• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.03.2020

12:37

KROV NAD GLAVOM ZA 1.000 POLICIJACA, VOJNIKA... Počela gradnja stanova za snage bezbednosti u Beogradu! (VIDEO)

Politika

KROV NAD GLAVOM ZA 1.000 POLICIJACA, VOJNIKA... Počela gradnja stanova za snage bezbednosti u Beogradu! (VIDEO)

Podeli vest

Gradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednost u Beogradu počela je danas kod Lakat krivine u Zemunu, a kamen temeljace je položen u prisustvu premijerke Ana Brnabić

 

U Beogradu će se graditi ukupno 1.000 stanova, a danas su počeli radovi na prvih 250 stanova čija je vrednost radova 1,1 milijardu dinara.

Rok za završetak stanova je februar 2022. godine.

Projekat je izradio Saobraćajni institut CIP, a projektom upravlja Građevinska direkcija Srbije.

- Hvala vama i vašim porodicama i vašoj žrtvi i šta ste spremni da uradite za Srbiju i naše građane - poručila je Branbić.

Kaže da je to još jedna nacicn na koji država i vlada, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićm može da se oduži pripadnicima snaga bezbednosti.

Borili smo se da imate bolje uslove za vaš rad i bolje plate i zahvaljujući uspešno sprovedenim merama finansijske konsolidacije povećal smo vam platu između 38 i 48 odsto, rekla je Brnabić.

Premijerka kaže da vlada već priprema drugu fazu izgradnje stanova i da će komisija za taj projekat usvojiti zaključak u kojim gradovima će se još graditi stanovi za pripadnike službi bezbednosti, a na osnovu sprovedene ankete.

Kako je rekla, struktura stanova će biti nešto drugačija nego što je sada, jer su pripadnici snaga bezbednosti pokazali interesovanje za veće stanove.

Brnabić ističe da to znači da mladi planiraju da zasnuju ili šire svoje porodice, kao i da to pokazuje da oni osećaju da Srbija ide u pravom smeru, odnosno, da će imati siguran posao u budućnosti.

- Garantujemo da će biti dovoljno stanova za sve vas - poručila je Brnabić.

Takođe, kaže da tamo gde rade domaće kompanije u okviru tog projekta nema nikakvog kašnjenja i dodaje da se trenutno izvode radovi na osam gradilišta, kao i da samo u Vranju i Nišu domaće firme nisu glavni izvođači, već podizvođači.

Premijerka je rekla da je predviđeno da 80 odsto materijala i opreme budu iz Srbije, što će, kaže, dodatno ojačati našu ekonomiju.

- Ovo pokazuje da ova vlada ispunjava svoje obećanje i da ćemo sve što smo rekli svi zajedno završiti - kazala je Brnabić.

Početku radova su prisustvovali i ministar policije Nebojša Stefanović, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad Zoran Ðorđević, direktor BIA Bratislav Gašić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Ministar Stefanović je podsetio da je inicijativu za taj projekat pokrenuo predsednik Srbije i da on znači mnogo za pripadnike koji nemaju rešeno stambeno pitanje, a koji, naglasio je, rizikuju svoje živote kako bi zaštiti građane i obezbedili njihovu sigurnost.
 

Ministar je rekao da je MUP u prethodnom periodu radio na obezbeđivanju novih uniformi i potrebne opreme za rad pripadnika MUP-a, ali da će im stanovi obezbediti krov nad glavom i predstavljati krunu u naporima da im se popravi materijalni položaj.

Stefanović je ukazao da pripadnici MUP-a rade u jednom od najtežih sistema u zemlji rizikujući svoje živote, kao i da će svima koji žive u blizini lokacije na kojoj će biti izgrađeni stanovi u Beogradu biti drago što tu žive pripadnici službi bezbednosti i da će se zato osećati sigurnije.

On je kazao da u naselju Galenika, u čijoj se blizini grade stanove za pripadnike službi bezbednosti, ne može da se nađe cena kvadrata za manje od 1.000 evra, a da će ih pripadnici MUP-a dobiti za najmanje duplo jeftinije.

- Pokazujemo koliko poštujemo to što oni rade - naglasio je Stefanović.

Foto: tanjug printscreen

Ministar Vulin je rekao da su pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane takođe posveheni da Srbija bude mirna i sigurna zemlja i da im se država na ovaj način zahvaljuje.

Napomenuo je da je obavljati ovaj posao ''''životna misija'''' i više od posla i da su oni odlučili da se posvete tome i da zato država brine o svakom od njih.

- Kada rešite najveći životni problem, odnosno, dobijete krov nad galvom, onda ćete još posvećenije obavljati svoj posao - kazao je Vulin.

Gradonačelnik Zoran Radojičić je ukazao na značaj projekta izgradnje stanova za snage bezbednosti dodajući da je dužnost Grada da im pomogne da dobiju svoj krov nad glavom i da će gradske vlasti nastaviti da traže nove lokacije za gradnju tih stanova.

Radojičić je istakao da se u blizini lokacije na kojoj se grade stanovi nalazi Pupinov most, naselje Zemunske kapije, i izrazio uverenje da će ti stanovi dodatno razviti taj deo grada.

- Sprovodimo politiku predsednika Vučića, držimo datu reč i nastavićemo da činimo naš grad još lepšim - kazao je gradonačelnik.

Inače, u okviru Projekta stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti već je započeta gradnja stanova u šest gradova u okviru 1 A faze od ukupno 1.530 stanova.

U Nišu 190 stanova, u Vranju 186 stanova, u Kraljevu 200, u Kragujevcu 216, u Novom Sadu 548 i u Sremskoj Mitrovici 190 stanova.

Pored toga, započeta je izgradnja još 438 stanova u Novom Sadu u okviru I B faze.

Prvi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti biće gotovi u Vranju krajem marta, a pored pomenutih 186 stanova, u tom gradu treba da bude izgrađeno još 298 odnosno ukupno 484 stana.

Ukupno je u okviru I B faze u pripremi izgradnja oko 6.500 stanova u Beogradu, Vranju, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu.

U okviru tog projekta (I A i I B faza) planirano je da bude izgrađeno ukupno oko 8.000 stanova.

Cena stanova iznosi maksimalno 500 evra po kvadratnom metru.

Program stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti iniciran je krajem 2017. kad je održana konstitutivna sednica vladine Komisije za pripremu predloga programa izradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanove za pripadnike snaga bezbednosti, na osnovu kojeg se projekat realizuje, usvojen je u maju 2018. u Narodnoj skupštini.

Pored rešavanja stambenog pitanja velikog broja pripadnika snaga bezbednosti, očekivani efekat programa je i dalji rast građevinarstva i rast BDP-a, kao i angažovanje domaće građevinske operative i korišćenje domaćeg građevinskog materijala.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija