• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS.rs

19.02.2020

10:17

ZA MIRNO I SIGURNO NEBO IZNAD SRBIJE! Evo kad stiže "Pancir S" , kako funkcioniše i čemu služi! (VIDEO)

Politika

ZA MIRNO I SIGURNO NEBO IZNAD SRBIJE! Evo kad stiže "Pancir S" , kako funkcioniše i čemu služi! (VIDEO)

Podeli vest

Prvi od šest sistema za protivvazdušnu odbranu "pancir S1", koje je Srbija naručila od Rusije, trebalo bi – na osnovu dogovora ministara Vulina i Šojgua, da bude isporučen do kraja nedelje. Srpski vojnici već su obučeni za rukovanje tim veoma efikasnim oružjem

 

"Pancir S" je hibridni topovsko-raketni sistem koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh, dva topa kalibra 30 milimetara, osmatrački i nišanski radar, kao i optički blok za nadzor i upravljanje paljbom, otkriva RTS.

Sistem je postavljen na kamion "URAL" kategorije 10 tona i konfiguracije 8x8.

Sistem kontejnerskog oblika može se jednostavno postaviti i na drugo podvozje, na primer na oklopni transporter ili manji brod.

Osnovna namena "pancira" je zaštita važnih tačaka kao što su aerodromi, komandna mesta, komunikacijska sedišta...

- Ovo je oružje koje garantuje dugotrajan mir. 'Pancir' postaje deo našeg naoružanja, 'pancir' postaje deo Vojske Srbije - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Zamišljen je za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa, bespilotnih letelica i vođenih bombi.

"Pancir" može delovati i protiv površinskih ciljeva, kao što su tenkovi, oklopni transporteri, borbena vozila pešadije.

Skoro potpuno otporan na ometanje 

Sistem je osmišljen u Istraživačko-projektnom zavodu u Tuli (Tula KPB), a proizvodi se u Uljanovsku.

- Na ovaj način, 250. raketna brigada značajno unapređuje svoju operativnu sposobnost - kaže brigadni general Tiosav Janković.

"Pancir" je delotvorniji od svojih samo topovskih ili samo raketnih PVO konkurenata.

Proizvođač navodi kako je zbog višespektralnog radarskog i optičkog sistema koji radi na decimetarskom, centimetarskom, milimetarskom i infracrvenom (toplotnom) talasnom području, "pancir" gotovo potpuno otporan na ometanje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zika

pre 4 godine

Od necega se mora krenuti,za pocetak jedan A posle cemo da vidimo!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17