• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

01.02.2020

23:25

AMERIKA NE MOŽE DA UVEDE KOSOVO U UN! Šef evropske diplomatije poručio: SAD ne mogu sve same!

Politika

AMERIKA NE MOŽE DA UVEDE KOSOVO U UN! Šef evropske diplomatije poručio: SAD ne mogu sve same!

Podeli vest

Žozep Borel najavio da će delegirati specijalnog posrednika za dijalog i aktivnije se uključiti u rešavanje kosovskog problema. Srbija je spremna da nastavi dijalog čim se ukinu takse, poručio predsednik Vučić

 

Očekujem nastavak dijaloga Beograda i Prištine u što skorijem roku, odmah nakon formiranja "vlade Kosova". Evropska unija biće spremna da nastavi sa posredovanjem u tom dijalogu, a ja sam već predložio da se imenuje poseban izaslanik, poručio je juče tokom prve posete Beogradu novi šef evropske diplomatije Žozep Borel.
 

Pitaju se i Rusija i Kina

Vašington je moćan, ali ne može on sam da ponudi Kosovu stolicu u Ujedinjenim nacijama. Pitaju se tu i Rusija, i Kina, i Indija...
Žozep Borel, šef EU diplomatije


Borel je neposredno nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da dijalog mora da se nastavi i najavio veće angažovanje EU u rešavanju kosovskog problema. Prema njegovim rečima, proces pridruživanja Srbije EU trebalo bi da ide brže, što zahteva veći angažman obe strane, kao i da se spoljna politika Beograda programski usaglasi sa spoljnom politikom Brisela.

Foto: printscreen


Zapad ne odlučuje
Prema njegovim rečima, nije na EU da odluči šta će biti krajnji rezultat dijaloga, već je to na Beogradu i Prištini.
- Ali EU mora da se angažuje snažnije u posredovanju, znatno snažnije nego poslednjih meseci. Za mene je Zapadni Balkan deo Evrope i treba da bude deo EU. Vi jeste Evropa i geografski i kulturološki i ekonomski... - poručio je Borel, čija se poseta našoj državi tumači i kao deo diplomatske ofanzive Brisela posle sve većeg angažovanja SAD u procesu rešavanja kosovske krize.

(VIDEO) NE TREBAJU NAM MRTVAČKI SANDUCI, ALI NEĆEMO PRISTATI NA PONIŽENJE! Vučić sa Borelom o pristupu Uniji i nastavku dijaloga: KOSOVSKI ČVOR MORA DA SE RAZMRSI, KOMPROMIS JE DALEKO!

 

 


Šef EU diplomatije, odgovarajući na pitanja novinara, naveo je i da SAD nikako ne mogu same da uvedu Kosovo u Ujedinjenje nacije.
- Vašington je mnogo moćan, ali ne može on sam da ponudi Kosovu stolicu u UN. Postoje i druge zemlje, ne samo zemlje Evropske unije, već i Kina, Rusija, Indija... I one se pitaju i mislim da svi razumeju da Kosovo ne može da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice - naglasio je Borel, koji je u srpsku prestonicu došao iz Prištine, gde je rekao da takse od 100 odsto moraju odmah da budu ukinute.


Njegov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na drugoj strani, ponovio je da je Beograd spreman da nastavi razgovor odmah nakon ukidanja prištinskih taksa.
- Ljudi ne treba da očekuju lake i divne vesti, jer ih nema. Borel je ponovio da bez rešenja u dijalogu sa Prištinom evropska perspektiva Srbije nije izvesna. Zato moramo da pokušamo da radimo na postizanju kompromisa. Rekao sam Borelu najotvorenije da smo možda imali šansu pre nekoliko godina, ali da je svaka ideja o kompromisnom rešenju gotovo ubijena. Ipak, od kompromisa ne smemo odustati. Iskreno, ne vidim više kako bi kompromis mogao danas da izgleda. Ali spremni smo da odmah po ukidanju taksa sednemo za sto i razgovaramo o svim suštinskim pitanjima u odnosima Beograda i Prištine - istakao je Vučić.


Otvorite granice
Predsednik Srbije je zamolio Borela da, ukoliko Srbija ne može odmah da uđe u EU, nađe rešenje van uobičajenih pravila.
- U tom slučaju tražimo da se bar otvore granice između Srbije i Evropske unije i posebno u regionu. To bi mnogo značilo za ekonomski napredak svih nas - zaključio je Vučić.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Dijalog...? Može...! Ali samo ako je REZOLUCIJA 1244. na stolu...!! Inače.... Ćao regaci...!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija