• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

14.01.2020

21:38

TUŽILAŠTVO PROVERAVA ZORANINOG MUŽA VLADU!  Nastavlja se istraga velike pljačke u 'Železnicama'

Politika

TUŽILAŠTVO PROVERAVA ZORANINOG MUŽA VLADU! Nastavlja se istraga velike pljačke u 'Železnicama'

Podeli vest

Uhapšeni direktor Miroljub Jevtić detaljno ispričao kako je s Vladimirom Atanackovićem, suprugom ministarke Mihajlović, godinama krao državne pare. Jevtić nabrojao firme, osiguravajuće kuće, tendere i poslove preko kojih su opljačkani milioni. Tužilaštvo to detaljno proverava

Tužilaštvo za organizovani kriminal istražuje navode koji Vladimira Atanackovića, nevenčanog muža ministarke Zorane Mihajlović, terete za pljačku državnih miliona. Atanackovića je kao saučesnika u mahinacijama označio uhapšeni direktor JP 'Infrastrukture železnice' Miroljub Jevtić.

Policija je, kako saznajemo, Tužilaštvu predala službenu belešku sa prvim iskazom Jevtića koji je dat neposredno posle hapšenja, a u kojem je on do detalja ispričao kako je u saradnji sa Atanackovićem godinama krao državne pare! Jevtić je, kako saznajemo, u svom iskazu nabrojao firme, osiguravajuće kuće i konkretne tendere i poslove preko kojih su opljačkani milioni evra. Nadležni sada sve to detaljno proveravaju uprkos činjenici da je Jevtić na saslušanju u Tužilaštvu promenio priču i počeo da tvrdi kako su 10.000 evra koji su prilikom hapšenja nađeni kod njega 'pozajmica od prijatelja'.

Sve da se istraži

Uprkos naknadnim promenama iskaza Jevtića, tužilaštvo bi moralo detaljno da ispita sve navode, uključujući i optužbe na račun supruga ministarke Mihajlović
Marko Matić, istraživačka mreža 'Antidot'

 

Službena beleška

Prema rečima naših izvora, u svom prvom iskazu Jevtić je dao mnoštvo konkretnih detalja koje je moguće precizno proveriti ulaskom u poslovne knjige.

- Miroljub Jevtić je u svom iskazu do detalja ispričao kako su funkcionisale njegove kombinacije sa Zoraninim mužem. On je rekao da je sa njim godinama krao državne pare... Pomenuo je mnoge detalje, nabrojao je firme, osiguravajuće kuće, brojeve računa, kao i konkretne datume, tendere i poslove preko kojih su izvučeni milioni evra. Na tužiocima je sada da sve to, stavku po stavku, provere i vide da li je ono što je Jevtić ispričao istina ili samo pokušaj da krivicu svali na drugoga - objašnjava Informerov izvor. Upitan da li će tužioci tražiti da se sasluša i Atanacković, naš izvor kaže da je još rano o tome govoriti:

- Sve zavisi od procene tužilaštva. Zbog interesa istrage ništa više i konkretnije u ovom trenutku ne mogu da vam kažem...

Ko je sve uhapšen

* Miroljub Jevtić, direktor JP 'Infrastruktura železnice' (određen mu pritvor)
* Dragoslav Burzanović, član Nadzornog odbora PD 'Ratko Mitrović' iz Novog Sada (pušten da se brani sa slobode)
* Zoran Stojanović, advokat iz Novog Sada (pušten da se brani sa slobode)
* Vladislav Kostić, advokat iz Novog Sada (pušten da se brani sa slobode)

Nema zaštićenih

I dok niko od nadležnih nije želeo zvanično da komentariše naša saznanja, urednik istraživačke mreže 'Antidot' Marko Matić kaže da je ovo pravi test za pravnu državu.

Vučić: Uveren sam da Zorana nije umešana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je gostujući u emisiji 'Hit Tvit' da je uveren da Zorana Mihajlović nema veze sa slučajem zbog kojeg je uhapšen direktor 'Infrastruktura železnice' Miroljub Jevtić.
- Nisam čuo da je Zoranu neko pominjao. Moje lično uverenje je da Zorana s tim nema veze, potpuno joj verujem. Nema tu nikakve zavereničke teorije. Jevtića je uhvatila policija sa parama na licu mesta, napravila je veliki posao i pokazala da će hapsiti i direktore javnih preduzeća ako su prekršili zakon - naveo je Vučić, dodajući da je začuđen time što su pojedini mediji naklonjeni opoziciji, poput televizije TV N1, selektivno izveštavali o ovom slučaju.

- Uprkos promenama iskaza uhapšenog Jevtića, nadležno tužilaštvo bi neodložno moralo detaljno da ispita sve navode, uključujući i one koji se odnose na optužbe na račun supruga ministarke Zorane Mihajlović. Država i zakon moraju biti iznad svakog pojedinca, uključujući i visoke državne funkcionere, a ovo je jedna od onih situacija koje predstavljaju test za vladavinu prava i nezavisnost pravosudnih i istražnih organa - ističe Matić.

Mario Spasić iz Saveta za monitoring ocenjuje da su mnogi počinioci krivičnih dela skloni da barataju zvučnim imenima, naročito nakon hapšenja.

 

 

- Treba biti jako obazriv sa podacima koji se prikupljaju od počinilaca krivičnih dela i njihove informacije ne treba uzimati zdravo za gotovo. U svakom slučaju, istražni organi treba sve da imaju 'na nišanu' i da provere sve navode - naglašava Spasić.

Posetimo, Zorana Mihajlović je u nedelju rekla da nema nikakve veze sa optužbama zbog kojih je uhapšen Miroljub Jevtić.

- Očekujem od nadležnih da rade u skladu sa zakonom, a ja sam im dostupna. Ni na koji način nisam učestvovala i nemam nikakve veze sa optužbama zbog kojih je uhapšen Jevtić - podvukla je Mihajlovićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
joco

pre 4 godine

Samo proverite kamere i porazgovarajte sa zaposlenima..i sve se sazna i polako poveze..ljudi pa kod nje je dolazio Americki ambasador na slavu u restoran..i da neslavie slava u restoranu9jer nije rodjendan ili mladanicki rucak ili vec..??)..SLAVA JE NESTO NAJSETLIJE I SLAVI SE U KUCI..SRAMOTA KO NERAZUME SVOJU VERU???!!!!!!!!!! I RADI NEVERU!!!!!

MilosObilic1389

pre 4 godine

Зашто Влада није одмах позван на информативни разговор...? И одмах - полиграф...? Шта се чека...?

Izbeglica iz Srbije

pre 4 godine

Nema ona ali ima mužić,klasična manipulacija. E moj predsedniče ovi preletači će ti doći glave. Pored ovakvih džabe tvoje poštenje. E sad na njima i na svim ostalim lopužama od 90-tih dokaži svoju čestitost,iskrenost,poštenje i ljubav prema Srbiji.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20