• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnik

30.01.2020

14:18

EVROPSKA DRŽAVA POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA?! Papiri prikupljeni, čeka se parlament! PREDSEDNIK SAGLASAN!

Politika

EVROPSKA DRŽAVA POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA?! Papiri prikupljeni, čeka se parlament! PREDSEDNIK SAGLASAN!

Podeli vest

Komunistička stranka Češke i Moravske (KSČM) pripremila je predlog da Češka povuče priznanje Kosova i podneće ga parlamentu, a taj predlog je podržao i češki predsednik Miloš Zeman.

Lider nereformisanih čeških komunista Filip Vojteh se u sredu sreo sa predsednikom Češke Milošom Zemanom.

„Obavestio sam predsednika da je klub KSČM pripremio predlog kako da se povuče priznanje Kosova kao države i predsedniku je bilo drago što smo se toga prihvatili. Mislim da je to u redu, zato što je takav korak preduzelo nekoliko država UN“, kazao je češkom javnom TV servisu Filip Vojteh.

Češki komunisti sada traže podršku u ostalim poslaničkim klubovima za svoj predlog, pošto je u oktobru prošle godine češki državni vrh odbacio predlog predsednika Zemana da Češka povuče priznanje Kosova.

„Češka bi trebalo da povuče priznanje Kosova zato što ni predsednik Zeman ni njegov prethodnik predsednik Vaclav Klaus nisu imenovali na Kosovu češkog ambasadora, što je uslov tog priznanja države prema češkim zakonima i prema međunarodnom pravu“, naveo je Filip argument kojim ovog puta komunistički poslanici obrazlažu nužnost povlačenja priznanja Kosova.
Argumenti predsednika Zemana za povlačenje priznanja Kosova, kada je u septembru tokom posete Beogradu obznanio svoju inicijativu, bili su rezolucija donjeg doma češkog parlamenta iz 2008. godine, u kojoj se zahteva od tadašnje vlade desnog centra premijera Mireka Topolaneka da nikako ne prizna jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, što vlada nije poštovala i Kosovo je priznala u maju 2008. godine.

Foto: A.Grbović

„Drugi argument je to što se sud u Hagu bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari, na čelu sa premijerom, pod istragom za ratne zločine, to je drugačije nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal. Dozvolite mi da izrazim lični stav da država na čijem čelu su ratni zločinci ne spada u društvo demokratskih država“, naveo je tada češki predsednik zašto još predlaže povlačenje priznanja Kosova.

Na neformalnom sastanku češkog državnog vrha o koordinaciji spoljne politike početkom oktobra prošle godine, premijer Andrej Babiš i predsednici Poslaničkog doma i Senata češkog parlamenta, Radek Vondraček i Jaroslav Kubera, kao i šef češke diplomatije Tomaš Petšiček, odbili su predlog o povlačenju priznanja Kosova koji im je na sastanku izneo Zeman.

„Dogovorili smo se da pitanje povlačenja priznanja nije umesno. Situacija se nije nikako promenila da Češka menja stav koji je zastupala poslednjih deset godina“, kazao je nakon sastanka češkog državnog vrha ministar Petšiček.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Češki državni vrh složio se povodom Zemanovog predloga da su istorijske okolnosti češkog priznanja Kosova 2008. godine bile problematične, ali da to ne smeta da Češka sa Kosovom razvija bilateralne odnose.

„Vlada Češke priznala je Kosovo u suprotnosti sa stavom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike. O nepostojanju konsenzusa na nivou najviše političke reprezentacije svedoči i nepotpuno diplomatsko predstavljanje obe zemlje, koje ostaje na nivou otpravnika poslova, što, međutim, nije smetnja za razvoj bilateralnih odnosa“, saopštilo je tada češko Ministarstvo spoljnih poslova.

U Češkoj je Zemanova inicijativa oko Kosova, koju su sad preuzeli nereformisani komunisti, ocenjena uglavnom kao još jedan od provokativnih gestova šefa države a bez ikakve realne osnove, učinjen da bi se dopao Srbima.

Po oceni predstavnika češke opozicije, posebno one koja je 1999. godine bila protiv bombardovanja Jugoslavije, reč je osećaju krivice predsednika Zemana, jer je kao češki premijer dao NATO saveznicima češki pristanak da se bombarduje Srbija zbog Kosova, a budući da NATO odlučuje konsenzusom, mogao je tu odluku svojim vetom da minira.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srb

pre 4 godine

Cesi i Srbi kao narodi se zaista postuju,oni nikad ne bi priznali "K" da nije bilo velikih pritisaka ali i domacih izvrsioca! Mozete li zamisliti da je danas npr. u RH glavni argument donosenja i nametanja zakona "Direktiva EU", mi stariji znamo lazi iz 90tih da im je dosta "BG Direktiva" a te iste direktive su kreirali Tito-Kardelj-Bakaric da bi 91-e to bili Mesic, Loncar i ostala bulumenta hrvata i slovenaca na celu Juge. Svaki dan se pitam zasto BG uporno cuti na sve optuzbe i lazi, da li Srbijom i danas drmaju iste strukture ???

OvoOno

pre 4 godine

Zašto varate naš narod , kakva je koris od varanja sopstvenog naroda , svi znate i znamo da nema ništa od toga da Češka povuče priznanje Kosova.....čemu ovakvi tekstovi , možda skretanje sa nekih važnijih tema ?

slađa

pre 4 godine

Podrška predsedniku Zemanu i ovoj inicijativi za povlačenje priznanja tzv države Kosovo. A u sledećem koraku Žozepu Borelju koji je izgleda vidovit neka ponude kao kontru priznanje Katalonije. Da briselski ćata vidi kako to izgleda. . Pozdrav od Srbije.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija