• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.01.2020

16:27

EVROPSKI PARLAMENT NE TREBA DA SE MEŠA U PITANJE CENZUSA U SRBIJI! Bivši evroparlamentarac Elmar Brok: Razgovarao sam sa Vučićem o gorućim pitanjima!

Politika

EVROPSKI PARLAMENT NE TREBA DA SE MEŠA U PITANJE CENZUSA U SRBIJI! Bivši evroparlamentarac Elmar Brok: Razgovarao sam sa Vučićem o gorućim pitanjima!

Podeli vest

Za člana nemačke CDU i bivšeg evroparlamentaraca Elmara Broka pitanje odluke o promeni izbornog cenzusa je unutrašnje pitanje Srbije, a ne pitanje evropskih principa

- Pitanje cenzusa je pitanje koje je u interesu stranaka. Da li je reč o cenzusu od tri ili pet odsto nije pitanje evropskog principa - rekao je Brok, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Kod nas je census pet odsto. U Velikoj Britaniji imate većinski sistem gde sa 40 odsto glasova možete da osvojite apsolutnu večinu. Reč je o različitim izbornim sistemima. Španija na primer nema census. Ne postoji evropsko pravilo kojeg treba da se pridržavamo. Spuštanje na tri odsto može da ima različite efekte. Može da kreira različitiju skupštinsku sliku, ali takođe nekada može da predstavlja i poteškoću za formiranje vlade - objasnio je on.

On je takođe podsetio da u Nemačkoj ne postoji izborni cenzus za ulazak stranaka u Evropski parlament, ali da je sada EU donela odluku da cenzus za evropske izbore bude minimum tri odsto.

VUČIĆ SE SASTAO SA ELMAROM BROKOM, legendom nemačke CDU

 



Brok se juče sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim je kako kaže privatno razgovarao i ističe da tokom tog razgovora pitanju cenzusa nije posvećeno previše pažnje, te da su teme bile - stanja u regionu, aktuelna situaciji u Srbiji, odnosi Beograda i Brisela, pripremama za samit EU koji će biti održan u martu...

- Razgovarali smo o kosovskom pitanju, o situaciji u Prištini, ali najurgetnija tema za sada je otvaranje novih poglavlja sa Srbijom i donošenje pozitivnih odluka na Samitu EU u martu, nakon što je Francuska blokirala proces proširenja na prošlom samitu - rekao je Brok ne navodeći detalje, i dodao da je takođe bilo reči o tome kako da se pomogne Zapadnom Balkanu i Srbiji na putu ka pristupanja.

On ističe da dok se Evropska unija ne reformiše, zemlje u regionu moraju da urade svoj domaći zadatak.

- EU mora u međuvremenu da definiše proces odlučivanja, jer ukoliko Zapadni Balkan postane deo EU, ona će imati 33 države članice koje treba da donose zajedničke odluke. Mi treba da uradimo naš domaći zadatak, a vi vaš - objašnjava Brok.

Upitan kako vidi aktuelnu situaciju u Crnoj Gori i usvajanje zakona o slobodi veroispovesti na štetu Srba u toj zemlji, Brok kaže da je to pitanje u nadležnosti nacionalnih država i da svaka zemlja treba da ga reguliše na unutrašnjem nivou.

- To nije evropsko, niti pitanje drugih zemalja - ističe Brok.

STEFANOVIĆ TANJI FAJON: Kada navijate, onda su optužbe "nemušte"

 



Kada je reč o kosovskom pitanju i o aktuelnoj situaciji u Prištini, Brok kaže da ne vidi nikakve pomake po pitanju nastavka dijaloga.

- Nadam se da će u Prištini biti formirana odgovorna vlada koja će pristupiti ovom pitanju sa ciljem da ono bude rešeno - kaže on i podseća da su. Evropska unija i Nemačka već zahtevale da Priština povuče odluku o taksama, a da su to tražuile i Sjedinjene Američke Države.

On ističe da Priština treba da razume da bez rešenja problema između zemalja u regionu "niko pojedinačno neće moći da postane deo EU".

- Oni ozbiljno treba da se pozabave pripremom za buduće učlanjenje u EU i na tom putu, smatram, svakako je njihov interes da postignu sporazum sa Srbijom - naglasio je Brok.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17