• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo-online/Informer.rs

22.01.2020

09:20

ALBANSKI MEDIJI: Priština "potpisala" ukidanje taksi

Politika

ALBANSKI MEDIJI: Priština "potpisala" ukidanje taksi

Podeli vest

Prištiniski portal „Gazeta ekspres“ objavio je dokument za koji navodi da je potpisan u Berlinu o uspostavljanju avio linije Beograd-Priština, a prema kojem se Kosovo obavezuje i da ukine takse prema Srbiji koje je odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj, uveo još novembra 2018. godine

Portal tvrdi da navodno poseduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dve strane objavile kao „pismo o namerama“ – i to kao zasebna dokumenta o onom na šta se dve strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore.

Kosovo se, prema dokumentu prištinske strane i Kfora sa Lufthanzom, takođe obavezuje i da će sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) koji su postignuti u Briselu, primenjivati i na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji, prenosi Kossev.

- KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladiće i potpisati Dogovor o usklađivanju postupaka o liniji Beograd-Priština. U svakom trenutku, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbede bezbedan let, uključujući sletanja na relaciji Beograd-Priština - navodi se u dokumentu.

Istovremeno prištinski dnevni list "Koha ditore" ocenjuje da se "(tzv.) kosovska državnost dovodi u pitanje" u dokumentu koji je albanska strana potpisala u Berlinu o direktnoj avio-liniji između Prištine i Beograda, jer se izbegava upotreba naziva "kosovskih institucija".

U pismu koje je tzv. Kosovo potpisalo sa tri druge strane, tzv. kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva naziva se: "Vlast za civilno vazduhoplovstvo na Kosovu".

Govori se o otvaranju posebne linije između Prištine i Beograda, ali se izbegava terminologija naziva državnih institucija, piše prištinski dnevnik.

Tako se nigde ne pominje ASHNA - skraćenica za tzv. državnu agenciju za navigaciju, a koristi se samo "Jedinica za vazdušni saobraćaj" - termin koji je bio u upotrebi pre nego što je tzv. Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, navodi "Koha".

Dokument iz Berlina, sažet na manje od dve strane, u koji je imala uvid "Koha", u stvari je sporazum između četiri institucije, avio-kompanije "Lufthansa", Međunarodnog aerodroma Priština, Kfora i Kosovske civilne uprave.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sinisa

pre 4 godine

Gospodine Vučicu sa tolikom dijasporom u regiji i Europi a i Svjetu mozes puno toga ako znas !

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17