• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovoonline

23.02.2020

11:31

ŠEF MISIJE OEBS  NA KiM, BRATU: Dijalog i normalizacija odnosa s Beogradom prioriteti za Prištinu

Politika

ŠEF MISIJE OEBS NA KiM, BRATU: Dijalog i normalizacija odnosa s Beogradom prioriteti za Prištinu

Podeli vest

Šef misije OEBS na Kosovu ambasador Jan Bratu kaže da očekuje da prioriteti nove vlade u Prištini budu borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i nastavak dijaloga sa Beogradom o normalizaciji odnosa

- Videli smo poruke svih ključnih međunarodnih partnera, SAD, EU, zemalja Kvinte, da je normalizacija odnosa sa Beogradom postavljena visoko u međunarodnom planu prioriteta. OEBS je od početka podržavao ovaj proces, to bi bilo korisno za život građana i želeli bismo da se to nastavi - rekao je Bratu u intervjuu za Kosovo onlajn.

Konkretno, kako je precizirao, OEBS očekuje usklađenije i efikasnije pravosuđe, davanje prioriteta bezbednosti novinara i nerešenim slučajevima novinara ubijenih i nestalih u sukobu, kao i bolje sprovođenje zakona u korist nevećinskih zajednica.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine doneo je mnoge konkretne koristi za život građana i treba ga nastaviti.

- Takođe ima koristi u širem smislu, jer je dijalog značajno doprineo smanjenju tenzija i stabilizaciji međuetničkih odnosa na severu i na Kosovu uopšte - kaže on i podseća da je Misija OEBS pružila značajnu podršku sprovođenju sporazuma iz Briselskog dijaloga.

Na pitanje kako vidi ulogu SAD i EU u dijalogu, Bratu istiće da se OEBS zalaže za sva nastojanja koja doprinose ublažavanju tenzija i stvaranju klime pogodne za dijalog.

- Jasno je da Sjedinjene Države, EU i drugi dugo godina pokazuju posvećenost saradnji sa regionalnim partnerima na unapređivanju mira, saradnje i ekonomskog razvoja - navodi on.

Bratu veruje i da bi rasvetljavanje sudbine nestalih doprinelo pomirenju Srba i Albanaca i da što se pre pronađu odgovori na to pre će moći da se dođe do šireg društvenog pomirenja što je, dodaje, osnov za izgradnju zajedničkog društva u budućnosti.

Istovremeno, napominje, uprkos snažnom zakonskom i institucionalnom okviru, nedostatak sprovođenja predstavlja još uvek problem i pripadnici nevećinskih zajednica i dalje se suočavaju sa izazovima u ostvarivanju svojih prava.

- Najbolji način da se zaštite prava zajednice je da zajednica bude aktivna i konstruktivna u radu na nerešenim pitanjima - rekao je Bratu.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija