• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.01.2020

15:41

DAČIĆ O NASILJU U CRNOJ GORI: Naravno da ćemo reagovati na svaki napad na Srbe!

Politika

DAČIĆ O NASILJU U CRNOJ GORI: Naravno da ćemo reagovati na svaki napad na Srbe!

Podeli vest

Srbija će se recipročno odnositi prema svim potezima Crne Gore, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić komentarišući sastanak koji je sinoć hitno sazvao predsednik Aleksandar Vučić povodom pogoršane situacije u regionu, a naročito u Crnoj Gori

 

Dačić je novinarima kazao da je sastanak sazvan naročito posle incidenta, odnosno napada na mladića u Podgorici koji je pokazao tri prsta, nakon čega je prebijen.

- Analizirali smo situaciju na tom sastanku, nadležni državni organi su se obratili crnogorskim državnim organima za informaciju o kakvom se incidentu radi, da li je reč o etničkom, da li su motivi etnički, odnosno da li je reč o nasilju prema Srbima, jer ne verujem da je taj mladić mogao da ugrozi više desetina ili stotina ljudi sam, jedino ukoliko to ugrožavanje nije podizanje tri prsta - kazao je Dačić.

Govoreći o recipročnim merama, šef srpske diplomatije je kazao da je Ministarstvo spoljnih poslova uskratilo broju dva u crnogorskoj ambasadi - ministru savetniku, u Beogradu prisustvo na sastancima u državnim institucijama.

- Ako neko misli da Srbija neće reagovati, nemoj to da misli - rekao je Dačić i naveo da je tu reč o diplomatiji.

Ipak, kako kaže, Srbiji je u interesu da se situacija smiri, a ne da se nadalje pooštrava.

- Zato pozivamo sve na mir, pozivamo vlasti u Crnoj Gori na razgovor sa svojim građanima, ne sa nama, sa svojom crkvom, koja je većinska u Crnoj Gori - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, problemi u Crnoj Gori nisu isprovocirani iz Srbije, naprotiv, oni se smiruju uravnoteženim reakcijama vlasti iz Beograda.

Ističe da za probleme nastale u toj državi mora da postoji odgovornost unutar same Crne Gore, da se vodi dijalog, da se na miran način rešavaju problemi, za šta je, kako kaže, Srbija životno zainteresovana.

- Naravno da ćemo reagovati na svaki napad na Srbe, jer nećemo valjda dočekati to vreme gde će biti nepoželjne srpske registarske tablice u Crnoj Gori, da će se neko prebijati zbog pokazivanja tri prsta ili ako se sećate da je Crna Gora izrazila protest zbog pokušaja paljenja crnogorske zastave, šta ćemo sa snimcima koji pokazuju uriniranje nad srpskom zastavom na šta se nije oglasila zvanična Crna Gora - naveo je šef srpske diplomatije i podsetio da su zvaničnici iz Srbije osudili pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu.

Kako je dodao, zvanični Beograd želi smirivanje situacije.

- Mi uopšte ne osporavamo crnogorsku državnost, ali antisrpstvo u Crnoj Gori, to ne može da naiđe na aplauz iz Beograda - istakao je i dodao da Srbija čvrsto stoji iza interesa i prava srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori.

Dačić naglašava da je Beograd više puta isticao da se ne zloupotrebljavaju neke druge teme koje nisu u domenu interesovanja Srbije, a to je pitanje da li će Crna Gora da ima svoju državu.

- Tim pitanjem se sada niko u Srbiji ne bavi, mi se bavimo isključivo pitanjem prava srpskog naroda, kojeg ima 29 odsto u Crnoj Gori - dodao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da je problem u Crnoj Gori verske ili političke prirode, Dačić kaže da bi to prvenstveno trebalo da bude verske prirode i primećuje da je to pitanje ispolitizovano.

- To je zato što se želi da se to pitanje iskoristi za iskorenjivanje SPC i utemeljenje nekanonske CNC, a time se u stvari dugoročno želi smanjiti broj Srba i srpsko prisustvo u Crnoj Gori i to pravdajući se time da Srbi ugrožavaju državnost i nezavisnost CG ili da Srbija to radi, što je apsolutno netačno - kazao je Dačić.

Navodeći da smo kroz istoriju nekada bili u jednoj, nekada u dve odvojene države, Dačić je kazao da se nikada nismo tukli i da to ne smemo ni da dozvolimo da se ikada desi.

Odgovarajući na pitanje da li javni diskurs koji potencira na razlikama, a ne na sličnostima između Srbije i Crne Gore udaljava od dijaloga i rešenja problema, Dačić je kazao da je problem u tome šta u Crnoj Gori rade Srbima, a ne u javnom diskursu.

- Oni treba da promene odnos prema Srbima koji tamo žive i oni o tome treba da vode dijalog, šta mi imamo da vodimo dijalog. To je njihova međunarodna obaveza - istakao je šef srpske diplomatije.

Navodeći da se predsednik Vučić sreo sa Milom Ðukanovićem, Dačić je kazao da crnogorskom predsedniku ne pada na pamet da menja taj zakon i svoju politiku i dodao da je njegova koncepcija i politika ta da su Srbi remetilački faktor koji ugrožava Crnu Goru što je netačno.

- Nedavno su se susreli Vučić i Ðukanović. Novi razgovor neće ništa promeniti. Koncepcija Mila Ðukanovića sa kojom ide na izbore je da su Srbi remetilački faktor i opasnost za crnogorsku nezavisnost. Program njegove partije je CNC, kakav razgovor to može da promeni - naglasio je Dačić.

Upitan šta se dešava sa zajedničkim ambasadama Srbije i Crne Gore, Dačić kaže da to ne postoji i pojašnjava da postoji sporazum o mogućnostima da Srbija zastupa interese građana Crne Gore tamo gde oni nemaju svoje ambasade i gde su zainteresovani i to kada je reč o konzularnim pitanjima.

Dodaje da je, takođe, ostavljena mogućnost da negde u istim zgradama budu obe ambasade i navodi da za sada to nigde ne funkcioniše.

- Smatram da to neće ni funkcionisati u narednom periodu - kaže šef srpske diplomatije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Црној Гори се догодио ДРЖАВНИ КРИМИНАЛ, који је да би опстао на власти - постао ФАШИЗАМ...!

Marinko

pre 4 godine

Vlasti u Srbiji trebalo bi da uzmu u obzir da je dosta nasih visokoobrazovanih drzavljana zajedno sa porodicama na radu u CG. Ako bi se zauzeli i podstakli na neki nacin povratak istih u Srbiju smatram da bi to bilo pozitivno za nasu privredu i zemlju uopste jer je poznato da muku mucimo sa deficitarnim kadrom kojih je prilicno u Crnoj Gori.

Amer

pre 4 godine

Sta ce ovaj pevac da reaguje, samo mu nedajte da peva, sramoti sve zivo, reagovace stim sto pokusava da posalje onu polovnjacu Raznjatovic da peva

Tanja

pre 4 godine

Pa ti dacicu trebas im nasim komsijama dok si ti u politiku svi se raduju nase komsije jer tvoje izjave i onih milion km sto si prosao da ubedis dve tri africke zemlje da povuku priznanje kosova ubedio si sve da si ti stvarno mini milos to treba svima da gledaju 1999 u tebe plus stotina potrosenih miliona neki mklion za sebd jrsi uzeo ali pljackas srbiju ne druge srbe u kosovo si im vec j.. mater sada red he da u crnoj gori j..mater srbima pa posaljite one rakete e propalico jedan srbi ce tebe ko onog u rumuniju strelat doci cd i tebi dan zajedno sa prijateljima

MilosObilic1389

pre 4 godine

Сетите се... Ко је издао ВЕЋИНСКУ СРБИЈУ на изборима - ради фотеље Премијера и продужио још један ПОЛИТИЧКИ МАНДАТ пљачкашкој организацији "Жутих", којима се "придружио" - за "коферче"...?! Србија ПАМТИ... НЕ ЗАБОРАВЉА...!! Дачић је тада ИЗДАО већинску СРБИЈУ која је показала патриотизам и спремност да брани НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС...А онда се појавио Дачић... и пришао "Жутима"... Настављена је синхронизована пљачка Србије - још наредне ЧЕТИРИ ГОДИНЕ...!! Сетите се, Радикали су имали тада 49% гласова бирача, али је Дачић са својих 27% пришао ТАЈКУНИМА...

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija