• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

25.02.2020

21:54

RIMOKATOLIČKA CRKVA OTVARA SVOJU ARHIVU! Vatikan otkriva sve o ustaškom kardinalu Alojziju Stepincu?!

Politika

RIMOKATOLIČKA CRKVA OTVARA SVOJU ARHIVU! Vatikan otkriva sve o ustaškom kardinalu Alojziju Stepincu?!

Podeli vest

Vatikan će u ponedeljak, 2. marta, otvoriti svoje arhive i obelodaniti dokumentaciju iz vremena stolovanja pape Pija XII, od 1939. do 1958. godine. Svakako najzanimljivija i za naše prostore najznačajnija biće otkrića o Drugom svetsku ratu i genocidu koji su nad Srbima počinile ustaše

Otvaranje arhiva i pristup dokumentaciji iz vremena pontifikata pape Pija XII moglo bi da pruži i dokaze protiv ustaškog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca, koji je bio na čelu zagrebačke nadbiskupije u vreme NDH. Stepincu se zamera da je od osnivanja NDH 1941. godine znao za zločine i genocid ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima, ali da ništa nije učinio da te zločine spreči. U međuvremenu, on je 1998. proglašen blaženim, ali je papa Franja, bar zasad, odustao od proglašenja Stepinca svecem.

Komentarišući najavu Vatikana i pape Franje da će biti otvorena arhiva, verski analitičar Željko Injac smatra da od toga ipak ne treba mnogo očekivati.

- Ne verujem da će u arhivama Vatikana i dokumentima koji budu dostupni javnosti biti pronađeno bilo šta što će inkriminisati Rimokatoličku crkvu na bilo koji način. Tu najverovatnije neće biti dokaza da je Pije XII ovako ili onako podržavao zločine nacista i fašista i Holokaust koji je sproveden nad Jevrejima. Slično je i sa kardinalom Stepincem. I pored toga što su Hrvati gradili nacionalni identitet na verskoj različitosti i što su zločini ustaša bili verski motivisani, teško da će postojati ijedan dokument u vatikanskoj arhivi protiv Alojzija Stepinca... - kaže Injac.

Slično smatra i verski analitičar Draško Đenović, koji ne veruje da će zaista biti otkrivena baš sva dokumentacija.

- Ništa se značajnije neće promeniti. Naivan je svako ko misli da će Vatikan raditi nešto na svoju štetu - naglašava Đenović, podvlačeći da je Stepinac već proglašen za blaženog i da će jednog dana, za 50 ili 70 godina, onda kada to više niko ne bude dovodio u pitanje, sasvim svejedno biti proglašen i za sveca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija