• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

03.02.2020

23:20

I SAD I EU I RUSIJA PROTIV ĐILASOVOG BOJKOTA IZBORA! Opozicija u sve većem problemu, niko ih ne podržava!

Politika

I SAD I EU I RUSIJA PROTIV ĐILASOVOG BOJKOTA IZBORA! Opozicija u sve većem problemu, niko ih ne podržava!

Podeli vest

Nije pametno bojkotovati izbore, kaže šef EU diplomatije Borel. I ambasador Godfri u više navrata poručio da su SAD protiv bojkota. Putinova "prva dama" Zaharova rekla da je smanjenje cenzusa "primer demokratije"

Podrška bojkotu izbora za koji se mesecima zalaže Savez za Srbiju Dragana Đilasa ne postoji ni na jednoj strani sveta. Protiv Đilasovog bojkota jasno su ustali i predstavnici SAD i EU i Rusije!

Svi ih oladili

Lideri SZS pokušali su da podršku za bojkot dobiju kako u Briselu, tako i u Vašingtonu i u Moskvi. Njihova ideja bila je da kažu da prolećni izbori neće biti legitimni jer ih neće priznati međunarodna zajednica, ali taj posao im je potpuno propao.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel u petak se sastao sa delom opozicije i poručio da bojkot nije prihvatljivo rešenje. Ovaj sastanak bojkotovali su predstavnici Đilasovog SZS.

Parlamentarni izbori 26. aprila

Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrdio je da će lokalni i parlamentarni izbori biti održani 26. aprila. Selaković je izrazio uverenje da će građani potvrditi apsolutni legitimitet izbora i dodao da iskustva onih koji su bojkotovali ranije izbore govore da se sada kaju.

 

- Sa evropske tačke gledišta nije pametno bojkotovati izbore. Pozivam obe strane da razgovaraju i dođu do sporazuma u okviru Venecijanske konvencije i da pokažu da u Srbiji postoji demokratija koja ispunjava najviše standarde izbornog procesa - poručio je Borel.

Prethodno je ambasador SAD Entoni Godfri preneo stav Vašingtona da su izbori jedini način da se politika menja.

- Razočarani smo odlukom opozicionih partija da bojkotuju izbore. Nadamo se da će svi učestvovati na predstojećim izborima, da će svi imati pristupe informacijama o idejama svih kandidata na izborima, kao i da će birači imati mogućnost da izraze volju i mišljenje o svim kandidatima - naglasio je Godfri.

Predizbornu situaciju u Srbiji prokomentarisala je i portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova, koja je ocenila da su izborni uslovi u Srbiji demokratični, što su verifikovali i brojni međunarodni posmatrači.

16. septembra 2019.

Đilasov Savez za Srbiju objavio da će bojkotovati izbore

- Spuštanje cenzusa jeste unutrašnja stvar suverene, prijateljske Srbije. Izborni sistem Srbije, uključujući i zakonodavstvo, odgovara svim savremenim demokratskim zahtevima, što je u više navrata potvrđeno i od strane međunarodnih posmatrača nakon čitavog niza održanih izbora - navela je Zaharova, primetivši da je smanjenje izbornog praga čak preporuka evropskih institucija.

- Prema zaključcima Venecijanske komisije Saveta Evrope iz 2009, cenzus od tri odsto "idealno obezbeđuje široku predstavljenost u parlamentu različitih političkih snaga". Ista struktura je, zajedno s Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, 2010. pozvala članice Saveta Evrope da "razmotre spuštanje svih izbornih cenzusa za nacionalne parlamente koji su viši od tri odsto" - podsetila je Zaharova.

Izbegavaju odgovornost

Analitičar Vladimir Vuletić ocenjuje da se međunarodna javnost u većoj meri interesuje za izbore u Srbiji zbog nastavka razgovora Beograda i Prištine.

- I dešavanja u Crnoj Gori i pritisci na Republiku Srpsku svedoče da nas očekuje buran period, kada je važno da imate stabilnu vlast. To zna i opozicija i stvarni razlog za bojkot vezan je za pitanje kako izbeći odgovornost za sudbinu zemlje i donošenje odluka prebaciti na vlast - ističe Vuletić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 4 godine

"da će svi imati pristupe informacijama o idejama svih kandidata" Da li je neko video bilo kakvu smislenu ideju i program koji nudi Đilas? U to naravno ne računam laži i obmane koje se plasiraju iz dana u dan bez i jednog dokaza, populistička obećanja o platama od 1000€ za samo 6 meseci a bez bilo kakvog ekonomskog programa i o besplatnim vrtićima, zatvaranju svih fabrika koje je Vučić otvorio, rušenju Beograda na vodi ...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija