• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

27.02.2020

18:32

GRČEVITO SE BORIMO, NE OTVARAJU SE SVE KARTE! Vulin: Vučić pregovara tako da Kurti beži od pregovora

Politika

GRČEVITO SE BORIMO, NE OTVARAJU SE SVE KARTE! Vulin: Vučić pregovara tako da Kurti beži od pregovora

Podeli vest

Ministar odbrane Alekandar Vulin kaže da se pred pregovore ne otvaraju sve karte, niti koje su pozicije i na šta je Srbija spremna u pregovorima po pitanju KiM, te ističe da se grčevito borimo da sačuvamo Kosmet

Vulin kaže i da predsednik Vučić pregovara tako da Kurti beži od pregovora "glavom bez obzira", a da je ovo prva garnitura u Prištini koja odbija da sedne za pregovaračaki sto, što, uveren je, znači da gube nešto, i to mnogo, u pregovorima.

- Kažu da je Nikola Pašić, kada je 1915. godine srpska vojska pregazila Albaniju i došla do mora, rekao - spasa nam nema, propasti nećemo. To nam je upravo rekao predsednik Vučić. Ima i jedna izreka, koristi se u Kosovskoj Mitrovici, koja kaže - zategni, ali da ne pukne - rekao je Vulin.

On je to rekao u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanika Ðorđa Vukadinovića da li je "ucenjivački" kad, kako je rekao predsednik Vučić, možemo u vezi s Kosovom da očekujemo ponudu koju "ne možemo da prihvatimo, a ne smemo da odbijemo".

- Pred pregovore nećete reći ni da, ni ne. Nećete reći šta su pozicije, gde prestaje, gde počinje, niti šta ćete sve uraditi, na šta ste spremni... Zato služe pregovori i ne treba govoriti ranije o tome. Vučić je govorio upravo o tome - rekao je Vulin.

Foto: printscreen youtube

On je upitao i da li se mi pravimo da nas ne ucenjuju, dodajući da je ucena i Rezolucija SB UN 1244, koje se grčevito držimo kao nečega što garantuje naše prisustvo na KiM.

Vulin je dodao da već osam godina sluša kako je vlast izdala KiM i kako je potpisala nezavisnost, te je samo pitanje nedelje kada Kosovo ulazi u UN, što se, ističe, nije desilo.

- Imate Vuka Jeremića i njegove pregovore i naslovne strane u Prištini, na kojima kažu ''Hvala, Vuče'', a ovde imate naslove gde Kurti trazi da se Tači smeni i bude uhapšen zato što je pregovarao. Vidite razliku i zašto se toliko beži od pregovora - naveo je Vulin.

Podsetio je i da 14 zemalja više ne priznaje KiM, a nijedna nova ih nije priznala.

- Da li stižu neprihvatljive ponude? Stižu. Stižu već osam godina. Vučić nije prihvatio nijednu. Svaki put je uspeo da sačuva suverenitet zemlje i mogao da ode na KiM, da pogleda Srbe i kaže im šta je uradio i dobije podršku - rekao je Vulin.

Kaže da se grčevito borimo da sačuvamo KiM, te citira: "Spasa nam nema, propasti ne smemo" i dodaje: "zategni, ali da ne pukne".

Foto: printscreen

Ministar je podsetio i da je 2000. srpska država na KiM imala skoro sve, da nije imala vojsku, ali sve ostalo je tada imala i da je 2004. godine 17. marta čitav svet očekivao našu reakciju kada je počelo martovsko nasilje na KiM.

- Imali smo pune kasarne, imali smo tenkove koji su bili 16 godina mlađi nego što su danas, ali nismo imali nekog ko bi smeo nesto da uradi i kaže - rekao je Vulin.

U međuvremenu, 2008. godine, dozvoljeno je da se kapacitet srpske drzavnosti smanjuje i da polako nestaje, rekao je Vulin i dodao da je Beograd od 2012. vratio značajan deo uticaja na KiM i da sada predstavnici Prištine beže od pregovaranja.

Vulin je govorio i o ulaganju u vojno obrazovanje i obuku, te naveo da su rekonstruisani brojni objekti poput Vojne gimnazije, da je značajno povećan kvalitet zivota polaznika na Vojnoj akademiji...

Naveo je i da su povećane naknade akademcima, više se ulaže u najmodernija sredstva, a obezbeđeno je da deca imaju plaćene karte za autobus kao i da imaju osiguranje...

Naveo je i da se na Vojnoj akademiji više neće školovati menadžeri odbrane i da se od marta meseca školuju oficiri.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SRBIJA SE OŠTRO PROTIVI SMANJENJU SNAGA KFOR-A NA KiM! Vulin se sastao sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Britanije!
Politika

SRBIJA SE OŠTRO PROTIVI SMANJENJU SNAGA KFOR-A NA KiM! Vulin se sastao sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Britanije!

KFOR je najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i zato se Srbija oštro protivi smanjenju snaga KFOR-a, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u razgovoru sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva admiralom Timotijem Frejzerom, koji boravi u poseti Srbiji

27.02.2020

16:46

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija