• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Tanjug

27.01.2020

18:27

INTERESI SRBIJE I AMERIKE SE POKLOPILI: Uspostalja se avio linija između Prištine i Beograda!

Politika

INTERESI SRBIJE I AMERIKE SE POKLOPILI: Uspostalja se avio linija između Prištine i Beograda!

Podeli vest

Inicijative za ustavljanju avio linije između Prištine i Beograda i železničkog povezivanja uz angažman specijalnog izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela, direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić vidi kao približavanja američkih i srpskih interesa u ovom trenutku.

- SAD imaju svoje interese zašto im je stalo da se neke stvari ubrzaju i povežu. Za Srbiju je jako dobro što su se naši i američki interesi ovog puta poklopili - objašnjava Milić i dodaje da kada SAD nešto odluče itekako su u stanju to da realizuju.

Kaže da u aktuelnim razgovorima postoji ekonomski i politički aspekat, te da Amerikanci rade vrlo pametno i odmereno.

Milić ističe da je to dobro za Srbiju, jer "fazna rešena" poput ovih ne isključuju kasnija moguća politička rešenja koja bi otvorila put za "prevazilaženje strahova od posledica sveobuhvatnog i multidimenzionalnog rešenja" koje recimo ima Nemačka zbog stava SAD da nema crvenih linija.

- Ovo pomaže da se strahovi amortuzuju - kaže Milić za Tanjug.

Ona dodaje da su aktivnosti specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela, za sada ekonomske prirode, ali do njih je dovela politika i oni će na kraju imati, veruje, pozitivne, upravo političke implikacije.

TRIFUNOVIĆ OPET NIJE DOŠAO NA SUĐENJE! Glišić: Sergej je još jednom dokazao kolika je junačina!

Prema njenim rečima, prihvatanja kompromisa između Beograda i Prištine koji vodi Srbiju do EU, učvršćuje njenu poziciju u zapadnoj političkoj hemisferi i omogućava ponovno uspostavljanje strateškog partnerstva sa SAD.

Milić konstatuje da su se geopolitičke okolnosti promenile, da Srbija ide napred, popravlja se, da više Kosovo ne može da ima monopol na ulogu žrtve i da je to ono što zbunjuje one koji neće da vide pozitivne efekte ove inicijative.

- Od toga imamo korist u ekonomskom smislu, pojačane investicije, ali takođe od toga korist imaju i Albanija, BiH, Crna Gora i Makedonija -  objašnjava Milić i dodaje da bi bilo krajnje neozbiljno da se upropasti ova izuzetno dobra prilika zbog odnosa nekih u Nemačkoj prema Trampovoj administraciji ili u Vašingtonu.

Komentarišući kritike Boda Vebera da bi takva angažovanost SAD, bez vođstva EU, bila Pirovu pobedu Vašingtona, Milić kaže da su neprihvatljive imajući u vidu najavljenu posetu šefa evropske diplomatije Žozepa Borela upravo Beogradu i Prištini.

- Mi nismo čuli od Vebera da su fazna rešenja prepreka za sveobuhvatni sporazum dok je zagovarao potpisivanje Briselskog sporazuma. Takođe nismo čuli ni reč o neispunjavanju obaveza kosovske strane za formiranje Zajednice srpskih opština i bilo čega drugog - objašnja Milić.

Rekla bih, navodi ona, da ovog puta Veberovi i komentari Daniela Servera, koji je, kaže progutao knedlu od muke što se nešto dešava, sada više govori o otklonu koji imaju prema Trampu i da govore o podršci nekim interesima državne administracije Kosova.

HAŠIME, SRAM TE BILO! Tači poslao MONSTRUOZNU PORUKU Srbima, a onda je usledilo MOMENTALNO ZAKUCAVANJE!

- Kako može da bude Pirova pobeda ako će to da poveže građane južno od Ibra, njihov deo Kosova na kome oni žive sa užom Srbijom i sa ostatkom na neki način. Infrastrukturno i trgovinsko povezivanje u okviru celog regiona je nešto što može samo da koristi i tu niko ne izbacuje EU, ona je tu od početka dobrodošla - naglašava Milić.

- Srbija pregovara sa SAD, SAD pregovara sa EU i to je to - kaže Milić. I dobro što je tako.

- Niko što je imao dobre odnose sa SAD nije propustio priliku da uđe u EU, ako je hteo - poručuje Milić.

Ona smatra da članstvo u EU i EU mora da ostanu naš glavni cilj, ali da za Beograd, koji mora da učini muku i da prihvati sveobuhvatno rešenje, mora da postoj dodatna nagrada.

 - Da bi javnost podržala demokratski kompromis o Kosovu Srbija mora da dobije nešto opipljivije, ne osporavajući i ne otežavajući evropske integracije - kaže Milić i zaključuje da da je EU zapravo je nužan partner SAD da bi i politički angažman imao svoju težinu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija