• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

27.02.2020

17:42

TOTALNI RASPAD ĐILASOVACA I NJIHOVOG BOJKOTA! I DS izlazi na izbore?!

Politika

TOTALNI RASPAD ĐILASOVACA I NJIHOVOG BOJKOTA! I DS izlazi na izbore?!

Podeli vest

Poslanica demokrata Nataša Vučković rekla da treba izaći na izbore i najavila da će se na Glavnom odboru DS glasati o revidiranju odluke o bojkotu izbora. Đilas od Lutovca tražio da se 'žestoko obračuna' sa svima iz vrha DS koji su protiv SZS

Rukovodstvo Demokratske stranke narednih dana ponovo će glasati o izlasku na predstojeće parlamentarne izbore, najavila je poslanica DS i doskorašnja potpredsednica ove partije Nataša Vučković.

Postoje ozbiljne šanse, tvrdi ona, da Glavni odbor DS promeni odluku o bojkotu koja je doneta još u septembru prošle godine.

Uradimo kao Zelenović

Vučkovićeva je najavila da će lično na stranačkim organima pokrenuti pitanje 'revidiranja odluke o bojkotu'.

- Demokratska stranka ima priliku da u narednih nedelju do dve, kada nas očekuje sednica Glavnog odbora, donese odluku o tome na koji način će učestvovati na predstojećim izborima. DS je doneo odluku u septembru prošle godine da će bojkotovati lokalne i parlamentarne izbore. Tu odluku stranka je donela kao deo SZS i sada ima priliku da proceni da li je ona bila dobra. Prema mom mišljenju, DS odluku o bojkotu treba da ispravi tako što će odlučiti slično kao Nebojša Zelenović, koji izlazi na lokalne izbore u Šapcu. Ja bih to predložila i očekujem i da će stranka doneti drugačiju odluku u odnosu na septembar u pogledu parlamentarnih izbora - rekla je Nataša Vučković za RTS.

Ona kaže da ne vidi nijedan razlog da samo građani Šapca i Paraćina imaju priliku da biraju svoju vlast.

- Meni se čini da bi DS sa drugim srodnim partijama trebalo da građanima pruži priliku da imaju i svoju vlast na nivou republike, kao i da građanima u Nišu, Požegi i Novom Sadu damo priliku da promene vlast... Pa Nebojša Zelenović je u Šapcu 2016. godine u veoma teškim i nefer uslovima dobio izbore. Sada su malo drugačije okolnosti nego kada smo mi donosili odluku u septembru i očekujem da se ta odluka promeni... - objasnila je poslanica demokrata.

Lutovac izbegava sednicu GO?

Prema Statutu DS, poslednji datum za održavanje sednice Glavnog odbora je 29. februar. Tada ističe tri meseca od poslednje održane sednice. Međutim, Lutovac i dalje ne zakazuje sednicu GO, a njegovo odugovlačenje tumači se kao strah od eventualnog rezultata glasanja.

Podrška bojkotu u samom DS uveliko se promenila nakon odluke Nebojše Zelenovića da 'odbrani Šabac' i sve izvesnijeg izlaska na birališta Saše Paunovića.

Vučkovićeva ne isključuje mogućnost da bi ovakva odluka rezultirala izbacivanjem DS iz Đilasovog Saveza za Srbiju, ali smatra da bi DS trebalo da izađe na izbore 'na jednoj evropskoj, demokratskoj listi' sa srodnim partijama.

- To su one partije sa kojima delimo iste ciljeve, za razliku od onih okupljenih u SZS, koje imaju razne desničarske, nacionalističke, antievropske elemente. Mislim da DS svakako treba da razmotri svoje učešće u toj koaliciji, s obzirom na brojne nesaglasnosti među članicama sa kojima nemamo nikakve programske sličnosti niti zajedničke crte. DS se utopio u tu koaliciju. Čini mi se da postoje srodno orijentisane partije koje bi mogle da naprave demokratski blok... - kaže Vučkovićeva.

Da demokrate očekuje novo izjašnjavanje o bojkotu, potvrdio je i lider DS Zoran Lutovac.

- Odluka demokrata o bojkotu je poznata i u narednom periodu ćemo razrešiti dileme koje imamo. DS je donela svoju odluku o bojkotu i ona je na snazi, ono što nam predstoji jeste da se to razmatra ponovo, ali ja mislim da, kako sada stvari stoje, ta odluka je doneta i ona se sprovodi - naveo je Lutovac nakon sastanka sa Sašom Paunovićem u Paraćinu.

Naći nove partnere

Komentarišući sve ovo, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da se DS nalazi na veoma važnoj prekretnici.

- Očigledno Lutovac ne kontroliše stvari kako je mislio. Sukob je očigledan i u DS neće više ništa biti isto kao što je bilo u počecima Đilasove i Lutovčeve vladavine strankom - ocenjuje Vuk Stanković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubiša

pre 4 godine

Misliš na ovog šifrovanog žuću 619?Ma,joook... ''činiti se samo'',Daba je radio za njega...sad ima Veseljka i Sundjer Boba.

Branko

pre 4 godine

,, ĐITLER, KUPIO POKVARENU ROBU PA MU SE SAD RASPADA " !!!!????

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija