• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

12.03.2020

19:19

NE PLAŠI ŠIPTARE GAŠENJE BONDSTILA, VEĆ ODLAZAK AMERA! Umesto njih na KiM će doći druga vojska, šta ako im REZOLUCIJA 1244 SB UN BUDE "SVETO PISMO"?!

Politika

NE PLAŠI ŠIPTARE GAŠENJE BONDSTILA, VEĆ ODLAZAK AMERA! Umesto njih na KiM će doći druga vojska, šta ako im REZOLUCIJA 1244 SB UN BUDE "SVETO PISMO"?!

Podeli vest

Eventualno povlačenje američkih vojnika sa Kosova neće se odraziti na bezbednost Srba u pokrajini jer bi u tom slučaju američke vojnike zamenili vojnici iz drugih zemalja NATO, a američka vojna baza Bondstil će se u dogledno vreme zatvoriti bez obzira ostali ili ne američki vojnici na Kosovu

Ovo je stav politikologa sa Kosova Stefana Filipovića povodom sve češćih najava iz Amerike da bi njihovi vojnici mogli uskoro da se povuku sa Kosova i Metohije.

Sin američkog predsednika Donald Tramp Junior sa navodima senatora Dejvida Perdjua da bi SAD trebalo da preispitaju prisustvo na Kosovu, ako Priština ne ukine takse  na Robu iz Srbije i BiH.

Ideju senatora Perdjua podržao je i izaslanik  SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Na Kosovu deluje misija KFOR-a na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i na osnovu Tehničkog sporazuma iz Kumanova, između tadašnje Vojske Jugoslavije i NATO, a to su ozbiljni, obavezujući međunarodno-pravni akti, podseća Filipović.

Ko zamenjuje Amerikance ako napuste Kosovo

Filipović smatra da trenutno međunarodno pravo sve više dobija na značaju zbog komplikovanja situacije u svetu kao i zbog toga što imamo „više jakih globalnih igrača".

NATO je jedini garant bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji i alijansa će imati obavezu da ispuni ono što je potpisala, a da li će to raditi američki vojnici ili vojnici neke druge NATO zemlje, nije bitno i to je više političko nego bezbednosno pitanje, ističe naš sagovornik.

PRIVREMENO ZATVORENE GRANICE! Manji prelazi ka Hrvatskoj, BiH, Republici Srpskoj i Severnoj Makedoniji van funkcije!

- To su političke igre za koje ja želim da verujem, a na to me i razum upućuje, koje nemaju toliko veze sa Kosovom, Albancima, Srbima i dijalogom, nego da su u pitanju unutarpolitička trvenja u SAD oko izbora i borbe dve velike struje. To je ta priča i ona se može lako povezati sa tim ko je s Balkana dao podršku jednoj struji, odnosno ko ima kakve statue i spomenike po Prištini i tako dalje - kaže Filipović.

Ako se povuče jedan kontigent KFOR-a, on će se popuniti snagama iz neke druge NATO zemlje i to je tehnička stvar jer KFOR mora imati svoju misiju na Kosovu pošto ih na to obavezuju dokumenti međunarodnog prava, smatra naš sagovornik.

Bondstil - vojna baza pred zatvaranjem

Kad je reč o najvećoj američkoj vojnoj bazi na Kosovu, Bondstil je kao vojna baza u poslednjih desetak godina u opadanju, i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu, smatra Filipović.

- Nevezano za proces odlaska američkog kontingenta ako do njega dođe, a ja mislim da se to neće desiti, to su samo političke igre, mislim da ta baza neće još dugo postojati na prostoru Kosova jer pretnje, izazovi i rizici u bezbednosnom smislu u nekom budućem periodu, ukazuju na nepostojanje potrebe za njom. Hiljade civila radilo je u Bondstilu u određenom trenutku a sad je to svedeno na minimalan broj što znači da se smanjuje i broj vojnika i opreme. Bondstil je postao jedna mala baza sa tendencijom da se zatvori, nevezano za ovu odluku - kaže Filipović.

Foto: fotomontaža

Sve i da se Bondstil zatvori, to neće značiti da će to biti kraj misije KFOR-a i prisustva NATO na Kosovu, tako da se dugoročno neće ništa menjati, jer postoje baze i u Prištini, i u Metohiji, i na severu Kosova, dodaje naš sagovornik.

HITNA PORUKA KURTIJU! Borel se ne šali: Potrebno je POTPUNO UKIDANJE TAKSI!

Filipović podseća da je u  junu 1999. na Kosovo je ušlo 80.000 vojnika NATO, a da danas u pokrajini nema više od 4.000 pripadnika KFOR-a.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goran

pre 4 godine

ako je kfor ( medjunarodne snage) garant mira po čemu nato predstavlja čitav kfor. Mogli bi umesto amerikanaca da ubace kineske i ruske vojnike (ako je kfor). Na tome bi naša država trebala da insistira, ili da po rezoluciji 1244 na kosovo ode dogovoreni broj naših vojnika.

Milan

pre 4 godine

A zasto sanjate otvorenih očiju poštovana redakcijo

Azem

pre 4 godine

Jebacemo vam žene i čerke usred beograda jer mi albanci čemo uzeti srbiju kad tad to je naš teritor

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija