• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.01.2020

16:22

LINTA: Štetne i licemerne izjave Visokog predstavnika u BiH

Politika

LINTA: Štetne i licemerne izjave Visokog predstavnika u BiH

Podeli vest

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je kao štetnu i licemernu izjavu Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je proslavu Dana Republike Srpske, 9. januara, ocenio kao neustavnu i kao nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka

U saopštenju za javnost, Linta je ukazao da "brojne činjenice pokazuju da je Ustavni sud BiH, pre svega, politički sud koji radi na ispunjavanju programa bošnjačkih stranaka i Visokog predstavnika s ciljem neustavne centralizacije Bosne i Hercegovine, a time i direktnom kršenju Dejtonskog sporazuma".

On je podsetio da taj sud BiH ima devet sudija i naveo da ključne odluke donosi zajedničkim glasanjem troje stranih sudija i dvoje sudija iz reda bošnjačkog naroda koji preglasavaju srpske i hrvatske sudije u ključnim predmetima.

- Tvrdnja Valentina Incka da obeležavanje Dana RS vređa i zastrašuje druge građane, misleći na Bošnjake i Hrvate, jeste sramotna i bezočna laž i jedan u nizu dokaza njegovog pristrasnog i štetnog đelovanja u BiH - istakao je Linta.

SRBI SU STRADALI TAMO GDE NISU IMALI DRŽAVU! Dodik bez dileme: U BiH smo ne zato što hoćemo, nego što moramo!

On je dodao da nije tačna ni izjava Incka da bosansko-hercegovački entiteti države, jer, kako je ocenio, prema izvornom Dejtonskom sporazumu Bosna i Hercegovina je državna zajednica koja se u suštini sastoji od dve države - Republike Srpske i Federacije BiH.

Linta je naveio i da Ustavni sud BiH mora biti reformisan tako da budu ukinuta mesta za strane sudije, jer je, kako je ocenio, "skandalozna činjenica da lica koja su strani državljani više od 20 godina obavljaju sudijsku funkciju u najvišem sudu jedne države, kao i da ih imenuje strani sud, tj. Evropski sud za ljudska prava, bez saglasnosti nadležnih institucija Bosne i Hecregovine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija