• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.04.2020

14:20

ĐILAS JE KAO ZADUŠNA BABA! Mali odgovorio lideru SzS: Pokušava iz svoje udobne tajkunske fotelje da kompromituje državu!

Politika

ĐILAS JE KAO ZADUŠNA BABA! Mali odgovorio lideru SzS: Pokušava iz svoje udobne tajkunske fotelje da kompromituje državu!

Podeli vest

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali odbacio je danas kritike Stranke slobode i pravde povodom programa podrške Evropske komisije i istakao da Srbiji nije potrebno zaduživanje kod Evropske unije


Komentarišući ocenu SSP da vlast u Srbiji ne uzima stotine miliona evra pomoći od Evropske komisije da bi izbegla kontrolu načina na koji se troši državni novac, Mali ocenjuje da je lider te stranke Dragan Ðilas "nerazumno ljut" jer se Srbija ne zadužuje od EU.

- Više puta sam ponovio da Draganu Ðilasu mnogo bolje idu lične u odnosu na državne finansije. On uporno odbija da shvati da je Srbija danas uspešna zemlja, sa odličnim prognozama u budućnosti i da nam upravo iz tog razloga nije neophodno zaduživanje od Evropske unije. Neka se priseti u kakvom stanju su on i njegovi pajtaši ostavili Srbiju - naveo je Mali.

Istovremeno, napominje da je taj zajam namenjen za one zemlje koje imaju znatne poremećaje u platno bilansnom sistemu.


- Mi takvih problema nemamo, s obzirom na to da imamo 13,1 milijardu evra deviznih rezervi. Reč je o kratkoročnim pozajmicama koje nam jednostavno nisu potrebne, jer mi sve vreme govorimo o dugoročnoj stabilnosti. Dragan Ðilas je očigledno ostao zaglavljen u onom vremenu kada je Srbija bila prezadužena, zapravo ugušena skupim kreditima koje su on i njegovi pajtaši uzimali i nažalost, ostavili devastiranu zemlju iza sebe - naveo je Mali.

On je rekaod a je Srbija morala da donosi teške mere i da oporavlja svoju ekonomiju i da zato danas ima mogućnost da se zadužuje na domaćem tržištu po najpovoljnijim kamatnim stopama, te da joj kratkoročne pozajmice nisu potrebne.

- Uz dužno poštovanje prema grupi zemalja koja uzima ovu pozajmicu, ali Srbija je u mnogo povoljnijoj finansijskoj situaciji od njih - rekao je Mali.

On je ocenio da Dragan Ðilas kao "zadušna baba" ponavlja umišljenu mantru iz svoje udobne fotelje i iznova pokušava da kompromituje ozbiljne napore države.

- Dokazani lopov koristi svaku situaciju da bi politizovao i primitivno lažima kompromitovao ozbiljne napore svih nas koji, uz ozbiljan pristup, brinemo za dobrobit svih građana ove zemlje. Ponosni smo na naše rezultate. Istovremeno, znamo i da je Ðilas ponosan na svoje rezultate, dok iz svoje udobne fotelje kreira laži. Izgleda da je ta fotelja počela da žulja, pa bi on želeo da se ponovo vrati u državnu i nastavi da puni sopstvene džepove i uteruje Srbiju iznova u problem bespotrebnim, skupim zaduživanjem. To se tako ne radi - naveo je Mali.

Odgovarajući na kritike koje se tiču transparentnosti, istakao je da je upravo ta ista Evropska komisija u januaru ove godine u svom izveštaju pohvalila Srbiju, istakavši da je snažan rast BDP-a Srbije pogurao rast ekonomija čitavog Zapadnog Balkana.

- Pozivam Dragana Ðilasa da pročita šta o našim uspesima piše Evropska komisija, kao i najveće finansijske institucije na svetu, poput Međunarodnog monetarnog fonda. Upravo to pokazuje koliko je Srbija ekonomski stabilna i koliko dobre izglede imamo uprkos šokovima koje je izazvao virus korona - rekao je Siniša Mali.

On je podsetio da je MMF u svom najnovijem izveštaju projektovao da će Srbija ove godine zabeležiti najbolje reziltate u Evropi kada je reč o privrednom rastu, za razliku od mnogih najrazvijenijih zemalja sveta.

- MMF za sledeću godinu projektuje da će Srbija rasti čak 7,5 odsto, što bi je takođe svrstalo u najuspešnije zemlje u Evropi. Za to je izuzetno važna fiskalna konsolidacija koju je Srbija sprovela, jer je danas otpornija na sve moguće šokove - istakao je Siniša Mali.

On je još jednom ponovio da su javne finansije zdrave i stabilne.

- Nama velike pozajmice, pogotovo kratkoročne, nisu potrebne, niti od Evropske unije, niti od MMF-a. Srbija je sada ozbiljna, kredibilna zemlja, sa planovima i odličnim programom oporavka, ali i sa fantastičnom perspektivom - zaključio je član Predsedništva Srpske napredne stranke.

Stranka slobode i pravde kritikovala je danas odluku vlasti u Srbiji da ne uzima stotine miliona evra pomoći od Evropske komisije, samo da bi izbegli kontrolu načina na koji se troši državni novac.

U saopštenju ta stranka navodi da predsednik Aleksandar Vučić kaže da imamo milijarde na računu, ali neće da kaže da smo istovremeno doneli odluku da se zadužujemo za nekoliko milijardi evra i to po deset puta gorim uslovima nego što je ponudila Evropa.

Evropska komisija usvojila je predlog o makrofinansijskoj podršci od 3 milijarde evra za deset partnera iz procesa proširenja i EU susedstva, kako bi im pomogla u borbi protiv ekonomskih posledica uzrokovanih pandemijom korona virusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija