• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2020

10:52

MAJA GOJKOVIĆ O IZBORIMA U SRBIJI: Nema beskonačnog otezanja, OČEKUJE SE ODREĐIVANJE NOVOG DATUMA

Politika

MAJA GOJKOVIĆ O IZBORIMA U SRBIJI: Nema beskonačnog otezanja, OČEKUJE SE ODREĐIVANJE NOVOG DATUMA

Podeli vest

Neće biti novog raspisivanja izbora, jer su izbori već raspisani, samo će biti određen novi datum njihovog održavanja, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i istakla da će izbori biti u zakonskom roku.

- Ne možemo beskonačno da otežemo sa održavanjem izbora -kaže Gojković i podseća da je dogovoreno sa svim političkim strankama koje učestvuju na izborima da podrže prekid izbornih radnji, a da se izbori moraju održati u skladu sa Ustavom i zakonima.

- Ubeđena sam da će izbori biti održani u zakonskim rokovima, samo će se odrediti nov datum, o čemu će biti odlučeno nakon konsultativnog sastanka sa političkim strankama, koje su odlučile da izađu na izbore - kazala je Gojković za TV Prva.

Na opasku da opozicioni poslanici traže da se izbori održe na jesen, Gojković kaže da se ne modu u beskraj odlagati:

- Ustav je vrlo jasan i Vučić ga sigurno neće prekršiti. Ne možemo beskonačno da otežemo sa održavanjem izbora, u skladu sa izbornim zakonima i ustavom - biće održani. Uloga i položaj našeg parlamenta ne može da se meri sa drugim parlamentima u svetu. Mi smo raspisali izbore, i onda je uvedeno vanredno stanje. Izbori su već raspisani, nema novog raspisivanja, samo je dogovoreno sa svim političkim strankama da podrže prekid radnji izbornih. Sa svima koji su najavili izlazak na izbore Vučić će održati još jedan sastanak - rekla je Gojovićeva.

Foto: Tanjug

 



O određivanju novog datuma biće odlučeno nakon konsultativnog sastanka sa strankama koji su najavile izlazak na izbore.

- Postoje ustavna ovlašćenja predsednika da odlučuje o datumu izbora. Svakako da će javnost biti obaveštena o tačnom datumu - napominje.

Navodi i da SNS ne pravi planove za predizbornu kampanju tokom vanrednog stanja.

- Nismo razgovarali o tome, SNS, kao i državni vrh koji su članovi, pridržavamo se direktive da se ne bavimo politikom, već zdravljem građana i ekonomijom države. Sačekaćemo da se ukine vanredno stanje i biće vremena da se vidi kako će SNS voditi kampanju - rekla je Maja Gojović.

- Sačekaćemo da se ukine vanredno stanje i tada ćemo utvrditi kako ćemo sprovoditi kampanju u preostalom vremenu do održavanja izbora - zaključila je Gojković.

O članovima opozicije koji su pre više od godinu dana odlučili da bojkotuju rad parlamenta ne želi da govori.

- Po Vučićevoj molbi ne komentarišemo političke poteze i izjave čelnika opozicionih stranaka. Pozvani su kao i svi poslanici u ovom sazivu, da li će doći je njihova stvar. SNS će prisustvovati, jer smo mi ozbiljni ljudi koji brinu o građanima.

Kako je rekla, u Skupštini će se raspravljati o merama vanrednog stanja i potvrditi uvođenje vanrednog stanja.

- Krajnji sud daće Ustavni sud, a ne laici koji tumače ko kako hoće propise - istakla je ona.

Skupština će odlučivati o ukidanju vanrednog stanja kada to dođe na dnevni red.

- Ne na ovoj sednici svakako, videli ste da struka ima poslednju reč kada će biti ukinuto vanredno stanje, a onda će na nekoj narednoj Skupština odlučivati. 

Na sednici o merama donetim tokom vanrednog stanja

Gojković je u svom prvom intervjuu od uvođenja vanrednog stanja za TV Prva navela da se na toj sednici neće raspravljati o ukidanju vanrednog stanja, jer o tome odlučuje struka, nakon čijeg oglašavanja po tom pitanju će poslanici raspravljati i o tome.

Na ovoj sednici potvrdiće se uvođenje vanrednog stanja, a raspravljaće se o merama i uredbama koje je Vlada donosila tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije virusa korona.

- Još nisu stigli predlozi iz Vlade. Postoje sve uredbe na sajtu Vlade, a danas kada dobijemo tekstove postavićemo ih ih i na sajt Skupštine, a same predloge očekujemo u toku sutrašnjeg dana, odnosno predlog zakona o potvrđivanju donetih uredbi i onda ću biti u mogućnosti da zakažem sednicu - kazala je Gojković.

Održavanje sednice će biti urađeno u skladi sa zdravstvenim protokolom, kazala je Gojković dodajući da nijedno lice sa povišenom temperaturom, bilo poslanik, zaposleni u Skupštini ili predstavnici medija, neće moći da prisustvuju zasedanju sa ostalima.

Kada su u pitanju poslanici stariji od 65 godina, Gojković kaže da je pre nekoliko dana Vlada Srbije donela meru ublažavanja, tako da svi koji su radno angažovani, a imaju preko 65 godina, uz dozvolu poslodavca, mogu da rade na svojim radnim mestima tako da će takvi poslanici lično odlučiti da li će prisustvovati ili ne.

Upitana da li očekuje da i deo opozicije koji je ranije bojkotovao rad Skupštine bude prisutan na sednici u sredu, Gojkoivić je kazala da ne bi da komentariše njihove najave i sporenja.

 Oni su pozvani, kao i svi ostali poslanici, a da li će doći ili ne, to je njihova lična stvar -, kazala je i dodala da će poslanici SNS-a prisustvovati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija