• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.02.2020

15:56

MILOV REŽIM TU NEMA ŠTA DA TRAŽI! Mandić: Varhelji potvrdio, država ne sme da se meša u pitanja Crkve!

Politika

MILOV REŽIM TU NEMA ŠTA DA TRAŽI! Mandić: Varhelji potvrdio, država ne sme da se meša u pitanja Crkve!

Podeli vest

Predsednik Nove i jedan od lidera opozicionog DF, Andrija Mandić izjavio je danas, posle sastanka crnogorske opozicije sa evropskim komesarom Oliverom Varhejijem u Podgorici, da su dobili potvrdu stava, na kojem i sami insistiraju, da država nema šta da traži po pitanju unurašnjeg ustrojstva crkve

 

Mandić, međutim, nije mogao ni da potvrdi, ni da demantuje informaciju koju su preneli pojedini podgorički mediji, da je Vlada Crne Gore posle razgovora sa Varhejijem spremna da odloži primenu spornog Zakona o solobodi veroispovesti.

On je u izjavi za Tanjug rekao da im je komesar Varheji potvrdio da je evropski standard da je crkva odvojena od države i da država po crkevnim pitanjima nema tu šta da traži.

Komesar im je, dodao je, potvrdio i da se ustrojstvo crkve utvrđuje na osnovu kanonskog prava i rešava unutar crkve, u proceduri, kroz razgovore i dogovore samo sa Vaseljenskim patrijarhom i da država i partije tu nemaju šta da traže.

- Veoma je važno to što smo čuli od čoveka koji je zvaničnik EU i zadužen je za pitanje proširenja. Zato smo mu rekli da smatramo da ne treba da se čeka odluka Ustavnog suda, već da se što pre se sazove skupština i taj zakon stavi van snage - rekao je Mandić.

Varheji je, kaže Mandić, bio zainteresovan za stanje u Crnoj Gori iz ugla opozicije, a oni su mu izneli stav da je zemlja na ivici građanskokg rata, što je on, utisak je Mandića, ozbiljno shvatio.

- Kolega Milan Knežević i ja smo Varhejija upoznali sa aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori i ukazali da bi Brisel trebalo snažnije da se uključi, jer je Crna Gora, zahvaljujući politici Mila Ðukanovića i crnogorske vlade, na ivici sukoba. Sve maske su pale i bilo bi dobro da se uz njihovu pomoć utiče na Ðukanovića i da se ne dozvoli da dođe do sukoba - ukazao je Mandić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija