• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.02.2020

10:59

MISTERIJA CRNE ŠOJGUOVE TORBE OD KOJE DRHTI CEO SVET! Od nje se ne odvaja ni Putin, a ovo dugme unutra određuje SUDBINU SVETA! (FOTO)

Politika

MISTERIJA CRNE ŠOJGUOVE TORBE OD KOJE DRHTI CEO SVET! Od nje se ne odvaja ni Putin, a ovo dugme unutra određuje SUDBINU SVETA! (FOTO)

Podeli vest

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu boravio je u Srbiji na poziv ministra odbrane Aleksandra Vulina, a sa sobom je nosio i jedan vrlo važan kofer...

Naime, ni ova poseta nije prošla bez čuvenog kofera, koji je nosio ruski specijalac.

U pitanju je "atomski kofer" u kome se nalazi uređaj veze pomoću kojeg ruski ministar odbrane može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama. 

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. Ime je dobio po planinskom masivu Kavkaz, koјi se nalazi na granici između Evrope i Aziјe.

Foto: Printscreen

Isti kofer poseduju i predsednik Rusije Vladimir Putin i načelnik Generalštaba. 

Od kofera se ruski lideri ne odvajaju, uvek je u njihovoj blizini kako bi mogli munjevito da reaguju u slučaju eventualnog nuklearnog napada.

Napravljen je tokom administracije Jurija Andropova ranih osamdesetih. Kofer je "stavljen u službu" Mihaila Gorbačova kada je preuzeo dužnost predsednika u martu 1985. godine.

Foto: Printscreen

On je povezan sa specijanim komunikacijskim sistemom pod kodnim nazivom Kavkaz, koji "podržava komunikaciju između visokih vladinih zvaničnika u momentima kada se donose odluke o upotrebi nuklearnog oružja.

Priključen je na Kazbek koji obuhvata sve pojedince i agencije uključene u komandu i kontrolu strateške nuklearne snage".

Generalštab dobija signal i inicira napad na osnovu autorizacije kodova za lansiranje nuklearnog arsenala.

Foto: Tanjug

25. januara 1995. godine, u Norveškom raketnom incidentu, aktiviran je kao odgovor na Brant XII četvorofaznu zvučnu raketu koju su pokrenuli norveški i američki naučnici. Tada je nuklearni kofer korišćen i to je jedini put kada je bio u pripremi za napad.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

Isti kofer poseduju i predsednik Rusije Vladimir Putin i načelnik Generalštaba. Od kofera se ruski lideri ne odvajaju, uvek je u njihovoj blizini kako bi mogli munjevito da reaguju u slučaju eventualnog nuklearnog napada. Pa, gospodo, sve to isto važi i za američke predsednike - na Jutjubu ima odlična jednosatna dokumentarna emisija a njen naslov je ,,Tajna predsednikove torbe''.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17