• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

23.01.2020

12:22

VUČIĆ U JERUSALIMU na ceremoniji obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja Aušvica

Politika

VUČIĆ U JERUSALIMU na ceremoniji obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja Aušvica

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Jerusalimu povodom održavanja 5. svetskog foruma o Holokaustu - "Sećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma", na kojem učestvuju i brojni svetski zvaničnici

75. godišnjici oslobodenja jednog od najvećih nacističkih logora smrti, pored predsednika Izraela Ruvena Rivlina, prisustvovaće i čelnici Rusije, Nemačke i Francuske Vladimir Putin, Frank Valter Štajnmajer i Emanuel Makron, britanski princ Čarls i potpredsednik SAD Majk Pens...

Od samog osnivanja 1953. godine Jad Vašemu, koji svedoči o jednom od najmračnijih poglavalja u istoriji čovečanstva, povereno je dokumentovanje istorije stradanja jevrejskog naroda za vreme Drugog svetskog rata, uz očuvanje sećanja i svedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasleđa Holokausta novim generacijama kroz arhive, biblioteke, škole, muzeje i priznanja "Pravednik među narodima".

Osnovni cilj centra Jad Vašem koji je i svetski centar za dokumentaciju, istraživanje, obrazovanje i komemoraciju stradanja dve trećine ukupnog broja Jevreja u Holokaustu je uz čuvanje sećanja na žrtve i borba protiv antisemitizma.

Jad Vašem je mesto koje zvaničnici Srbije i SPC neizostavno obilaze tokom svake od poseta Izraelu, a u njemu se između ostalog čuva i sećanje na stradale u Jasenovcu. Beograd je memorijalnom centru Jad Vašem ustupio kopije više od 30.000 dokumenata koji svedoče o postupanju nacista prema Jevrejima u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.



Taj ultimativni centar za istraživnje Holokausta i edukaciju smešten je na Har Hazikaronu, Brdu sećanja u Jerusalimu. To je veliki kompleks sa stazama oivičenim drvoredima koje vode do muzeja, izložbenih prostora, arhiva, spomenika, skulptura i spomen-obeležja na više od 4.200 kvadratnih metara, uglavnom pod zemljom.

Kroz različite prikaze stradanja kompleks govori o holokaustu iz jedinstvene jevrejske perspektive, nagašavajući svedočanstva preživelih. Na kraju tog istorijskog narativa je Dvorana Imena - sa svedočenjima miliona žrtava Holokausta - spomen onima kojih više nema. Prvih 800.000 imena prikupljeno je u deceniji kada je Jad Vašem otvoren.

Svedočenja su predstavljena u vidu video zapisa, ali i pisanog materijala. Posetioci kako oni koji dolaze u Jad Vašam tako i oni on line, mogu se upoznati i sa antisemitizmom i rasizmom, usponom nacizma, žovotom Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, nacističkoj Evropi, izolacijom i getoizacijom, naciskičkim kampovima, otporom Jevreja, odnosom sveta prema holokaustu, kao i onima koji su preživeli to zlo i njihovom novom početku.

U kompleksu se između ostalog mogu videti i vagoni kojima su Jevreji deportovani u logore .... a deci mlađoj od 10 godina zabranjen je ulaz u Muzej Holokausta.

Kako bi odali počast žrtvama Holokausta u Izrael je došlo 40 delegacjia na najvisem nivou.

Predsednik Srbije je na zgradi Predsedištva na Andrićevom vencu istakao zastavu sa Davidovom zvezdom zbog čega mu je Izrael izrazio zahvalnost.

U nacistickom logoru Aušvic od 1940. do 1945. godine ubijeno je milion i po ljudi - među njima više od milion Jevreja. Pored Jevreja stradalo je i više od 200.000 Poljaka, Rusa, Roma...

Godišnje taj nacistički logor smrti obiđe skoro dva miliona ljudi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mara

pre 4 godine

Napornim radom, posvecenosti i zalaganjem nas predsednim postize sve bolje rezultate.

nemanjic

pre 4 godine

Videh, jutros Kolindu u Jerusalimu, i ostao sam bez reci. Zar je nije sramota? Ona, koja podrzava fasizam i ustasstvo, dosla u Jerusalim. A, te iste ustase, kao i fasisti, su ubili na stotine hiljada neduznih Jevreja. I, sto je jos gore, to je i zvanizna politika Hrvatske. Njeno prisustvo vredja sve zrtve fasista i ustasa.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija