• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

30.01.2020

15:23

RAKETE KOJE LETE BRŽE OD ZVUKA! Sistem koji je SRBIJA KUPILA UPRAVO JE POSTAO JE JOŠ MOĆNIJI, evo i kako!

Politika

RAKETE KOJE LETE BRŽE OD ZVUKA! Sistem koji je SRBIJA KUPILA UPRAVO JE POSTAO JE JOŠ MOĆNIJI, evo i kako!

Podeli vest

Ruski PVO sistem "Pancir-S1" odnedavno je naoružan i hipersoničnim raketama * Stručnjaci: Putin nije slučajno savetovao Vučića da naša zemlja kupi baš ovaj ruski raketni sistem

Moćni ruski PVO sistem "Pancir-S1", čiju je nabavku nedavno ugovorila i Srbija, postao je još moćniji pošto je nedavno opremljen hipersoničnim raketama.

SRBIJA KUPILA ŠEST MOĆNIH "PANCIRA S1"! Do kraja ove godine SRPSKO NEBO BIĆE JOŠ BEZBEDNIJE!

Reč je o raketama koje mogu da lete brzinom od pet mahova i više, što povećava brzinu ispaljivanja raketnog kompleksa, a samim povećava se i razorno dejstvo na mete. S obzirom na to da je Srbija nedavno kupila ovaj sistem od Rusije, stručnjaci veruju da postoji mogućnost da najnovije rakete uskoro stignu i u našu zemlju.

Foto: Tanjug/Ministarstvo Odbrane

Dve vrste raketa

Valerij Slugin, inženjer za sistem protivvazdušne odbrane Konstruktivnog biroa "Šipunov", objašnjava da PVO sistem "Pancir-S1" sada ima dve vrste raketa.

Milan Petrić, bezbednosni stručnjak
Ono što bi trebalo da bude sledeći korak jeste da naši vojnici prođu detaljnu obuku u rukovanju ovakvim sistemima i naoružanjem kako bi Srbija dobila prvoklasnu odbranu svoje teritorije i građana.

- Postoje dve rakete koje se bore sa čitavim spektrom ciljeva. Jedna je standardna, druga je nedavno napravljena hipersonična raketa sa brzinom od pet mahova i više. Nova raketa brže doleće do cilja, što povećava brzinu ispaljivanja raketnog kompleksa. Pored toga, ne morate da ubacujete mnogo eksploziva u bojevu glavu rakete da biste raspršili fragmente. Veća brzina udara daje veću efikasnost fragmenata. Sistem "Pancir" može rešavati zadatke pomoću sistema daljinskog upravljanja raketama iz borbenog vozila - objašnjava Slugin, a prenosi portal Sputnjik, uz podsećanje da su Rusija i Srbija zaključile ugovor o nabavci jedne baterije od šest sistema "Pancir-S1, čija je realizacija već započeta.

Foto: Tanjug/Ministarstvo Odbrane

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da odluka da Srbija kupi baš ovaj PVO sistem nije doneta brzopleto, već tek nakon sveobuhvate analize naših najboljih stručnjaka iz te oblasti.

- Osim toga, ne treba zaboraviti da je ruski lider Vladimir Putin lično sugerisao našem predsedniku da kupimo upravo ovaj sistem jer je znao da je izvanredan, ali i da će se dalje nadograđivati i unapređivati. To je svakako sistem koji će napredovati i po pitanju verovatnoće pogađanja ciljeva u vazduhu i po pitanju dometa - podvlači Karan.

Strah i trepet

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons", ocenjuje da je usavršavanjem raketa, "Pancir" postao strah i trepet za sve vrsta letelica.

- Sada je njegova ubojita moć i efikasnost realizacije maksimalna. Posedovanjem hipersonične rakete koja ima odbrambeni karakter, bezbednost našeg vazdušnog prostora i kompletne državne teritorije postala bi jača i odvraćala bi svakog eventualnog agresora - zaključuje Bjegović.

Činjenice o sistemu "pancir"


* sistem za odbranu od aviona i krstarećih raketa
* poseduje 12 projektila i dva automatska topa
* može da napadne do četiri cilja istovremeno
* gađa mete na daljinama od 1,2 do 20 kilometara

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vera

pre 4 godine

Ali takse i dalje ostaju da štete svaki mesec po 30mil.E a srpska srpska vojaka i političaro ne sme da mrdnu na Kosovo?

Srdjan

pre 4 godine

Moderne rakete imaju veliku pocetnu brzina i sto se priblizavaju cilju brzina se smanjuje zbog povecanja verovatnoce pogodka(ostri manevar letilice uspesno izbegava brze rakete) Upotrena Pancire neuvezanog sa pvo sistemima srednjeg i velikog dometa je vrlo diskutabilna tema... Sami Panciri nisu cudo ako imamo na umu ko nas moze napasti...

Vlado

pre 4 godine

Tesliću, leba ti "prodaj" ovo Rusima, oni naravno pojma nemaju kako sve to funkcioniše a ni naši stručnjaci.

Vlado

pre 4 godine

Molim vas nemojte da pominjete "stručnjake" sa Edukons "fakulteta". Pancir S1 je ozbiljan sistem PVO.

bojan

pre 4 godine

Ja koliko znam od moga oca, koji je bio oficir, raketas, u JNA, stari sistem Dvina je imao brzinu rakete 6.2 maha, koliko sam citao stari americki HAWK PA sistem imao je brzinu 6.5 maha, tako da mi nije jasno kakva je ovo senzacija posto BUK sitem koji mi imamo isto ima brzinu od 6 maha.... ( inace stari Mig-25R , avion ima brzinu od 2.5 maha sa forsazom a ovaj danasnji MiG-29 je sporiji )....a Pancir je slabija verzija gusenicnog PA sistema Tunguska-M ( isto dvocevni top 30mm i 12 projektila, a nemacki Roland-2 ima 2 topa 35mm i 6 projektila), Tunguska-M je gusenicar a Pancir S1 je na teskom kamionu, tako da Tunguska-M sluzi za PA zastitu borbenih jedinica, prvenstveno oklopnih a Pancir za blisku zastitu objekata i drugi dalekometnih PA sistema(S-300 i S-400)... Americki sistem-raketa AMRAAM 5 generacije ( sluzi za unistavanje radarskih sitema) koja pamti gde je radio radar i tamo pogadja, glavni je neprijatelj sistema kao sto su Pancir i S-400, posto pogadja radarsku antenu, brzina rakete( ispaljuje se iz aviona, dometa je 120km) iznosi 6.4 maha.... tako da sav ovaj "slavospev" za Pancir je nepotreban, ove je jako dobar PA sistem ali nije "svemoguc" i "neprobojan" kao sto neki tvrde, uostalom to lici na one tvrdnje 90-ih da imamo neprobojnu PA odbranu, pa smoi videli i osetili kiliko je "neprobojan", nemojte opet da se ponavljamo....

Srdjan

pre 4 godine

@vlado na neutralan tekst reagujes ko da bi imao okrsaj samnom...ne razumem te... Izraelci su uspeli da uniste jedan pancir sirijcima.....sta mislis koliko ce nasi trajati ako nato krene... e zato pisem da je vucic pogresio sto je popustio americkoj uceni i nije nabavio buk 2m ili s-300 i time napravio kisobran...(ucena je bila da ce oni naoruzati do zuba nase neprijatelje):: Glupo je da pricas o prodaji rusima-to sam kod njih procitaoa ti to vidim ne poznajes bas najbolje... Budi malo tolerantan...treba nam zajednistvo jer nasi neprijatelji i domaci izdajnici su poceli da vade cizme iz ormara

Bane

pre 4 godine

Srdjane sto si tolika nato cepulja nije mi jasno? Mene je sramota od tebe ,polako

Milemalivuk

pre 4 godine

Putin je ubedio Vucica da uzme taj sistem jer ce se taj sistem stalno usavrsavati I nadogradjivati a možemo ga platiti I on nam moze pomoći u slučaju da nas neko napadne iz regiona a u slučaju da nas napadne velesila onda ce nas stititi sama Rusija jer u tom slučaju se nebi mogli odbraniti cak I da je cijela teritorija drzave pokrivena S-400 sistemom jer smo mala teritorija I nemamo dovoljno kadrova obucenih za taj sistem a oni imaju oruzja koje nemoze ni zamisliti ljudski um I nema sumnje da bi nas napali sa svih strana, jednostavno nebi se mogli suprotstaviti takvoj sili bez saveznika kakav je Rusija.

NEBOJŠA

pre 4 godine

JOŠ UVEK NAS MOGU BOMBARDOVATI ,KAO '99.,SA VELIKIH VISINA,KOJE SU NAM NEDOSTUPNE,SA OVIM PVO.NIŠTA BEZ S300 ILI S400.DŽABA SVE

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija