, LDP-Čanak-Tadić koji su jedva prešli cenzus sa 5,01 i Dveri-DSS koje su prešle cenzus. Da su ove stranke dobile po par hiljada glasova manje, opet bismo imali oko 20 odsto rasutih glasova. SNS je tada imao veći procenat glasova, ali manji broj mandata – kaže Uljarević i nastavlja: 

- Ovo što sada rade za njih je može biti rizično, jer uz isti broj glasova, ali moguće i veći, osvoje manji broj mandata. Ovo može posebno biti nezgodno na lokalnim izborima, jer će sigurno neke opozicione stranke koje su za bojkot pokušati da se organizuju kroz grupe građana, izađu na izbore i pređu cenzus. Tu postoji opasnost i ovo je bio još jedan ustupak SNS opoziciji – kaže Uljarević. 

Bolja reprezentativnost, manja mogućnost rasipanja glasova, ali i manje koalicija bez ideološkog smisla, samo su neke od prednosti smanjenja cenzusa, navodi on. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nebojša

pre 4 godine

onaj ko tebi i čanku omogući ulazak u parlament završiće na smetlištu istorije,gde i pripadate.

Mario

pre 4 godine

Spustanje cenzusa na 3% se pravi zbog Canka. Cede i Seselja jer drukcije nebi usli u skupstinu a sa njima Vucic manipulise

Borac R Srpsken

pre 4 godine

TO JE PORAZ VUCICA. NAZALOST MISLIM DA SE BLIZI KRAJ VUCICU.

Izbor

pre 4 godine

Apsolutno ne podrzavam spustanje izbornog cenzusa, jer nemojte zaboraviti da je ovaj subjekat koji se zove Cedomir Jovanovic koji trazi da budemo `normalni` potpuno `NORMALNO` potpisao za otimanje Srpske duhovnosti u Crnoj gori i da `NORMALNO` i javno politicki zastupa razbijanje Srbije predajom KiM. Imamo ogromnu podrsku i Rusije i Kine i vojno ce nas tesko neko napasti. Ukoliko se sad ne podvuce crta i ne rascisti sa izdajnicima na ovim izborima, zapad ce nastaviti potkopavanje i razbijanje Srbije i SPC. Sledeci korak je formalno otimanje duhovnosti na KiM, osnivanje nove albanske pravoslavne crkve i zamena identiteta isto kao u CG, a potom stvaranje nestabilnosti u samoj Srbiji aktiviranjem muslimanskog faktora u N.Pazaru i nerede u Vojvodini. Sa spustanjem cenzusa drzanje Srpskog bureta u novoj skupstini sa gomilom izdajnika, zapusavanje gomile rupa vise nece moci da se izdrzi jer je kapacitet onih koji se bore sve slabiji. Zapad se nece smiriti dok se Srbija i istinsko Pravoslavlje ne ukloni sa Balkanskog puta. Budite u to sigurni. To je nasim politicarima vec receno. Put Srbije nikada nije bio lak ali samo jednu drzavu imamo i nikad manju. Ukoliko se uz pomoc Gospoda rascisti situacija i Srbija politicki stane na noge bez izdajnika u svojim redovima, slede sankcije EU i Amerike. Budite na to pripremljeni. Na nama je da biramo, stabilna drzava u Evroaziji i vojna i trgovinska saradnja sa Rusijom i Kinom ali i sa sankcijama i pretnjama EU i Amerike ili raspad, albanizacija i nestanak drzave u narednih 10-15 godina i raseljavanje naroda koje je vec u toku sa otimanjem privrede i vodenih resursa, vladavinom mafije i pustanjem u promet GMO hrane. Zabijanje glave u pesak nece pomoci. U pamet braco Srbi i sestre Srpkinje, sada se bije presudna bitka za opstanak ovog naroda.

Saradžogla

pre 4 godine

Када се уцапира бесмисао бројних странака доћи ће до отрежњења!Биће 70 посланика по стандарду на основу броја становника Србије.У Скупштини биће само четири странке!Висина плате посланика биће у зависности присуства у сали ПС.Биће укинута ,,национална пензија'' као незаконита штетност.Још нешто ... Буде ли Србија на превару уједињена са РС нема јој више живота!Целокупну власт ће преузети срби из РС.Да додам ... Због лошег рада на почетку владавине странке ДС упозорио сам да ће пропасти сутрадан сам искључен.И?Председника Вучића сам писменим путем упозоравао на његов аматерски рад!И?Како му је здравље?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija