• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

11.02.2020

10:30

PRIŠTINSKI INAT VAŠINGTONU! Pismo za zahtevom SAD za ukidanje taksi stiglo pre tačno GODINU DANA!

Politika

PRIŠTINSKI INAT VAŠINGTONU! Pismo za zahtevom SAD za ukidanje taksi stiglo pre tačno GODINU DANA!

Podeli vest

Administracija SAD poslala je pre tačno godinu dana, 11. februara 2019. godine, prvo zvanično pismo prištinskim vlastima sa zahtevom da ukinu taksu od 100 odsto na srpske proizvode, a ta odluka Prištine i dalje je na snazi, bez jasne ideje kad će da bude poništena

Pismo koje su SAD tada uputile Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju, potpisali su Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara, Lora Kuper, zamenik pomoćnika sekretara za odbranu i Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Zahtev za ukidanje takse je bio veoma jasan, kao i upozorenje da, dok to ne učine, odnosi sa vlastima u Prištini neće biti vraćeni na raniji nivo, a pominjala se i mogućnost preispitivanja drugih, ne samo bezbednosnih, oblika saradnje sa Prištinom.

S obzirom da je reakcija prištinskih lidera na ove zahteve bila veoma mlaka, u međuvremenu se na istu temu više puta oglašavao i sam predsednik Tramp i drugi visoki zvaničnici Stejt departmenta. Prethodnih desetak dana svedoci smo novih direktnih zahteva za ukidanje takse, koje je novoj kosovskoj vladi na čelu sa Aljbinom Kurtijem izrekao Ričard Grenel, lični izaslanik američkog predsednika, ali ne stiče se utisak da je efekat mnogo veći nego što je to bilo u prethodnih godinu dana.

GRENEL ZAKUCAO ŠIPTARE! TRAMPOV IZASLANIK PROTIV UVOĐENJA RECIPROCITETA SRBIJI: Trebalo bi potpuno ukinuti takse!

 

 

U svakom slučaju, uvođenje ove takse izazvalo je velike posledice na ionako krhke odnose Beograda i Prištine i potpuno zaustavilo dijalog i pokušaje da se dođe do sporazuma o međusobnim odnosima.

U nastavku podsećamo na sadržaj pisma koje je iz Vašingtona upućeno kosovskim liderima tog 11. februara 2019.

 

Foto: printscreen

Pismo prenosimo u celini:

„Kao što je predsednik Tramp napisao u svom pismu iz decembra 2018, ovo je trenutak da se iskoristi mogućnost napredovanja Kosova kao stabilne, prosperitetne i bezbedne zemlje, kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom i preduzimanja ključnog koraka ka integraciji u evroatlantske institucije.

Od tada smo izražavali našu zabrinutost da bi određene akcije, uključujući i takse na proizvode iz Srbije i BiH, mogle ugroziti taj cilj. Te akcije podrivaju sposobnost SAD da nastave sa vama saradnju na širokom planu zajedničkih ciljeva.

Nakon što na naše zahteve za suspendovanje taksi nije obraćena pažnja, odlučili smo da preduzmemo korake kako bi smo pokazali našu zabrinutost, uključujući i onu vezanu za naše partnerstvo u oblasti bezbednosti.

KONTROVERZNI ŠIPTARSKI TUŽILAC SULJ HODŽA ODLAZI U PENZIJU! Za njim ostaju mrlje - sporni sudski slučajevi u koje je bio umešan... (FOTO)

 

 

Za početak, odlučili smo se da odložimo planirani put na Kosovo generala Ora iz Nacionalne garde Ajove. Njegova poseta trebalo je da ima u fokusu bilateralnu bezbednosnu saradnju. S obzirom na akcije koje je vaša vlada preduzela, a koje nisu bile od pomoći, ne bi bilo primereno da do takve posete dođe. Pažljivo ćemo posmatrati druge aspekte naše saradnje i videti da li oni treba da budu suženi.

Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Mnoge godine smo radili da bi se ostvarila budućnost u kojoj narod Kosova može da živi onako kako izabere, u miru. Kosovska borba za slobodu je osvojila maštu Amerikanaca. Hiljade američkih diplomata i vojnika je bilo lično uključeno u nastojanje da se izgradi budućnost za Kosovo.

Neverovatno je da nakon svega što smo zajedno učinili Kosovo toliko malo vrednuje naše prijateljstvo da ignoriše naš savet.

SAD su i dalje spremne da pomognu i podrže Kosovo da postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom u čijem centru bi bilo uzajamno priznanje koje bi bilo trajno primenljivo i korisno za obe strane.

Poslednjih 20 godina, to je bio nemoguć cilj. Iako i dalje težak to je put kojim se mora proći da bi se došlo do budućnosti u bezbednosti i prosperitetu.

Naša namera je da vidimo da se Srbija, kao i Kosovo ponašaju odgovorno, da bi proces dijaloga vratili na kolosek.

Prvi korak na tom putu mora biti ukidanje taksi. Dok to ne učinite ne možemo vratiti naše odnose na raniji nivo.”


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stršljen

pre 4 godine

Ajd ne budite budale! Sve bi oni sproveli odmah posle 5 sekundi.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Много наивно за поверовати...!? У ствари код Американца је тако...Једно пише, друго мисли...Треће ради...То је Америка, подла и лицемерна до зла Бога, баш као и већина Англо-Саксонаца, најнеморалнијих људи на свету, којима дата реч ( Баш као и Шиптарима...!) - не значи ништа...!

POVLAČENJE PRIZNANJA NE MOŽE BITI KOMPROMIS ZA UKIDANJE TAKSI! Dačić o poseti Grenela: Pojačano angažovanje Amerikanaca nas raduje
Politika

POVLAČENJE PRIZNANJA NE MOŽE BITI KOMPROMIS ZA UKIDANJE TAKSI! Dačić o poseti Grenela: Pojačano angažovanje Amerikanaca nas raduje

Pritisak na Prištinu treba da bude mnogo jači da bi oni ukinuli takse i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući posetu izaslanika Ričarda Grenela Prištini, dodajući da prekidanje kampanje za povlačenje priznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje anticivilizacijskih taksi

23.01.2020

15:46

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija