• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

10.03.2020

20:02

SRPSKE "UBICE TENKOVA" STIGLE U KRALJEVO - SA MORAVE SU ZA ČAS NA KOSMETU, ALI I... MI 35 je kao stvoren za Srbiju!

Politika

SRPSKE "UBICE TENKOVA" STIGLE U KRALJEVO - SA MORAVE SU ZA ČAS NA KOSMETU, ALI I... MI 35 je kao stvoren za Srbiju!

Podeli vest

Radi se o letelicama koje su idealne za upotrebu na prostoru Srbije. Njena topografija koju u većini karakteriše veliki broj brežuljkastih predela ispresecanih brojnim rečnim vodotokovima u potpunosti odgovara borbenim mogućnostima ovog helikoptera.

Zahvaljujući snažnim opto-elektronskim uređajima i visokopreciznom naoružanju velikog dometa, ovaj helikopter može postati jedan od ključnih faktora pobede u potencijalnom sukobu.

Piloti koji se nalaze u sastavu ove eksadrile započeli su proces intenzivne obuke na novim udarnim helikopterima Mi-35M koji su nedavno nabavljeni iz Ruske Federacije. Prema rečima pilota radi se o letelici koja je po svojim tehničko-taktičkim karakteristikama jedna od najboljih na svetu, piše Russia beyond.

Najboljih na svetu u svojoj klasi

Njihove aktivnosti je obišao i srpski Ministar odbrane koje je tom prilikom pozdravio sve pripadnika 98-me vazduhoplovne brigade Vojske Srbije u čijem sastavu se nalazi ove eksadrila. On je tom prilikom naglasio da se "posle 20 godina, naši kadeti, budući piloti, obučavaju u skladu sa pravilima struke. 

- Dve decenije smo čekali da imamo dovoljno vazduhoplova, nastavnika, da imamo dovoljno opreme, dakle svih resursa da bi jedan kadet zaista postao pilot, postao letač, i bio u potpunosti izjednačen sa svojim kolegama - rekao je na vojnom aerodromu Morava kod Kraljeva ministar odbrane Aleksandar Vulin, tokom obilaska pripadnika 714. protivoklopne helikopterske eskadrile koji se obučavaju na helikopteru Mi-35 i kadeta 41. klase Vojne akademije koji prolaze trenažni proces na helikopterima HN-42/45. Ceo događaj je prenela i informativna redakcija srpskog Ministarstva odbrane.

Komandant brigade pukovnik Zoran Prodanović izjavio je da su najvišim funkcionerima Minisatrtva odbrane prezentovani rezultati dosadašnje borbene obuke, pred nastavak drugog dela obuke pilota na helikopterima Mi-35.

- Sve se odvija prema planu i nadamo se da ćemo u predstojećem periodu realizovati kompletnu borbenu obuku pilota, čime će ovi helikopteri biti svrstani u borbeni stroj 98. vazduhoplovne brigade sa punim kapacitetom - istakao je pukovnik Prodanović i dodao da se obuka 140 klase Vojne akademije, na helikoptetima HN-42/45, odvija prema planovima te vojno-obrazovne ustanove, nakon čega će kadeti, završetkom ove školske godine, u punom obimu biti osposobljeni.

Poručnik Darijan Militar, pilot na helikopteru Mi-35M, ističe da je, posle završetka prvog dela obuke u Rusiji, na redu druga faza borbene obuke na helikopteru, zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije:

- Reč je o jednom od najboljih helikoptera na svetu u svojoj klasi i veliki je to izazov za nas da savladamo tehniku u najvećoj mogućoj meri.

Kao stvoren za Srbiju

Radi se o letelicama koje su idealne za upotrebu na prostoru Srbije. Njena topografija koju karakteriše veliki broj brežuljkastih predela koji su ispresecani brojnim rečnim vodotokovima u potpunosti odgovara borbenim mogućnostima ovog helikoptera. Zahvaljujući snažnim opto-elektronskim uređajima i visokopreciznom naoružanju velikog dometa, ovaj helikopter može postati jedan od ključnih faktora pobede u potencijalnom sukobu. Odlikuje ga i nadaleko čuvena borbena žilavost koja je u stanju da izdrži najtežu moguću vatru sa zemlje. Nedavno je letelica sličnog tipa izdržala pogodak granate kalibra 57mm i bezbedno se spustila na aerodrom svog baziranja.

Foto: Informer

Iako vizuelno i nema neke preterane razlike u odnosu na svog prethodnika 35-ica predstavlja potpuno novu mašinu sa unapređenim borbenim karakteristikama. Karakteriše ga savršenija struktura helikopterske elise koja se dobila upotrebom specijalnih kompozitnih materijala na bazi fiberglasa/stakloplastike, a koja je primenjena i u slučaju udarnog helikoptera novije generacije Mi-28N. Zatim, značajno je unapređen i proširen asortiman visoko-preciznog naoružanja, a naravno i napadno-navigacijski kompleks. Ovi tehnološki postupci su obezbedili i produženje eksploatacionog roka upotrebe helikoptera na period i do 15 godina.

Primenjeni tehnološki postupci u izradi Mi-24VM (Mi-35M), u ukupnom zbiru povećavaju efikasnost same letelice za čak 2h u odnosu na njegovog prethodnika Mi-24/Mi-25 i njegove brojne verzije.

U Iraku se ovaj helikopter pokazao u najboljem svetlu. Pored tradicionalne sposobnosti da izdrži i najtežu moguću vatru sa zemlje, novi helikopter je zahvaljujući značajnom unapređenju napadno-navigacionog sistema demonstrirao i visoku efikasnost prilikom napada na ogroman broj tačkastih ciljeva u složenim meteo-uslovima, dan/noć.

Helikopterom upravljaju dva člana posade. Njegova maksimalna brzina je oko 300 km/č, a težina može da dostigne 11,500 kg.

Leteća topovnjača

Prema rečima dr Nenada Miloradovića koji obavlja funkciju pomoćnika srpskog ministra odbrane zaduženog za materijalne resurse, pored raketnog vođenog i nevođenog naoružanja Vojska Srbije je u Rusiji nabavila i dopunske gondole u kojima se nalaze dvocevni topovi Gš-23. One se mogu montirati na potkrilne nosače helikoptera Mi-35M sa čime bi se ova letelica pretvorila u pravu leteću topovnjaču ogromne vatrene moći. Inače, spareni topovi GŠ-23L u kalibru 23mm snabdeveni su borbenim kompletom od 450 granata.

SJAJNA VEST ZA SRBIJU! PUTIN OSTAJE NA ČELU RUSIJE I POSLE 2024?! A, Ameri i NATO, Šiptari su se taman poradovali da mu je vreme isteklo!

Na borbeni helikopter tipa Mi-35M se mogu montirati do dve topovske gondole (2 h GŠ-23), uz standardni top koji se nalazi u nosnoj tureli letelice. Ovako konfigurisan helikopter će biti prava leteća topovnjača u vazduhu, koja će imati funkciju bliske vazdušne podrške trupama na zemlji

Zahvaljujući izuzetno velikoj borbenoj žilavosti leteće platforme, ovakva dejstva će od sada biti moguća kada je u pitanju Vojska Srbije. Na ovaj način će se može ostvariti izuzetna vatrena premoć nad neprijateljem, koja je jedinstvena i u svetskim okvirima. Naime, ovako konfigurisan helikopter će po neprijatelju moći da dejstvuje brzinom i do 10 hiljada granata i minuti.

Dovoljno će biti da operator na naoružanju zadrži svoj stisak na okidaču u trajanju od svega jedne sekunde, pa da se objekat veličine kuće u kojoj su se utvrdili teroristi, zajedno sa njima bukvalno „razbuca" do temelja.

Treba napomenuti da je ovo samo jedna od mogućih opcija opremanja helikoptera, i da to prvenstveno zavisi od vrste zadatka koji donosi glavna komadna koja rukovodi borbenim dejstvima. Ovako konfigurisan helikopter se na frontu može pojaviti samostalno ili u paru  u cilju dejstva po koncentracijama neprijatelja, čije snage se uglavnom sastoje od žive sile i lakših oklopnih borbenih sredstava. Tip leteće topovnjače je namenjen za operacije neposredne vazdušne podrške trupama na zemlji, kada je potrebno brzo slomiti organizovan neprijateljski otpor koji se sastoji od velikoj broja otpornih tačaka.
 
Pored topovskog naoružanja helikopter je sposoban da nosi vođene protivtenkovske rakete „Šturm" ili „Ataka", kao i nevođena raketna zrna S-8 i S-13.

Za borbu protiv daleko zahtevnijih borbenih ciljeva, kao što je nešto teža oklopna tehnika neprijatelja, uključujući i savremene osnovne borbene tenkove tipa Abrams, Leopard, Merkava i sl. Mi-35M je naoružan protiv-tenkovskim raketama „Ataka".

(FOTO/VIDEO) VAZDUŠNI OKRŠAJ! NATO F-16AM KRENUO NA RUSKI TU-142, A ONDA JE ULETEO MIG-31! Ključalo je nebo iznad Atlantika!

Konfiguracija naoružanja zavisi od samog zadatka, od kojih je najčešća ona sa 16 navođenih raketa „Ataka" (2h8 na spoljnim nosačima) i dva bloka „saćastih" lansera B- 8V20A na unutrašnjim nosačima, sa ukupno 40 nevođenih raketnih zrna S-8. 

Foto: sputnik.news

Ovu raketu odlikuje izuzetno visoka brzina leta, i prema atributu brzine spada u najbrže rakete takvog tipa na svetu. Njena brzina iznosi oko 550 m/sek. Primera radi „Maljutka" leti brzinom od 120 m/sek, „Fagot" oko 183-207 m/sek., BGM-71 TOW oko 275 m/sek. AGM-114 Hellfire 440 m/sek.

Ovakva brzina joj obezbeđuje da do maksimalne tačke njenog dometa dođe za svega 10 sekundi.

Razvijena su dva tipa ove rakete, sa tandem-kumulativnom (9M120-1) i termobaričnom bojevom glavom (9M120-1F). Ova poslednja je izuzetno efikasna protiv žive sile neprijatelja, koja dejstvuje iz armirano-betonskih objekata. Maksimalna daljina na koju se raketa lansira je 6000 m. Na toj daljini njena tendem-kumulativna bojeva glava može da probije svaki savremeni tenk, zaštićen dinamičkom zaštitom.

Treba napomenuti da napredne verzije ove rakete, sa tandem bojevom glavom, imaju uvećan domet koji dostiže 10000 m, a povećana je i njena probojnost koja iznosi 1000 mm+ homogene čelične ploče, zaštićene strukturom dinamičke zaštite.

Ruski i srpski konstruktori neprekidno proširuju arsenal 

Ruska vojna industrija intenzivno radi na konverziji nevođenog naoružanja u upravljivo/navođeno. Tako se na bazi nevođene rakete S-13 kalibra 122mm razvija visokoprecizna raketa „Monolit". Takođe, na bazi nevođene rakete S-8 kalibra 80mm Rusi rade na vođenoj raketi „Broneboéůik"ą.

"Monolit" predstavlja navođenu raketu, koja spada u klasu naoružanja vazduh-zemlja. To je vazduhoplovna raketa u kalibru 122mm. Ona predstavlja dalji razvoj rakete „Broneboéůik", koji prema izvorima iz vojne industrije treba da zameni nevođene rakete S-8 u kalibru 80mm. Inače, radi se o raketama koje su nezamenjivi deo naoružanja na borbenim helikopterima (Mi-8AMTŠ, Mi-35M, Mi-28N, Ka-52) ali i jurišnicima Su-25.

(VIDEO) UZBUNA U NATO! SRPSKE ĐAVOLJE KOČIJE SA OVIM ORUŽJEM BIĆE NAJSMRTONOSNIJE U EVROPI: Imaće rakete 9M120 "Ataka", ali ni to nije sve!

Što se tiče raketa "Broneboéůik" i "Monolit", one će zameniti nevođena projektile S-8 i S-13. Oni će imati mogućnost integracije na postojeće leteće platforme (helikopteri i jurišni bombarderi) posle instalacije specijalne opreme (napadno-navigacijski sistem) koje će upravljati ovim raketama. Treba istaći da se radi o vođenim projektilima.

Ono što je veoma važno jeste i finansijski aspekt cele priče. Naime, nove visokoprecizne rakete neće biti skuplje od postojećih raketa S-8 i S-13.

I Srbija (SDPR) radi na razvoju svoje verzije visokoprecizne rakete S-8 KOM.. Njena kalibar je ostao identičan kao kod originala, i iznosi 80mm. Ukupna masa ne prelazi 12kg, što joj omogućava da razvije supersoničnu brzinu na kratkim razdaljinama. Naime ova raketa može da leti brzinom od 610 m/sek. i po tom elementu je brža čak i od Atake (550m/sek).

Efektivni domet srpske verzije rakete će najverovatnije iznositi 4.000+ metara. Ono što je veoma važno, njena kumulativno-razorna bojeva glava će biti u stanju da probije oko 400mm oklopa. Na ovaj način se iz vazduha mogu napasti i najosetljivije zone kada je u pitanju oklopna zaštita tenka (vrh kupole). Tako da se sa relativno jeftinim sredstvom može uništiti tenk koji košta nekoliko miliona američkih dolara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandat

pre 4 godine

Lepo.. A koliko smo mi kupili tih raketa sa tandem bojevom glavom?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija