AKO JE I OD MILA, MNOGO JE! Đukanović: SPC JE UZURPIRALA CRKVENU IMOVINU CRNE GORE - MI JE SAD VRAĆAMO NAŠOJ DRŽAVI!

Tanjug

12:48 Politika 30

Tanjug | 19. 01. 2020.

AKO JE I OD MILA, MNOGO JE! Đukanović: SPC JE UZURPIRALA CRKVENU IMOVINU CRNE GORE - MI JE SAD VRAĆAMO NAŠOJ DRŽAVI!

Milo Ðukanović, predsednik Crne Gore, tvrdi da niko neće otimati crkve od Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji, jer su one u vlasništvu države, a ne u vlasništvu SPC i da je ta imovina uzurpirana u periodu između 1986. i 2000.

- Država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ta imovina zapravo vlasništvo države Crne Gore, koje je uzurpirano u periodu između 1986. i 2000. - ključni je argument na koji se poziva crnogorski predsednik Milo Đukanović "braneći" Zakon o slobodi veroispovesti, koji je u delu javnosti Srbije, ali i Crne Gore doživljen kao "otimanje" imovine, pre svega hramova i manastira Srpske pravoslavne crkve.

- Za vreme trajanja nezavisne crnogorske države, do 1918, i takođe trajanja Crnogorske pravoslavne crkve, do 1920, sva imovina, kojom je raspolagala ta crkva, nema nikakve dileme, bila je u državnoj svojini. Tako stoji u svakom aktu. Od odluke glavarske Skupstine iz 1868. preko Opšteg imovinskog zakonika od 1888. do Ustava Svetog Sinoda u Knjazevini Crnoj Gori iz 1903. i Ustava pravoslavnih konsistorija u Knjazevini Crnoj Gori iz 1904. - navodi Ðukanović u intervjuu Tanjugu kako on tumači istorijske događaje i pravne akte.

Ni nakon nestanka crnogorske države, dodaje Ðukanović, ni u vreme Kraljevine SHS i kraljevine Jugoslavije, niti u periodu socijalizma, sve do poslednjih njegovih godina, niko nije posezao za drzavnom svojinom nad objektima koje je koristila nekadašnja Crnogorska pravoslavna crkva?!?

Prema njegovim rečima, do bespravnog otuđivanja dolazi u periodu između 1986. i 2000. godine, kada Crna Gora pokušava da ustanovi svoj katastar i poziva sve subjekte da registruju svojinska prava.

- Tada SPC, koristeći se raznim titularima, uključujući Crnogorsku mitropoliju, druge eparhije SPC u Crnoj Gori i privatna lica iz reda najviših crkvenih velikodostojnika SPC u Crnoj Gori, dobar deo te državne imovine upisuje na svoje ime - tvrdi crnogorski predsednik i dodaje da zato nije reč o otimanju imovine SPC, "već o odgovornom poslu povratka državi imovine, koja je od nje uzurpirana poslednjih 30-ak godina".

SPC, "koja se upisala na državnu imovinu", nema, uveren je Ðukanović, nikakvih dokaza o pravno valjanom sticanju te imovine, jer ih ne moze ni imati.

Ðukanović je uveren i da će obnova autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve doprineti prevazilaženju nesporazuma i raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore.

- Nije, međutim, naša ideja da arbitriramo između dve pravoslavne crkve i da pomažemo jednoj da iz pravoslavnih hramova izgoni vjernike druge crkve, samo zato što su, iako pravoslavci, pripadnici druge nacionalne zajednice. Naša ideja je stvaranje institucionalnih pretpostavki da svi vjerujući ljudi, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti, mogu slobodno zadovoljavati svoje verske potrebe - navodi predsednik Crne Gore.

Na pitanje koja bi to bila jedna crkva - Crnogorska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva ili Pravoslavna crkva u Crnoj Gori - Ðukanović odgovara:

- Ne bih se sada bavio kumovskim poslom, da krstim pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, ali sam u jednom intervjuu kazao da je za mene nacionalni predznak pravoslavne crkve u drugom planu.

Tanjug

Lično, rekao je, misli da je rešenje, možda, u nazivu Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, koja bi, "integrisala" sve pravoslavne vernike, bez obzira na nacionalnost.

Na opasku da rešenja, niti tumačenja prava na nacionalni prefiks, kada je reč o Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu tako jednostavna, te da SPC osam vekova postoji i deluje i na prostoru Crne Gore, Srbije. . . Ðukanović uzvraća da su to jednostrane interpretacije.

- Kada pogledate Zakon o crkvama iverskim zajednicama države Srbije, videćete u članu 11 šta Srbija misli o kontinuitetu SPC. U članu 11 tog zakona kaže se da se SPC priznaje kontinuitet u odnosu na Načertanije o duhovnoj vlasti iz 1836. i Zakon o SPC iz 1929. Dakle, država Srbija priznaje 184 godine kontinuiteta i tradicije SPC - kaže Ðukanović i dodaje da se ne može Crna Gora obavezivati navodnom tradicijom SPC od 800 godina, koju država Srbija svojim zakonima ne priznaje Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Reč je, smatra, o još jednoj od manipulacija emocijama, a od odgovorne državne politike se očekuje da je uvaži kao argument, što se, ističe Ðukanović, u Crnoj Gori ne događa i neće ni dogoditi.

Na konstataciju da nije reč o emocijama, već o realnosti, a realnost je da gotovo trećina građana Crne Gore, srpskog porekla, smatra da joj je ugroženo jedno od osnovnih prava, Ðukanović odgovara da je i to rezultat "ozbiljne manipulacije".

Na opasku da su Srbi u Crnoj Gori na neki način sledili vladiku Amfilohija kada je podržao ishod referenduma o nezavisnosti Crne Gore, a sada smatraju da su njihova očekivanja izneverena, Ðukanović navodi da mitropolit nije imao "nikakve tajne dogovore sa državnim strukturama Crne Gore", niti je, kaže, pružao podršku nezavisnosti.

Naprotiv, branio je ideju da Crna Gora ostane u državnoj zajednici sa Srbijom, ali je rekao da će poštovati, kao što i jeste, demokratsku volju građana Crne Gore.

Tanjug

Da li je na mestu, pita Ðukanović, očekivanje da se sada država Crna Gora u znak zahvalnosti odrekne svoje vredne imovine, dodajuci da to nije realno očekivanje.

Na pitanje da li će iz ovih protesta, najvećih od kako je, već tri decenije, na vlasti, izaći kao pobednik, odgovara da nije reč o pobedi, već o odgovornosti da se stvore uslovi za multinacionalni, multikulturni i multiverski život po meri i standardima Evrope 21. veka.

- Donošenje Zakona o slobodi veroispivesti i povratak uzurpirane drzavne svojine, doprinos je vladavini prava, a obnova pravoslavne crkve u Crnoj Gori koja će okupiti i pomiriti pravoslavni narod doprinos je stabilnosti, dugovečnosti i razvoju Crne Gore".

Saglasan je sa konstatacijom da evropske vrednosti i standardi nisu deo nacionalnog identiteta, a na opasku da i on zapravo govori o zaokruživanju nacionalnih institucija i crnogorskog identiteta, te da li je onda važno da li je on Srbin ili Crnogorac, Ðukanović je odgovorio: "Crnogorac sam, naravno".

Tako i Srbi u Crnoj Gori, nije im svejedno da li će se crkva zvati Pravoslavna ili Srpska pravoslavna crkva - na tu opasku odgovorio je "Naravno".

"Naravno" je i odgovor Ðukanovića na konstataciju da sve što proističe iz Zakona o slobodi veroispovesti neće biti lako sprovesti:

- Neće ovo biti ni lak ni kratkotrajan proces, ali, kao i u drugim procesima , potrebno je izabrati pravilan kolosjek i napraviti prvi korak. Tako je bilo kad smo krenuli u obnovu državne nezavisnosti i kada smo odabrali put evropskih i evroatlantskih integracija - zaključuje Ðukanović.Čast i bruka žive dovijeka

19.01.2020. 12:52

Covek ima podrsku zapada i moze da radi sta god pozeli. Istorija ce reci svoje. A mi cemo stradati sve dok nas zapad bude video kao male ruse. Bez strafanja nema ni vaskrsenja


Vera

19.01.2020. 14:23

@Čast i bruka žive dovijeka - Čovek ti govori istinu i zato mu ništa ne možeš. Hajde kaži da nije tako?


Vla

19.01.2020. 15:24

@Vera - Imas pravo, govori kao sto misle drugi, mnogo je duzan zapadu, a najvise slobodu


Lala iz Banata

20.01.2020. 09:28

@Vera - Одговорићу Вам ја неразумна католкињо мађарског порекла... Православне цркве у ЦРНОЈ ГОРИ , на КОСОВУ и свуда по СРБИЈИ старије су од сваке државе...!! Светиње НИСУ ПРАВНА ИМОВИНА...!! Рука Јована КРСТИТЕЉА коју чува СПЦ није имовина државе Црне Горе нити то може бити...!! То је СВЕТИЊА СТАРА 2000 ГОДИНА, коју је Запад намерачио а преко КРИМИНАЛА у Црној Гори да ОТМЕ Православној Цркви - јер знају да она чува СРПСКИ НАРОД и док је код нас не може нас нико ПОКОРИТИ НИТИ МОЖЕМО постати НАТО робље...Да би кренули на Русију, НАТО мора да се дочепа руке Јована Крститеља - који је био и остао највећи ЗАШТИТНИК ПРАВОСЛАВЉА...!!


0691993066

20.01.2020. 10:08

@Vera - Kako rđa može biti čovek...? Zapad zna da ruka Jovana Preteče čuva Kosovo i Pravoslavlje...Zato su rešili preko kriminalnog klana Mila Đukanovića - da je otmu srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer jedino tada mogu imati snagu da Srbiji otmu Kosovo a Rusiji bogati Sibir...Bez ruke Jovana Preteče - NATO je ... - nula...!! Sve ovo, što čitate u novinama - su obično zamajavanje naroda...Bez suštine...


Antikomunizam

19.01.2020. 14:25

@Čast i bruka žive dovijeka - Svaka republika bivše veštačke i komunističke tvorevine Jugoslavije treba da ima svoju Pravoslavnu Crkvu pa će posle možda napokon biti mir na ovom prokletom Balkanu.


MilosObilic1389

20.01.2020. 19:22

@Antikomunizam - Појма немате...Југославију је створио КРАЉ...Комунисти са тиме нису имали ништа...Југославија је плод Краљеве Диктатуре 1929. а проистекла је из КРФСКЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ...Историју у шаке... Да не бисте писали глупости и лупетали као " максим по дивизији"...


Maganik

19.01.2020. 14:32

@Čast i bruka žive dovijeka - Može kako hoće ali nikakvom podrškom ni od koga neće dokle hoće. Zato ćemo se mi sada pobrinuti.


MilosObilic1389

20.01.2020. 09:48

@Čast i bruka žive dovijeka - О П О М Е Н А ... Не дирај у православне светиње, Сотонина слуго... Нећеш владати дуго... Освета светих може те снаћи... Бићеш за главу - краћи...! Не скрнави мошти... – отаца светих, Бедни, пацове мали, Страдалника у вери, на крсту разапетих... Који су ти слободу дали...! Не отимај српске иконе свете, Не буди - неразумно дете...! Не руши цркву Светога Саве... Може ти доћи - главе...! Не затири српску крсну славу... Многи то нису схватили... У брдима овде остављали главу... Њоме су заблудe - платили...!


Goc

19.01.2020. 12:56

Ono kad svercer cigara i kog trazi italija zbog sverca prica o pravu


Vera

19.01.2020. 14:26

@Goc - Ne postoji hrvatska ili srpska ili pravo ili krivoslavna ili protestantska Crkva...zato jer niko ne može da peca Isusovu crkvu pa to je u Bibliji(koju niko ne čita) lepo i jasno opisano ko Harlot-odvojena Crkva-kurva-bludnica koja će dočekati antihrista! Postoji samo ona koju je stvorio Isus sa Svetim Petrom u Rimu gde je svojom žrtvom i životom po Isusovim rečima da je on "stena" utemeljio tako da je baš Rimsko carstvo priznalo za religiju(oko 300te godine) a vodi je rimski Papa ko njegov Petrov naslednik(od prvog Pape Siricija 385g do dana danšenjeg). Zato katolici nemaju svako svoju autokefalnu Crkvu kako ko hoće nego samo jednu koji vodi Papa(katolik-univerzalan) a ovi odvojeni od njega neka rade kako hoće i neka se zovu kako hoće...


MilosObilic1389

20.01.2020. 09:42

@Vera - На папској митри стоји титула: Rei Filii Dei ( врховсни свештеник ) Његов број је 666. Паметној доста...! Колико је у свој историји човечанства ИНСТИТУЦИЈА ПАПСТВА пролила невине дечије крви...? Колико је милиона жена - папска ИНКВИЗИЦИЈА спалила на ломачама широм Европе...? Ко је благосиљао у Јасеновцу и Старој Градишки католичке фратре који су клали српску децу са Козаре...најмлађе није имало ни 2 године...?! Којим злочинцима ја Папа дао лично ватикански пасош да стигну до Јужне Америке и избегну заслужене казне...? Зар би БОГ дозволио да центар Његове Цркве буде у граду БЛУДА...? Граду који је проливао невину крв ХРИШЋАНА тако што је њима хранио своје гладне лалове у Римској Арени...? Имате ли разума...? Читајте Јованово Откривење док Свети ДИХ н падне на Вас... До тада нек Вам је БОГОМ ПРОСТО...!! Читајте и молите се... Покајте се...


Maganik

19.01.2020. 13:01

Vrhunski lažov i manipulator. Ali sada svi znaju da laže. Nijesu Crkve njegove ni raspopa Mihaila. Zato kažu da su Srpska Pravoslavna Crkva, Srbi u Crnoj Gori i svi pošteni ljudi od Muslimana do Albanaca remetilački faktor u našoj državi Crnoj Gori. Ti remetilački elementi, veoma remete Milovu i raspop-Miraševu namjeru da, ne samo potpuno opljačkaju i prodaju svu našu imovinu koja nam je do sada ostala već i da nam golom silom potpuno i trajno otmu sve naše crkve u Crnoj Gori. Oni pljačkašku i izdajničku granicu nemaju. Milo hoće da bude neprikosnoveni gospodar imovine Crne Gore i gospodar života i smrti u Crnoj Gori a sa Mirašem hoće da bude novi vlasnik i gospodar ljudskih duša u Crnoj Gori. Nećemo im to dozvoliti ni po koju cijenu i dok nas jedan traje. Borićemo se svim sredstvima da sačuvamo vjeru, identitet i ono što je od najezde DPS skakavaca, švercera, narko dilera i perača para još ostalo od naše imovine. Nećemo dati da nam raspop i ateista opljačkaju imovinu i da nam otmu duhovnost i duše.


Dejan Ilić

19.01.2020. 13:02

A čiji je i koliko star manastir Žiča, gde sam decu krstio!? Po tebi, nekih 180 godina. Pre toga je to verovatno bila...Katolička crkva...Providan si, hoces samo do crkvenog zemljišta na obali...ZELJKO

19.01.2020. 13:10

Kakav demagog i retoricki manipulant . Pa takvi i slicni njemu su svi crnogorci . Secam se iz JNA , u stanju su da burgijaju i pricaju ceki dan samo da ne bi uradili beznacajan posao od 15 minuta. Po meni , sreca da su se otcepili .Nemojte ih nikad , pa cak ni tada vracati u zajednicu sa nama Srbima. Samo ti Milo otimaj . I objasnjavaj . Radi kako ti je naredjeno . Spremaj izlaganje i za Svevisnjeg , i njemu ces morati svasta objasniti. A i ti Milo imas rok trajanja. Koji istice. Makar bioloski , obzirom da ovaj politicki parama i ulizivanjem produzujes unedogled. Najbednije za celu Crnu goru je sto je ovaj 30 godina vodi.


Maganik

19.01.2020. 13:18

Raspop i izopštenik, osnivač direktno od Mila finansirane nevladine organizacije „Crnogorska Pravoslavna Crkva“, zvani Miraš, je potpuno u pravu. Srpska Pravoslavna Crkva, Srbi u Crnoj Gori i svi pošteni ljudi od Muslimana do Albanaca su remetilački faktor u našoj državi Crnoj Gori. Ti remetilački elementi, veoma remete Milovu i raspop-Miraševu namjeru da potpuno opljačkaju svu našu imovinu koja nam je do sada ostala već i da nam golom silom potpuno i trajno otmu sve naše crkve u Crnoj Gori. Milo hoće da bude neprikosnoveni gospodar imovine Crne Gore i gospodar života i smrti u Crnoj Gori a sa Mirašem hoće da bude novi vlasnik i gospodar ljudskih duša u Crnoj Gori. Nećemo im to dozvoliti ni po koju cijenu i dok nas jedan traje. Borićemo se svim sredstvima da sačuvamo vjeru, identitet i ono što je od najezde DPS skakavaca, švercera, narko dilera i perača para još ostalo od naše imovine. Nećemo dati da nam raspop i ateista opljačkaju imovinu i da nam otmu duhovnost i duše. Sada hoće da njihova volja bude „zakonom“ proglašena za Božju volju. Miraš ima misiju da „kanonizuje“ Mila za sveca da bi to Milo „legalizovao“ u SUP-u još za života. Drugih svetaca osim Mila, Miraš i CPC nemaju. Bolest je to. Brzo će se ateista Milo i raspop Miraš uvjeriti da je narod uvijek sposoban da zbaci tirjane i ponovo sebi vrati slobodu I imovinu svake vrste. To će se nesporno veoma brzo desiti. Milom ili silom.


zoki

19.01.2020. 13:25

Bas me zanima sta ne to kazu ovi CRNOGORCI sto sede u VLADI SRBIJE i CRNE GORE Ovo pita jedan SRBIN


cunami

19.01.2020. 13:26

E moj Vucicevicu koga si ti u cg branio. Samo da se sjetim kako su tvoje novine u cg branile Djukanovica napale sve koji su protiv njega.


zozonbg

19.01.2020. 13:59

A, sta reci? Prodao je veru i obraz zapadu (katolicima), a sta ce biti posle njega, toga se najvise plasim.


Rakun

19.01.2020. 14:09

Nije problem,sano uzmi imovinu SPC od naroda,ajde da vidimo kako ćeš to da izvedeš,bezbožniče! Misliš da otmeš sverinje,opljčkaš kao i sve što si opljačkao u Crnoj Gori i daš onom raspopu Mirašu.Ovo ti je početak kraja,zar ne vidiš.


bind

19.01.2020. 14:11

Milo i tvoja imovina ,racuni u inostranstvo i imovina i racuni sve tvoje familije je isto tako oteta i kad ti i tvoji vratite imovinu drzavi i narodu ,onda mozes da optuzujes Srpsku Pravoslavnu Crkvu i da trazis da da vrati imovinu drzavi i narodu.


sara

19.01.2020. 14:15

Kako je uzurpirala kada ste vi pleme, kada je postojala srpska država!!!.


bata

19.01.2020. 14:30

Milo hoce da iskoreni Srpstvo iz Crne Gore i to mu je jedini cilj...na ovaj ili onaj nacin...bojim se da ce uspeti u tome iz razloga sto je svaki njegov potez na tu stranu prosao uz negodovanje jednog dela Crnogorskog naroda...UUU-AAA i nista.....


Miki

19.01.2020. 14:51

Ovaj je svoje rodjake postavio na sve bitne funkcije! Njegov brat ima u saci servis svih uredjaja u C.Gori i tu se rade opasne mucke!


Darko

19.01.2020. 15:07

Zapad i Vatikan ovo podrzavaju (iako se pise da je papa protiv). A ako ovo ne pokaze nama Srbima (ne racunam politicare) da nam nema spasa sa evropom i zapadaom. Ako nam ne bude posle svega ovoga jasno da se trebamo okrenuti Rusiji onda? Onda nam nema spasa i ne treba nam spas. Nestat cemo i kao narod i kao Crkva.


Pedja

19.01.2020. 15:25

Podrzavam Mila da uzme svoju imovinu u Crnoj Gori,ali i nasu vlast da uzme nasu imovinu na Vracaru i po Srbiji gde su gradjani Crne Gore kupovali nekretnine prljavm novcem od sverca .To mu dodje 1na 1.


MnM

19.01.2020. 16:05

Samo kad pomislim da smo Milo i ja iz istog plemena. Tuga


boki

20.01.2020. 00:16

Da li je neko primetio da je Djukanoviću i njemu slicnima problem sto stoji prefiks za crkvu SRPSKA jer toboze oni koji nisu ili ne zele vise da budu srbi to smeta a srbima ne smeta sto mitropolija kao posebna crkvena celina u prefiksu ima reč crnogorska ,pa valjda je svima jasno da je to isti narod iste pravoslavne vere a da ljudi poput Djukanovića unazad 100 godina rasrbljuju CG terajući crnogorce da mrze srbe jer su im ovi navodno ukrali crkvu i drzavu a tu vekovima zajedno zive zlo i naopako.Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]