• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.02.2020

16:12

NEČUVENO! MILO UKINUO "ĆIRILICU", "NOVO JUTRO", "POSLE RUČKA"... Crnogorski režim ZABRANIO emisije Pinka i Hepija!

Politika

NEČUVENO! MILO UKINUO "ĆIRILICU", "NOVO JUTRO", "POSLE RUČKA"... Crnogorski režim ZABRANIO emisije Pinka i Hepija!

Podeli vest

Savet Agencije za elektronske medije (SAEM) je, na sednici održanoj sedmog i desetog februara doneo odluku da na tri meseca ograniči reemitovanje pojedinih programskih sadržaja koji se emituju u okviru televizijskih programa „TV Happy“ i „TV Pink M“ iz Srbije, saopšteno je iz SAEM

- Razlog za ovu odluku su programi u kojima se promoviše mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti. Ceneći da se radi o pitanju od javnog interesa, čija zaštita zahteva sprovođenja mera kojima će se suzbiti sporno izražavanje, SAEM je zaključio da je opravdano da se, na period od tri meseca, ograniči reemitovanje sledećih programskih sadržaja:„Dobro jutro Srbijo“, „Ćirilica“ i „Posle ručka“ na televiziji „TV Happy“ i „Novo jutro“ na televiziji „TV Pink M“.

Iz SAEM navode da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama propisano da svi programski prilozi, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smeju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smeju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vere ili nacionalnosti.

- Imajući u vidu da se radi o kršenju standarda, na čije poštovanje su se obavezale i Crna Gora i Srbija, SAEM je zaključio da se navedenim programskim sadržajima podstiče na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti - stoji u saopštenju.


Pri tome je, navode, korišćeno pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta.

Navode i da učestalim emitovanjem, posebno naglašenim u periodu od kraja decembra 2019, (od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti 27. decembra), različitih formi i žanrova, emiteri su "pokazali nameru da se spornim sadržajima utiče ne samo na osećanja i emocije osoba prema kojima su ovi neprihvatljivi sadržaji usmereni, već i da izazove reakciju prema njima, uključujući one koje mogu imati za posledicu (cilj) izazivanje ili podržavanje nasilja".
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Нова молитва Распопа Дедејића,,," Оче наш Мило, и же јеси - узми штрањгу па се *беси"... Да те не би... - донели у кеси...!

Vlado

pre 4 godine

Svi totalitarni režimi pred svojim neposrednim padom pribegavaju raznim zabranama, hapšenjima i nasilju od strane policije a nisu ni svesni da time samo ubrzavaju njihov kraj.

SS

pre 4 godine

Da može i ja bi ih ukinuo u srbiji zbog prljavih programa rijalitija zadruge i parova koji nam vaspitavaju omladinu.

kiza

pre 4 godine

A ja sam mislio da je BiH na najboljem putu da postane Severna Koreja, a ono mucak, komunjare iz CG nas preduhitrise

rale

pre 4 godine

STO VISE ZABRANJUJE PRIJE CE MU DOCI KRAJ !!!!!!

sale

pre 4 godine

moze gospodin milopov da zabranjuje i dalje krade koliko hoce, kad tad ce zavrsiti kao sanader ili gadafi. svakoj lopuzi/diktatoru jednog lepog dana dode kraj. videcemo kada ce to biti kod gosp. milopova.

kristalno jasno

pre 4 godine

I jos jednom.Ni manje drzave ni vecih g..ana.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija