• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.04.2020

23:45

OPASNI PLANOVI NEOUSTAŠKE VLASTI U ZAGREBU! Radioaktivnim otpadom teraju Srbe iz Hrvatske

Politika

OPASNI PLANOVI NEOUSTAŠKE VLASTI U ZAGREBU! Radioaktivnim otpadom teraju Srbe iz Hrvatske

Podeli vest

Tone radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane 'Krško' skladištiće se na lokaciji bivšeg vojnog objekta Čerkezovac na Trgovskoj gori u većinski srpskoj opštini Dvor!

Hrvatska planira da desetine tona radioaktivnog otpada skladišti u opštini Dvor, u kojoj većinsko stanovništvo čine Srbi!

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske dozvolilo je da se Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada nuklearne elektrane 'Krško' preda bivše vojno skladište Čerkezovac na Trgovskoj gori u opštini Dvor kako bi se koristilo za odlaganje opasnog otpada.

ZAGREB FINANSIRA ONE KOJI VELIČAJU NDH I JASENOVAC ZOVU RADNIM LOGOROM, a Milanović odaje počast žrtvama NDH! MOŽE LI LICEMERNIJE?!

Da stvar bude opasnija, ova lokacija nalazi se u neposrednoj blizini reke Une i granice sa BiH, te je odlukom hrvatske vlasti ugroženo gotovo 300.000 ljudi u 13 opština, mahom Srba. Zvanični Zagreb nimalo ne brine ni činjenica da se nedaleko od ovog skladišta nalaze i parkovi prirode 'Natura 2000' i nacionalni parkovi Una i Plitvice, koji predstavljaju zaštićene zone. Predstavnici Srba tvrde da je ova lokacija namerno izabrana kako bi se preostali Srbi oterali iz Hrvatske.

Opasna poruka

Poruka glasi da Srbi u Hrvatskoj nisu dobrodošli i da je najbolje da se isele u Srbiju ili neku drugu zemlju
Miodrag Linta, Savez Srba

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kaže da je opština Dvor, većinski naseljena Srbima, namerno odabrana za skladištenje radioaktivnog otpada kako bi Zagreb poslao jasnu poruku.

- Ta poruka glasi da Srbi nisu dobrodošli i da je najbolje da se isele u Srbiju ili neku drugu zemlju. Ovo je bezumna odluka Hrvatske, jer se ova lokacija nalazi u blizini Une i granice sa BiH, te je njom ugroženo skoro 300.000 stanovnika u 13 opština. Ako je tačno da je sve bezbedno i bezopasno, kako tvrdi Zagreb, pa zbog čega hrvatska vlast nije donela odluku da odlagalište gradi u Zagrebu ili na području Zagorja i Međimurja, a ne na području srpske opštine Dvor i u blizini granice sa BiH? - pita Linta.

Direktor 'Veritasa' Savo Štrbac ocenjuje da je ova lokacija očigledno namerno izabrana iz najmanje dva razloga.

- Izabrana je zbog postojećeg bivšeg skladišta JNA i zbog područja gde su do akcije 'Oluja' skoro isključivo živeli Srbi. Pošto je ta lokacija uz samu reku Unu, opasnost od radijacije preti stanovništvu s obe obale, opet Srbima, najviše onima iz RS. Nema šta, ovo je jako 'mudar' potez Hrvatske - upozorava Štrbac.

Komemoracija u Jasenovcu

Kompletan hrvatski državni vrh, zajedno sa predstavnicima žrtava, prisustvovao je juče u Jasenovcu komemoraciji za stradale u tamošnjem ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata, što je prva jedinstvena komemoracija od 2014. godine.
Njoj su, osim hrvatskih zvaničnika, prisustvovali i predstavnici Srpskog narodnog veća, Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, koji su poslednje četiri godine bojkotovali komemoraciju pod pokroviteljstvom Sabora zbog revitalizacije ustaštva u hrvatskom društvu.





 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17