• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

15.01.2020

12:53

TAJNA KAMENOG LAVA IZ SELA PRIJEVOR! Vekovima niko nije znao kakva se VELIKA MISTERIJA krije u ovom šumadijskom selu!

Politika

TAJNA KAMENOG LAVA IZ SELA PRIJEVOR! Vekovima niko nije znao kakva se VELIKA MISTERIJA krije u ovom šumadijskom selu!

Podeli vest

Pre skoro pola veka meštani čačanskog sela Prijevor sasvim slučajno otkrili su arheološko nalazište Čuljevine, kad je na imanju izorana skulptura kamenog lava

Ubrzo su krenula i arheološka istraživanja koja su potvrdila da se u Šumadiju nalaze temelji kasnoantičke porodične grobnice iz IV i početka V veka naše ere.

- Otkriveni su temelji tri prostorije nejednakih dimenzija, ali unutrašnjost prve dve nije istražena. Treća najveća prostorija takođe je delimično istražena. U njenom jugozapadnom delu je otkriven zidani grob na svod u kome su pronađeni ostaci dve individue i fragmentovani grobni prilozi - rekla je za RINU Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku.

NA TRASI "TURSKOG TOKA" OTKRIVENO VELIKO ANTIČKO NASELJE! Čak 54 arheološke lokacije u našoj zemlji pronađene zahvaljujući gasovodu!

Nakon 50 godina došlo se do novih značajnih otkrića o prošlosti Prijevora i celog čačanskog kraja. Ove godine su u potpunosti istražene dve pristupne prostorije i započeto je iskopavanje treće najveće odaje.

Foto: Narodni muzej Čačak

- Sada je jasno da su dve ulazne prostorije služile pogrebnim obredima i bile na neki način ukrašene slikanim trakama crvene, plave i oker boje, na beloj osnovi. U trećoj najvećoj odaji korišćenoj za sahranjivanje otkriven je još jedan rimski zidani grob, po dimenzijama skoro dvostruko veći od prethodno otkrivenog iz 1977. godine. Od pokretnih nalaza se može izdvojiti jedan ukrašeni cilindrični predmet od kosti. Takođe nova iskopavanja su omogućila da se kasnije groblje formirano na ruševinama kasnoantičke grobnice opredeli u period IX - XI veka. Nalazi, a posebno grobni, iz ovog perioda u oblasti gornjeg toka Zapadne Morave su veoma retki, tako da nova istraživanja predstavljaju značajan doprinos u poznavanju srednjovekovne prošlosti Čačka - ističe Delfina Rajić.

Foto: Narodni muzej Čačak

Nalazi koji su tada otkriveni se nalaze u stalnoj postavci Narodnog muzeja - kamena skulptura lava, staklena boca, staklene čaše kao i srebrna pojasna kopča, srebrne igle. Takođe je delimično istraženo kasnije groblje koje je nastalo na ruševinama rimske grobnice.

OTKRIVENA ULICA IZ DOBA PONTIJA PILATA! U vreme ovog rimskog namesnika se gradio JERUSALIM! (VIDEO)

Rukovodilac istraživanja je Aleksandra Gojgić arheolog Narodnog muzeja Čačak, a saradnici Vujadin Vujadinović i Ljubinka Pavlović arheolozi iz Čačka. Iskopavanja su finansirana iz redovnog programa Narodnog muzeja Čačak.

Potencijal Čuljevine kao arheološkog lokaliteta nije iscrpljen tako da će se istraživanja nastaviti tokom 2020. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija