• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.02.2020

13:45

TRANSPARENTNOST: Treba ispitati predlog VSS za predsednike sudova!

Politika

TRANSPARENTNOST: Treba ispitati predlog VSS za predsednike sudova!

Podeli vest

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost pozdravlja zaključak Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine koji je, na predlog dr Aleksandra Martinovića, odbio da raspravlja o predlogu kandidata za predsednike sudova u Srbiji koji je podneo Visoki savet sudstva, zbog određenih sumnjivih imena koja se na tom spisku nalaze

Tim povodom, Mario Spasić, generalni sekretar Transparentnosti, kaže:

- Veoma su opasne indicije da se među preko 70 kandidata za predsednike sudova nalaze i lica koja jesu nedostojna da obavljaju ovu dužnost i koja svojim delovanjem mogu narušiti i onako poljuljano poverenje građana u pravosudni sistem. Podsetio bih da smo nedavno imali člana Državnog veća tužilaca koji je na svoj rođendan pozvao pripadnika mafije, što je dodatno uznemirilo javnost, a što je pokazalo da pravosuđe nije imuno na uticaj kriminogene sredine - kaže on i dodaje:

- Predlog dr Aleksandra Martinovića, člana Odbora za pravosuđe i odluka samog odbora da se ne razmatra spisak kandidata na kojem se nalaze i sumnjiva imena već da se isti vrati Visokom savetu sudtva na dodatnu analizu, pokazuje da Narodna skupština u svoj fokus jeste stavila dostojnost kandidata za nosioce pravosudnih funkcija. Pozivamo Narodnu skupštinu da i nadalje posebno vodi računa o predlozima za predsednike sudova, javne tužioce i njihove zamenike i sudije i da ne dozvoli da nedostojni, sumnjivi i kandidati bliski mafiji budu u prilici da odlučuju o građanima u čije ime, valjda, svi postupaju. Ujedno, pozivamo Visoki savet sudstva da taksativno navede kako je došao i do kandidata bliskim mafiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija