• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

06.03.2020

09:49

ŠIPTARSKA PARANOJA - ŠTA JE TRAMP OBEĆAO SRBIJI! Priština strahuje od "talibanskog" sporazuma Beograda i Vašingtona - ZA NJIH TO ZNAČI KRAJ LAŽNE DRŽAVE!

Politika

ŠIPTARSKA PARANOJA - ŠTA JE TRAMP OBEĆAO SRBIJI! Priština strahuje od "talibanskog" sporazuma Beograda i Vašingtona - ZA NJIH TO ZNAČI KRAJ LAŽNE DRŽAVE!

Podeli vest

Potpredsednik privremenih institucija na Kosovu Haki Abazi uporedio je eventualni sporazum Kosova i Srbije sa mirovnim sporazumom SAD sa talibanima u Avganistanu, koji predviđa da američke trupe napuste Avganistan. Dakle, Amerikanci bi na kraju procesa napustili i Kosovo

U tom kontekstu Abazi je za prištinsku Gazetu ekspres naveo da bi predsednik SAD mogao da povuče američke trupe sa Kosova, i podsetio da je Donald Tramp u prvom izbornom obećanju rekao da će vratiti sve trupe u zemlju.

Pribojavaju se sličnog sporazuma  

Prištinski zvaničnik navodi da je šef Bele kuće potpisao i sporazum s talibanima, čime je utrt put za povratak američkih trupa iz Avganistana u Ameriku.

Abazi postavlja pitanje: Šta ako rezultat potpisivanja sporazuma Beograd i Prištine bude i hitno povlačenje američkih trupa sa Kosova?

Da li je Abazijev strah opravdan, postoji li mogućnost odlaska američkih vojnika sa Kosova i zašto Priština poredi sporazum Kosova i Srbije sa dogovorom sa talibanima?

Spoljnopolitički analitičar Borislav Lalić smatra da kod Albanca postoji strah da ne izgube podršku Amerike, jer je Kosovo kao samoproglašena država i nastalo uz pomoć Vašingtona.

- Albanci vrlo dobro znaju da Kosova kao državnog koncepta ne može biti bez podrške Amerike. Amerika je zbog toga bombardovala Srbiju kako bi Kosovu omogućila da se odvoji od Srbije - podseća naš sagovornik.

Lalić dodaje da Amerika na Kosovu ima vojnu bazu, tako da je i vojno prisutna, što je dodatno omogućilo Albancima da samoproglase nezavisnost.

- Oni znaju savršeno dobro da bi eventualno ispunjavanje obećanja koje je svojevremeno dao Tramp, da će povući svoje vojne trupe iz sveta,  moglo da ugrozi postojanje kosovske  takozvane države - dodaje Lalić.

SUKOB PUTINA I LUKAŠENKA IZMIČE KONTROLI, AMERI I NATO VIDE PRILIKU DA ODVOJE BELORUSIJU OD RUSIJE! U fokusu je "Naftno pitanje"!

Upravo iz tog razloga, objašnjava naš sagovornik, sada  pokušavaju da naprave neku paralelu sa sporazumom Amerike sa Talibanima o povlačenju američkih trupa iz Avganistana, jer se pribojavaju da bi do toga moglo da dođe.

- Mislim da to poređenje u ovom trenutku nije prigodno niti logično, jer su Amerikanci u Avganistanu uglavnom izgubili sve i zato smatraju da treba da povuku svoje trupe. Kosovo je druga priča. Tu ne može doći do povlačenja američkih trupa i verovatno se to neće desiti - uveren je on.

Strah opravdan ali Kosovo nije Avganistan

Sporazum između Beograda i Prištine nije, kako kaže Lalić, još ni na pomolu iako se o tome naveliko diskutuje i radi. On podseća da je Amerika pokazala čvrstu volju da taj problem reši.

Foto: Fotoilustracija/AP/Reuters

- Albancima na Kosovu je naročito ovih dana jasno da se bez Amerike ništa ne može rešiti, posebno ne ako joj prkose. Amerikanci su ozbiljno pripretili sadašnjem albanskom rukovodstvu na Kosovu da ne može da se ponaša kako hoće i da Amerika u izbornoj godini hoće nekakvo rešenje - ističe naš sagovornik.

ERDOGAN KLEKNUO PRED PUTINOM! Propao mu san o novom Otomanskom carstvu, evo kako je ustvari došlo do sukoba RUSIJE I TURSKE U SIRIJI!

Lalić, ipak, podseća da je albanska štampa pisala da je američki ambasador Filip Kosnet rekao kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju "da njegova zemlja razmatra mogućnost da povuče svoje trupe sa Kosova ukoliko se ne ukine taksa na robu iz Srbije". Te napise Amerika nikada nije demantovala.

Ludilu nema kraja, Reka tvrdi da se
Srbiji nudi Drač i izlaz na more! 

Kolika paranoja vlada među Šiptarskim političarima pokazuje i tvrdnja ministra za evropske integracije privremenih prištinskih institucija Bljerim Reke, On je izjavio je da se Srbiji nudi veliki kompromis, odnosno, kako je rekao, izlazak na luku Drač u Albaniji preko Kosova. Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić to negirao, albanski mediji nastavljaju sa objavljivanjem informacija o postojanju tobožnjeg plana.
Reka u izjavi za RTK nije izneo detaljnija objašnjenja ovog predloga, ali je rekao da "niko nema pravo da o teritoriji pregovara sa Srbijom".
Prištinski list "Bota sot" objavio je ranije da su SAD pripremile nacrt sporazuma Beograda i Prištine, da nude, alteranativno, korekciju granice ili Zajednicu plus, uz posebne zahteve Srbije.
Taj list navodi da su SAD svoj plan predstavile nedavno u Vašingtonu Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, preneo je Tanjug.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija