• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Srbija danas

27.01.2020

12:40

RATNI IZVEŠTAČ BBC MARTIN BEL OTKRIO KAKO JE POČEO RAT U JUGOSLAVIJI: London je 1991. pristao na nasilno odvajanje Hrvatske i to ZBOG OVOGA!

Politika

RATNI IZVEŠTAČ BBC MARTIN BEL OTKRIO KAKO JE POČEO RAT U JUGOSLAVIJI: London je 1991. pristao na nasilno odvajanje Hrvatske i to ZBOG OVOGA!

Podeli vest

Britanski novinar i ratni izveštač BBC iz bivše Jugoslavije Martin Bel opisao je ulogu njegove zemlje u raspadu bivše Jugoslavije, navodeći da je London zarad trgovinskih povlastica pristao, na insistiranje Nemačke, da se prizna nasilna secesija Hrvatske.

Jedan od najiskusnijih ratnih izveštača na svetu i dobar poznavalac prilika na Balkanu o tome je, između ostalog, pisao u svojoj knjizi „Rat i smrt vesti“. Bel je 32 godine radio za „BBC“ i izveštavao iz 11 ratova, među kojima su oni u bivšoj Jugoslaviji, Vijetnamu, Bliskom istoku, Alžiru, Rodeziji, Salvadoru, Nikaragvi i Iraku. Prenosimo odlomke iz njegove knjige „Rat i smrt vesti“ o tome kako je Velika Britanija priznala secesiju Hrvatske:

– Lord Karington je bio predsednik Haške konferencije zadužen da pronađe mirovna rešenja pošto se Jugoslavija raspadala. Nevolje mu je zadavala kampanja Nemačke u korist Hrvatske. Drugog decembra 1991. godine, on je napisao evropskim ministrima spoljnih poslova: „Rano priznanje Hrvatske bi nesumnjivo značilo slom konferencije. Postoji realna opasnost, a moguće i verovatnoća da bi i Bosna i Hercegovina takođe zatražila nezavisnost i priznanje što bi bilo potpuno neprihvatljivo za Srbe u toj republici… To čak može biti varnica koja će zapaliti Bosnu i Hercegovinu“. Ovo je upravo ono što se desilo.

U to vreme, dugogodišnji ministar spoljnih poslova Nemačke Hans-Ditrih Genšer je odgovorio da napomene Lorda Karingtona, „verovatno ohrabruju one snage u Jugosaviji koje su se do tada čvrsto opirale zaključcima mirovnog procesa“.

Nemačka je pritiskala za priznanje Hrvatske i zbog pritisaka koje je imala u svojoj vladajućoj koaliciji. Genšerova Slobodno-demokratska partija je tada bila u koaliciji sa Hrišćansko-demokratskom unijom tadašnjeg kancelara Helmuta Kola i taj posao priznanja su priželjkivali za sebe. Genšer, koji je ranije kao ministar spoljnih poslova odigrao važnu ulogu u reunifikaciji Nemačke, sada je predvodio kampanju za priznanje Hrvatske. On se lično solidarisao sa Hrvatima, saglasio se sa vladom u Hrvatskoj i molio u njihovoj katedrali. Neke ulice i trgovi u Hrvatskoj su po njemu nazvani.

Foto: nezavisne.com

Sudbonosni sastanak Saveta ministara Evropske zajednice održan je u Briselu 16. decembra 1991. U početku su Nemci na svojoj strani imali samo Dance i Belgijance, koji su podržavali njihov stav prema Hrvatskoj. Ostali su se tome suprotstavljali. Međutim, nakon dugog sastanka i radne večere, aritmetika se promenila. U ranim jutarnjim satima 17. decembra, „Dvanaestorica“ se dogovorila da prihvati priznanje. Kako se desila promena?

Kasno te noći, Daglas Herd, tadašnji britanski ministar spoljnih poslova, pozvao je telefonom svoju vladu u Londonu. Teško je odupreti se zaključku da je to bilo u vezi sa ministarskim sastankom koji je održan dve nedelje ranije, kada je Nemačka bila od izuzetne pomoći Britaniji da dobije izuzeća iz Mastrihtskog ugovora, koji se tada pregovorao. Evropom je bio od presudne važnosti za britansku politiku. Tadašnji britanski premijer Džon Mejdžor je smatran zaslužnim za izuzeća koja je Britanija dobila Mastrihtskim ugovorom i dobio je generalne izbore koji su ubrzo usledili. Majdžor je tu pobedu nazvao, „gejm, set i meč“.

Foto: informer.rs

– Debata je bila vrlo, vrlo oštra, ali je rezultat bolji nego što smo ga očekivali“. Ugovor u Mastrihtu i priznanje Hrvatske su, naravno, bile dve odvojene i nepovezane stvari – Genšer je o tom sastanku rekao. I Džon Mejdžor i Daglas Herd su negirali postojanje neke veze i trgovine njima. To je bilo više kao nezapisana razmena usluga između prijatelja, nezapisana, ali ne i da se o njoj nije govorilo.

– Ono što je istina je da kada smo došli do odlučujućeg momenta u Briselu po pitanju Hrvatske i Slovenije, Nemci su mi stvarno rekli – rekao je Daglas Herd. Setite se da smo se pobrinuli za vaše probleme prije 2-3 nedelje u Mastrihtu, tako da vas zamolimo da imamo jedan moralni i politički problem – dodaje on. Predviđanja Lorda Karingtona su se ostvarila i rat jednom kada je počeo postao je nezaustavljiv. Nakon četiri dana od izbijanja, rat je već besnio na 17 različitih frontova.”

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nile

pre 4 godine

Dobro a kako je to bilo nasilno po Ustavu Jugoslavije sa referendumom i to PRVO Slovenija pa onda Hrvatska koja se mirno RAZORUŽALA pre referenduma? Pa šta smo mi idioti u 91g da se lažemo?

MilosObilic1389

pre 4 godine

Рат је почео, јер сте Ви тако тражили...!

Branko

pre 4 godine

Ovaj tekst treba staviti u HR udžbenike da deca uče pravu istinu!!!!???? Da Hrvatima nije bilo zapada, Srbi bi ih pojeli za doručak !!!??? haaaa haaaa haaaaa

Vera

pre 4 godine

Zato ti se i desio Jasenovac pa Oluja pa Košare ato sad i Podgorice ide polako.... zbog laži koji ti pišu u udžebniku!? Pa to znači da će ti se nešto tako desit i deci u buduće jer ti i danas pišu samo laži u udžbeniku i po portalima i ti to sam znaš jako dobro.

Net

pre 4 godine

Sociologinja Janja Beč, želi dići spomenik za 40 000 Srba koji su ’91. odložili oružje, odbili ratovati protiv Hrvatske i tako zaradili neugodan epitet “dezertera”... SRBIJA O SVOJIM DEZERTERIMA ŠUTI. TREBAMO LI I MI? Miroslav Milenković se ubio jer nije želio ratovati protiv Hrvatske. -Sonja Biserko dala intervju hrvatskim novinarima i opet govorila samo istinu pa novinar u prvoj rečenici kaže da se plaši za njen život: SONJA BISERKO O SVOJOJ NACIJI: ‘Cijela srpska povijest je laž! Srbi su rat protiv Hrvata pripremali od Titove smrti!’ -Terala se tolika ludačka medijska propaganda za jednog bolesnog i narcisoidnog Handkea a ćuti se za ovih preko 100 nobelovaca koji se digli za Lepu... DA SE NE ZABORAVI: Apel 100 nobelovaca za mir u Hrvatskoj, 14. siječnja 1992.

Branko

pre 4 godine

Otkud to Hrvati veruju izjavama Sonje Biserko !!!!!???? Pa zar za vas Hrvate nisu merodavni vaši Povesničari PROF TVRTKO JAKOVINA I HRVOJE KLASIĆ koji se nebi baš složili sa ovim vašim tvrdnjama !!!!???? Hrvati svoju istinu donose glasanjem u Saboru, što je babi milo to se babi i snilo !!!???

Vera

pre 4 godine

Ovaj biser ti je obični novinar i niko i ništa a Sonja ti je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i zato jedina u Srbiji mopže da govori istinu a da je niko ne napadne.

zdenko

pre 4 godine

Mirno se RAZORUZALA??? Da ovo citaju moji unuci, ajde de, ALI ja sam kroz to prosao, proziveo sve to tako da nemoj da se lazemo (blago receno). Tebe su verovatno tako ucili ali svi u glavnom znamo kako je i sta bilo. Pomalo sve izlazi na videlo. Lazi, prevare, obmane i interesi zapada.

Kažu

pre 4 godine

Danas na dan oslobođenja Aušvica su Hrvati u zgradi UN-a napravili izložbu o Hrvatima koji su spasavali Jevreje zovu ih "pravednici među narodima"! Zato se tera ova propaganda sa ovim naslovom da se to ne piše eto i drugi portali isto imaju svakakve naslov sem taj iz UN-a...

Hehe

pre 4 godine

Mi bismo trebali da Srbiju osudimo na karantin, sve dok se virus koji ona nosi ne izbriše – David Gompert

Mika

pre 4 godine

Ratni izveštalac BBC-a? Pa vi niste normalni. Rat je počeo odmah posle smrti druga Tita kad je krenuo plan Velike Srbije i Memoranum SANU a šta nego zbog pola Jadranske obale i eto bar 6 milijarde evra koje ti turisti donesu i ostave a tu su i morske luke za transport robe i tgovinu i cela ravna Slavonija kažu žitnica Hrvatske....

milena

pre 4 godine

Jesi ti pročitao memorandum ? Te floskule više ne prolaze. Čisto lupetanje.

Mika

pre 4 godine

milena....i taj 1986g ali i onaj 2011g u kojem se traži da se na sve načine(evo i ovaj naslov) ispravi šteta od onog prvog memoranduma.

Branko

pre 4 godine

Hrvati to ne mogu da shvate, njihove mozgove je zapad GMO ( Genegski modifikovao još 1990 g) zato su ih i uzeli u EU !!??? Hrvati su NAJGLUPLJI NAROD NA SVETU 3 G ZA REDOM ( Dokaz portal: Index.hr 02. 01. 2019. ) !!!!????

Mili

pre 4 godine

GMO je najbolji izum ljudskog roda posle izuma vatre jer će ljudima omogućiti da imaju hrane u teškim uslovima na Zemlji pa i na drugim planetama a jedini je problem šta je američki a ne ruski....reče hrvatski naučnik da sada ne guglam i traži ko.

Branko

pre 4 godine

Haaaa haaaa haaaaa, zašto je GMO hrana i proizvodnja zabranjena u HR !!!!???? HR nije država, već kolonija Amera i EU, pošto oni misle za vas i određuju šta vi treba ili ne treba da radite !!!!???? Šgo se tiče Rusije vidim da je mrzite a ona vas hlebom hrani, ima u vlasništvu 48 % dionica bivšeg AGROKORA !!!!???? I Milanović je već skinio gaće pred Putinom i ide mu na noge !!!????

srbin iz srbije

pre 4 godine

Jesi to osetio dolazak osvete pa si se uplasio ??

boca

pre 4 godine

A šta mene briga za nekog ratnog izveštača o raspadu moje zemlje posle toliko godina kada o tome ceo svet zna pogotovu najveći kriminalci i teroristi na svetu u prvom redu SAD,Engleska...

Kada italija vrati istru rijek

pre 4 godine

.………...sta ce onda da - bude!?

Joca

pre 4 godine

I šta sada, to je bilo, nazad nema, daj da mi vidimo šta da radimo u budućnosti a ne da se vraćamo na "ŠBB-KBB...", dokle bre mi srbi treba da živimo u prošlosti, dosta je bilo, niko u ovoj zemlji nije tolika budala da želi da nam se ponovi 91...

true

pre 4 godine

Sve saveznice nacisticke Nemacke iz Istocne Evrope su imale zestoku Nemacku podrsku tokom secesije od maticnih drzava i saveza. Posebno je vidljivo na primeru Jugoslavije i danas, Ukrajine. Time se Nemacka vratila na velika vrata (uz ujedinjenje) na svetsku politicku scenu i nametnula kao pouzdani saveznik SAD na putu dalje destabilizacije Rusije i otimanja resursa iz ruku Slovena. Takodje, put cetvrtog rajha je utaban i sve zemlje Istocne Evrope danas zavise od Nemacke (milosti). Ekonomski gledano, vise nego isplativo za Nemacku. Deo Hitlerove "Moja borba" je time zavrsen. Sloveni su postali izvor resursa i jeftine radne snage. Ukratko, Britancima ne treba verovati nista. Njihova rec ili ugovor ne vaze nista ako druga strana nema vojnu i politicku moc kao SAD npr.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija