• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.04.2020

10:46

STRUČNJAK O PREDSTAVLJENIM EKONOMSKIM MERAMA VLADE: Kriza će trajati jedan kvartal, neophodno je da se ovo sprovede

Politika

STRUČNJAK O PREDSTAVLJENIM EKONOMSKIM MERAMA VLADE: Kriza će trajati jedan kvartal, neophodno je da se ovo sprovede

Podeli vest

Ekonomske mere koje Vlada planira da sprovede zbog krize izazivane koronavirusom su neophodne, jer se odnose na olakšavanje funkcionisanja privrede i kao takve su komplementarne sa merama koje su Vlada i NBS donele prethodnih dana, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Ðuričin.

Ekonomska pauza, kaže Ðuričin za Tanjug, trpi dva šoka, jedan sa strane tražnje i drugi sa strane ponude i zato je, navodi, važno da država iskoristi svoje rezerve likvidnosti koje postoje na bazi fiskalnog prostora ostvarenog dobrim poslovanjem u prethodne dve, tri godine, ali i u prvih mesec i po dana ove godine.

"Akcenat je na olakšavanju uslova poslovanja, pre svega vodeći računa da je glavni makroekonomski stabilizator u situaciji ovakve krize očuvanje radnih mesta. Takođe, mere imaju i određeni stimulativni karakter, ali mislim da će mere stimulativnog tipa dolaziti tek kada izađemo iz krize", navodi Ðuričin.

Foto: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Projekcija Vlade Srbije je, kaže, da će kriza sa pandemijom direktno trajati jedan kvartal, a da će posle toga postojiti slabi eho efekti koji će postepeno slabiti.

On objašnjava da će značajna negativna stopa rasta biti ostvarena u drugom kvaratalu, a posle toga bi se privreda polako oporavljala da bi efekat krize na kraju godine uz ove mere bio oko minus dva stope rasta na ono što je pretpostavljeno.

To znači, dodaje, da će budžetski deficit biti povećan na devet odsto, s tim da će uz indirektne mere podsticaja privredi kroz bankarske garancije i kredite koje će davati Fond za razvoj doći do oko 11 odsto.

Foto: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Po scenariju Vlade, dodaje, trebalo bi da izgubimo u ovim uslovima svega dva procenta planiranog BDP.

Ðuričin kaže da su sve mere Vlade manje-više lenearne, i odnose se na celu ekonomiju.

"Ostaje da se industrijskim politikama kasnije u privilegovan položaj stave možda grane koje su jako pogođene krizom, kao što su turizam, ugostiteljstvo, logistika, saobraćaj", naveo je Ðuričin.

Kaže da su mere usmerene prema mikro, malim i srednjim preduzećima i zaposlenima, a da će na podršku države moći da računaju oni koji ne otpuštaju radnike.

Uputan da li će moći da se sprovedu najavljene mere, Ðuričin kaže da se pošlo od realnog stanja sa scenarijom da će kriza trajati jedan kvartal.

"Za tu situaciju mi imamo izbalansirane prihode i rashode. Kako će biti posle, to ćemo videti", kaže Ðuričin i navodi da je glavni priotet održavanje zdravlja nacije, a da ekonomija treba da se održi u stanju da posle krize bude sposobna za što brži i što snažniji restart.

Foto: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

On smatra da će mere Vlade i NBS omogućiti veći stepen likvidnosti banaka, a garancije koje će država davati na deo kredita su dobar signal da bi se kreditna ativnost zadržala na određenom nivou, kao i 200 miliona evra kredita mikro, malim i srednjim preduzećima pod veoma povoljnim uslovim sa jedan odsto kamate.

"Garancije velikoj privredi i povoljni krediti malim i srednjim preduzećima mogu biti dovoljno stimulativni da održe nivo privredne aktivnosti na određenom nivou", zaključuje Ðuričin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija