• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

02.02.2020

17:57

NIŠTA OD UKIDANJA TAKSI, NIŠTA OD ZSO, NEMA PROMENE GRANICA, RAZMENE TERITORIJA... Evo šta sve podrazumeva sporazum Kurtija i Mustafe!

Politika

NIŠTA OD UKIDANJA TAKSI, NIŠTA OD ZSO, NEMA PROMENE GRANICA, RAZMENE TERITORIJA... Evo šta sve podrazumeva sporazum Kurtija i Mustafe!

Podeli vest

U načelnom programu nove kosovske vlade, po koalicionom sporazumu koji su Samoopredeljenje i DSK definisali prethodnih meseci tokom pregovora, a u koji je Kosovo Onlajn imao uvid, u vezi s dijalogom sa Srbijom navodi se da ga neće više voditi predsednik Hašim Tači, već premijer, ističe se da nema promena granica i razmene teritorija, takse se vezuju za reciprocitet sa Srbijom, a podvlači i da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, kao i da će biti sprovedena revizija svih do sada postignutih sporazuma

- Dijalog se održava radi priznanja od strane Srbije. Skupština Kosova trebalo bi da usvoji platformu za dijalog, sa ciljem da dobije 2/3 glasova, koja će uključivati i principe na osnovu kojih bi se dijalog trebalo odvijati. Tema dijaloga ne može biti ponovno crtanje granica sa Srbijom, razmena teritorija ili stvaranje treće vlasti za opštine koja naseljavaju Srbi. Premijer redovno izveštava Skupštinu o procesu dijaloga. Biće preduzeta potpuna revizija do sada postignutih sporazuma da bi se video nivo njihove primene u Srbiji i ta pitanja biće postavljena za pregovaračkim stolom u saradnji sa EU - kaže se u sporazumu.

Što se tiče taksa na uvoz robe iz Srbije, one će ostati do nivoa punog reciprociteta sa Srbijom.

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, slažu se i da će vladati zajedno u četvorogodišnjem mandatu, na osnovu rezultata proizašlih iz vanrednih izbora 6. oktobra 2019.

Koalicioni partneri su saglasni da zajedno vladaju u dobroj nameri, na osnovu kosovskog ustava i važećih zakona, a dodaje se i da će sva pitanja koja nisu navedena u sporazumu, a nastanu tokom upravljanja, biti rešena zajednički u dobroj nameri između koalicionih partnera, u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.

- Koalicioni partneri će upravljati prema principima vladavine zakona, razvoja i socijalne politike. Nova vlada će se voditi uz posvećenost zaštiti nacionalnog, državnog i društvenog interesa, u odbrani suvereniteta i integriteta Republike Kosovo - navodi se u sporazumu.

Foto: Tanjug/Printscreen

 

Ukazuje se da će prvi koraci biti smanjenje potrošnje i ministarskih pozicija, a jačanje politike koja se tiče zapošljavanja, podrške mladima i ženama, preduzetništva i građana u dijaspori.

Nova vlada prioritet vidi u razvoju dobrosusedstva i kvalitativnog napredovanja saradnje sa Albanijom i posvećena je unapređenju procesa evroatlantskih integracija.

Državni budžet će se u potpunosti preorijentisati iz neopravdanog trošenja prema projektima koji direktno smanjuju nezaposlenost, sa fokusom na rešavanje nezaposlenosti mladih i žena, unapređenje obrazovanja, zdravstva i vojske, povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštva, na podržavanje inovacija.

KURTI I MUSTAFA potpisali sporazum o koalicionoj vladi u Prištini!

 

 

U delu koji govori o ratnim zločinima navodi se da se usvaja “zakon o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovečnosti i agresije” te da će se osnovati „Institut za ratne zločine“ koji će podržati tužilaštvo u dokumentovanju ratnih zločina.

Nadležne institucije, dodaje se, na osnovu domaćeg i međunarodnog prava, pripremiće optužnicu na Međunarodnom sudu pravde za ratne zločine.

Kada je reč o energetici, kaže se da se potrebno stvaranje zajedničke energetske zone Kosovo-Albanija kako bi se postigla komplementarnost u proizvodnji energije.

Što se preduzetništva i poljoprivrede tiče, koalicioni partneri su se dogovorili da se stvore uslovi za istinsku konkurenciju, a razmotriće se mogućnost realizacije javnih projekata putem javno-privatnog partnerstva.

- Davaćemo više pojedincima i porodicama sa potrebama, starijim ljudima, ženama, mladima i marginalizovanim grupama. Bez odlaganja, započećemo socijalni dijalog kao nova vlada sa svim nevećinskim zajednicama, radi pune integracije u društvo - jedna je od tačaka sporazuma.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bane

pre 4 godine

Odmah prekinuti sve pregovore sa tim ološem. Vučiću, mani se jalove politike.

Nena

pre 4 godine

Ako nema promene granica, onda KiM ostaje u Srbiji, a to znači nema ni stolice u UN, tj. nezavisnosti.

xy

pre 4 godine

A KAD SE PROBUDIS,SAV SI U ZNOJU.ODBAR SI,NEMA STA.DA NEMAS JOS NEKU ZELJU?

Konspirator

pre 4 godine

Čekaju rezultat izbora u SAD, jer ako Trump izgubi izbore, onda nastavljaju po starom.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija